Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Guyana

Hivatalos név: Guyanai Szövetkezeti Köztársaság Időzóna: GMT-05:00
Anyanyelven: - Autójelzés: GUY
Államforma: köztársaság Pénznem: guyanai dollár (GYD)
Főváros: Georgetown Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Utazási információk
Közbiztonság

Az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő további országok és térségek" kategóriájába tartozik.

A közbiztonság a magyarországi helyzethez viszonyítva körültekintőbb magatartást követel meg az utazóktól. Az utóbbi időszakban jelentősen nőtt az erőszakos bűncselekmények száma, különösen a fővárosban. Ezek egyik leggyakoribb célpontjai a külföldi állampolgárok. Gyakoriak a szállodai szobákból történő lopások is.

A közbiztonság szempontjából leginkább kockázatos területek országrésztől függetlenül a nagyvárosok szegénynegyedei, ezeket mindenképpen kerülendőnek tartjuk.

Általános tanácsként javasoljuk, hogy sötétedés után ne sétáljanak egyedül, még nappal sem viseljenek feltűnő ékszereket és órákat, ne járjanak figyelmet felhívó fényképezőgéppel, videokamerával stb.
Egészségügy

Guyanában a vezetékes víz nem ivóvíz minőségű, javasoljuk, hogy csak palackozott vizet és üdítőket fogyasszanak. Lehetőség szerint kerüljék az utcai árusoknál való étkezést.

Az ország közegészségügyi állapotai rosszak. Az orvosi kezelésért azonnal készpénzben kell fizetni. Több trópusi betegség (malária, dengue-láz stb.), valamint tífusz előfordulására számítani kell. Elindulás előtt célszerű tájékozódni a kötelező és az ajánlott védőoltásokról az illetékes magyar egészségügyi hatóságoknál (jelenleg a sárgaláz elleni kötelező, melyet legalább 10 nappal az utazás előtt fel kell venni, ajánlott: a tetanusz és a gyermekbénulás elleni védőoltás, úti céltól függően célszerű a diftéria, a tífusz és a hepatitisz A és B elleni védőoltás felvétele). Madárinfluenzás eseteket Guyanában nem regisztráltak.

Magyar turistáknak ajánlatos az óvatosság és a magas fényvédő faktorú napolajok használata, mivel a trópusi nap sokkal erősebb, mint a Magyarországon megszokott.

Magyarország és Guyana között nincs olyan megállapodás, amely ingyenes orvosi ellátást biztosítana a magyar utazóknak. Ezért okvetlenül ajánljuk mindenkinek, hogy egészség- és balesetbiztosítás nélkül ne induljanak útnak.
Nemzetközi repülőterek

Georgetown.
Helyi közlekedés

Az ország úthálózata fejletlen és az esős időszakban bárhol előfordulhatnak útlezárásokat okozó földcsuszamlások. Autóvezetésnél erre különös tekintettel kell lenni.
Külképviseletek

Az országban semmilyen magyar képviselet nincs, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz igénybe.
Beutazási feltételek, vámszabályok

Magyar állampolgárok guyanai beutazásához előzetesen vízumot kell felvenni. Ehhez a következők benyújtása szükséges:

- 3 példányban kitöltött vízumkérdőív eredetiben (letölthető Guyana caracasi nagykövetségének honlapjáról: www.guyana.org)
- érvényes, legalább hat hónappal a tervezett utazás után lejáró útlevél eredetiben
- 3 db. friss igazolványkép
- a guyanai tartózkodás anyagi fedezetének igazolása
- munkavállalás, vagy hosszabb tartózkodás céljából történő utazás esetén a guyanai Belügyminisztérium igazoló levele

A vízumkérelem postai úton is beadható.

A vízumkérelmet 6 héttel a tervezett utazás előtt kell benyújtani.

A vízum meghosszabbításának a kérelmével a guyanai Belügyminisztériumhoz kell fordulni.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 592
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 1 024 000 fő
Népsűrűség: 4.70 fő/km2
Nyelvek: angol, hindi, urdu, amerindián, kínai, portugál.
Népcsoportok: keletindiai (52%), afrikai (31%), keverék (10%), amerindián (5%), egyéb (2%).
Vallások: keresztény (60%), hindu (34%), mohamedán (6%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 214 969.00 km2
Nagyobb települések: Georgetown 170 000.
Legmagasabb pontok: Roraima 2772 m.
Főbb folyók: Essequibo, Cuyuni, Berbice.
Földrajz

Központját a Guyanai-hegyvidék 800-1200 m magas, őserdővel borított hegyei hálózzák be, amelyek délen és északon dombvidékbe mennek át. Északon a mangrove-erdős partvidéket 80-100 km széles parti síkság kíséri.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 330 USD

agrárország.