Tel.: 06 1 371 21 91 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Sri Lanka

Hivatalos név: Sri Lanka Demokratikus Szocialista Köztársaság Időzóna: GMT+05:00
Anyanyelven: Sri Lanka Prajatantrika Camajavati Janarajya Autójelzés: CL
Államforma: köztársaság Pénznem: Srí Lanka-i rúpia (LKR)
Főváros: Sri Jayawardenapura Kotte Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Városok |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Sri Lanka különleges varázsát a brit gyarmatbirodalom örökségeinek és a buddhista hagyományoknak sajátos keveredése adja. 2000 éves műemlékei, templomai, őserdői és nemzeti parkjai, kókuszpálmákkal tarkított tengerpartja egzotikus utazásra csábítja a turistákat. Vendégszerető lakosaival várja Önöket Sri Lanka. A pihenni vágyóknak tengerparti szállodák sora ad lehetőséget a kikapcsolódásra. Az ősi romvárosok építészeti, szobrászati emlékei páratlan élményben részesítik az odautazót. Ázsia egyik leghíresebb botanikus kertje, a vadrezervátum, a tea- és fűszerültetvények maradandó emlékekkel ajándékozzák meg az odalátogatót. Az Indiai óceán gyöngyszeme 420 km hosszú és 240 km széles könnycsepp alakú sziget. Indiától a Mannari-öböl és a Palk-szoros választja el.

A legenda szerint ez az a hely, ahol Ádám a földre lépett, mikor kiűzetett a paradicsomból. A buddhisták szerint Buddha is ezt a szigetet látogatta meg útban az örök élet felé. A sziget nagy részét sík terület jellemzi csodálatosan dús és változatos vegetációval, monszunerdőkkel, vadrezervátumokkal, kaktuszos szavannákkal és trópusi tengerparttal, a déli részein a hegyláncolat 2000 méter fölé magasodik. Éghajlata trópusi az évi átlaghőmérséklet 26-28 °C körül alakul.

A főszezon december és február között van. Srí Lankára jellemzőek a rizs- és teaföldek, a fűszernövények, a víztározók, a fafaragás, a Buddha szobrok, templomok, a gazdag kultúra, az ősi történelmi emlékek, a számos ceyloni buddhizmusból kifejlődő építészeti és képzőművészeti emlék, mely elsősorban a három ősi szingaléz királyi városban: Sigiriyában, Anuradhapurában és Polonnaruwában látható.

Hasznos információk:

Időeltolódás: GMT nyári időszámításban +4 óra, téli időszámításban +5 óra

Vízum: magyar állampolgárok 12 éves kor fölött vízum kell. Az útlevélnek a visszautazástól számított minimum 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
Sri Lanka pénzneme a Rupia (RF), 1Rupia~2.-Ft, 1 EUR~125Rupia. A hitelkártyák közül a legelterjetebbek (Visa, MasterCard) a nagyobb üzletekben elfogadják, de eldugott kis boltokban erre nem lehet számítani. Pénzt váltani a szállodákban és a repülőtéren lehet.

Egészségügy: nincs kötelező oltás. A csapvíz fogyasztása nem ajánlott, kérjük csak a palackozott vizet fogyassza.

Ivóvíz: Csak palackozott víz fogyasztása javasolt.

Hőmérséklet: Sri Lanka trópusi ország. A hőmérséklet szinte egész évben állandó 25-33fok.

Öltözködés: az éghajlat számtalan variációjával találkozhatunk Sri Lankán. Nagyon könnyű, nyári öltözet ajánlott. A buddhista templomok megtekintéséhez férfiak számára szükséges hosszú nadrág, nőknek hosszú szoknya és vállat fedő felsőruha. A körutazás alkalmával ajánlott magunkkal vinni melegebb öltözéket, mert a hegyvidékes részen akár 20fok körüli hőmérséklet is várható. Az égető napsugarak ellen feltétlen vigyünk magunkkal magas faktorszámú napozókrémet, baseball sapkát vagy kalapot.

Vásárlás: az alku elfogadott és elvárt dolog. Üzletekben is néhol, de piacon az utcai árusoknál feltétlen érdemes alkudni. Gyakran a kért összeg negyedére is le lehet alkudni az árat. Amit érdemes vásárolni: batik, fa dísztárgyak, maszkok, tea, bőrholmik és fűszerek.

Fényképezés: néhány helyen a videózásért, fényképezésért külön díjat számítanak fel (Kandy).Videóért kb.: 100-200Rs, fényképezésért kb.: 50Rs fizetendő.

Nyelv: hivatalos nemzeti nyelv a sinhala, tamil, de angolul szinte mindenki beszél az országban, mert minden iskolában kötelező tárgy.

Elektromosság: 220Volt, a csatlakozó hárompontos, nem európai szabvány.

Telefonálás: Sri Lanka előhívószáma: 0094, Magyarországra: 0036. A telefonálás, a fax vagy e-mail küldése a városban található kommunikációs üzletekbena legkedvezőbb (kb.:200Rs/perc). A szállodákban is megoldható, de drágább. Mobiltelefon működik: CellTel: 1 perc kb.: 1400.-Ft, fogadása 1perc kb.: 1100.-Ft, sms küldés kb.: 82.-Ft, fogadása ingyenes.

Városok Utazási információk
Nemzetközi repülőterek

Colombo.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 94
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 17 400 000 fő
Népsűrűség: 270.00 fő/km2
Nyelvek: szingaléz, tamil, angol.
Népcsoportok: szingaléz (72%), tamil (20%), mór (mohamedán) (6%), egyéb (2%).
Vallások: buddhista (67%), hindu (17%), keresztény (8%), mohamedán (7%), egyéb (1%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 64 454.00 km2
Nagyobb települések: Colombo 615 000 (1 540 000), Dehiwala-Mount Lavinia 196 000, Moratuwa 170 000, Jaffna 129 000, Kotte 109 000, Kandy 104 000, Galle 84 000.
Legmagasabb pontok: Pidurutalagala 2524 m.
Főbb folyók: Mahaweli, Kala.
Főbb tavak: Senanayake Samudra-tó.
Földrajz

A sziget központi részét hegység foglalja el, amelyet alacsony dombvidék és alföld vesz körül.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 540 USD

agrárország.
last minute ajánlatok
ünnepi ajánlatok
Valutaváltó
EUR euró
HUF forint
Üzemanyagárak
Budapest
bármelyik ker.
95
Iránytű
europe asia australia australia africa north_america south_america antartica EURÓPA ÁZSIA AFRIKA ÉSZAK-AMERIKA DÉL-AMERIKA AUSZTRÁLIA ÉS ÓCEÁNIA ANTARKTISZ
Hasznos információk
Útiokmányok Pénzügyek Utazás előtt... Biztosítás Kommunikáció Utazás gépkocsival Utazás repülővel Utazás vonattal
Utazók sarka
Útitárs kereső Fórum Repülőjegy börze Útifotó 2000
magazin
NagyUtazás.hu
Több, mint 50 megbízható utazásszervező kínálata egy helyen.
Kiemelt partnereink: