Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Sri Lanka

Hivatalos név: Sri Lanka Demokratikus Szocialista Köztársaság Időzóna: GMT+05:00
Anyanyelven: Sri Lanka Prajatantrika Camajavati Janarajya Autójelzés: CL
Államforma: köztársaság Pénznem: Srí Lanka-i rúpia (LKR)
Főváros: Sri Jayawardenapura Kotte Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Városok |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Sri Lanka különleges varázsát a brit gyarmatbirodalom örökségeinek és a buddhista hagyományoknak sajátos keveredése adja. 2000 éves műemlékei, templomai, őserdői és nemzeti parkjai, kókuszpálmákkal tarkított tengerpartja egzotikus utazásra csábítja a turistákat. Vendégszerető lakosaival várja Önöket Sri Lanka. A pihenni vágyóknak tengerparti szállodák sora ad lehetőséget a kikapcsolódásra. Az ősi romvárosok építészeti, szobrászati emlékei páratlan élményben részesítik az odautazót. Ázsia egyik leghíresebb botanikus kertje, a vadrezervátum, a tea- és fűszerültetvények maradandó emlékekkel ajándékozzák meg az odalátogatót. Az Indiai óceán gyöngyszeme 420 km hosszú és 240 km széles könnycsepp alakú sziget. Indiától a Mannari-öböl és a Palk-szoros választja el.

A legenda szerint ez az a hely, ahol Ádám a földre lépett, mikor kiűzetett a paradicsomból. A buddhisták szerint Buddha is ezt a szigetet látogatta meg útban az örök élet felé. A sziget nagy részét sík terület jellemzi csodálatosan dús és változatos vegetációval, monszunerdőkkel, vadrezervátumokkal, kaktuszos szavannákkal és trópusi tengerparttal, a déli részein a hegyláncolat 2000 méter fölé magasodik. Éghajlata trópusi az évi átlaghőmérséklet 26-28 °C körül alakul.

A főszezon december és február között van. Srí Lankára jellemzőek a rizs- és teaföldek, a fűszernövények, a víztározók, a fafaragás, a Buddha szobrok, templomok, a gazdag kultúra, az ősi történelmi emlékek, a számos ceyloni buddhizmusból kifejlődő építészeti és képzőművészeti emlék, mely elsősorban a három ősi szingaléz királyi városban: Sigiriyában, Anuradhapurában és Polonnaruwában látható.

Hasznos információk:

Időeltolódás: GMT nyári időszámításban +4 óra, téli időszámításban +5 óra

Vízum: magyar állampolgárok 12 éves kor fölött vízum kell. Az útlevélnek a visszautazástól számított minimum 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
Sri Lanka pénzneme a Rupia (RF), 1Rupia~2.-Ft, 1 EUR~125Rupia. A hitelkártyák közül a legelterjetebbek (Visa, MasterCard) a nagyobb üzletekben elfogadják, de eldugott kis boltokban erre nem lehet számítani. Pénzt váltani a szállodákban és a repülőtéren lehet.

Egészségügy: nincs kötelező oltás. A csapvíz fogyasztása nem ajánlott, kérjük csak a palackozott vizet fogyassza.

Ivóvíz: Csak palackozott víz fogyasztása javasolt.

Hőmérséklet: Sri Lanka trópusi ország. A hőmérséklet szinte egész évben állandó 25-33fok.

Öltözködés: az éghajlat számtalan variációjával találkozhatunk Sri Lankán. Nagyon könnyű, nyári öltözet ajánlott. A buddhista templomok megtekintéséhez férfiak számára szükséges hosszú nadrág, nőknek hosszú szoknya és vállat fedő felsőruha. A körutazás alkalmával ajánlott magunkkal vinni melegebb öltözéket, mert a hegyvidékes részen akár 20fok körüli hőmérséklet is várható. Az égető napsugarak ellen feltétlen vigyünk magunkkal magas faktorszámú napozókrémet, baseball sapkát vagy kalapot.

Vásárlás: az alku elfogadott és elvárt dolog. Üzletekben is néhol, de piacon az utcai árusoknál feltétlen érdemes alkudni. Gyakran a kért összeg negyedére is le lehet alkudni az árat. Amit érdemes vásárolni: batik, fa dísztárgyak, maszkok, tea, bőrholmik és fűszerek.

Fényképezés: néhány helyen a videózásért, fényképezésért külön díjat számítanak fel (Kandy).Videóért kb.: 100-200Rs, fényképezésért kb.: 50Rs fizetendő.

Nyelv: hivatalos nemzeti nyelv a sinhala, tamil, de angolul szinte mindenki beszél az országban, mert minden iskolában kötelező tárgy.

Elektromosság: 220Volt, a csatlakozó hárompontos, nem európai szabvány.

Telefonálás: Sri Lanka előhívószáma: 0094, Magyarországra: 0036. A telefonálás, a fax vagy e-mail küldése a városban található kommunikációs üzletekbena legkedvezőbb (kb.:200Rs/perc). A szállodákban is megoldható, de drágább. Mobiltelefon működik: CellTel: 1 perc kb.: 1400.-Ft, fogadása 1perc kb.: 1100.-Ft, sms küldés kb.: 82.-Ft, fogadása ingyenes.

Városok Utazási információk
Nemzetközi repülőterek

Colombo.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 94
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 17 400 000 fő
Népsűrűség: 270.00 fő/km2
Nyelvek: szingaléz, tamil, angol.
Népcsoportok: szingaléz (72%), tamil (20%), mór (mohamedán) (6%), egyéb (2%).
Vallások: buddhista (67%), hindu (17%), keresztény (8%), mohamedán (7%), egyéb (1%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 64 454.00 km2
Nagyobb települések: Colombo 615 000 (1 540 000), Dehiwala-Mount Lavinia 196 000, Moratuwa 170 000, Jaffna 129 000, Kotte 109 000, Kandy 104 000, Galle 84 000.
Legmagasabb pontok: Pidurutalagala 2524 m.
Főbb folyók: Mahaweli, Kala.
Főbb tavak: Senanayake Samudra-tó.
Földrajz

A sziget központi részét hegység foglalja el, amelyet alacsony dombvidék és alföld vesz körül.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 540 USD

agrárország.