Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Nyugat-Szahara

Hivatalos név: Szaharai Arab Demokratikus Köztársaság Időzóna: GMT-01:00
Anyanyelven: Sahara El-Gharbija Autójelzés: MA
Államforma: köztársaság Pénznem: marokkói dirham (MAD)
Főváros: - Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
A fő néprajzi csoport a sahrawi, egyfajta nomád, vagy beduin törzs, amely egy olyan arab dialektusban beszél, amelyet Mauritániában is sokat használnak. Úgy tartják, hogy Beni Hassan leszármazottai egy jemeni törzsből, akik a 11. században érkeztek ide.

A sahrawi emberek külsőleg semmiben sem különböznek a móroktól, a különbözőség inkább a törzsi szokások eltérésében jelenik meg, többek között például a spanyol hatásnak köszönhetően. A környező területek pedig francia irányítás alatt állnak.

A helyi vallási szokások gyűjtőneve az ’urf, amelyet – mint más szaharai csoportoknál – nagy mértékben befolyásolt a pre-iszlám berber és afrikai gyakorlat. Például sahrawi iszlám hagyományosan mecsetek nélkül funkcionált, így igazodva a nomád életmódhoz.

Az eredetileg klán és törzs alapú társadalom 1975-ben egy erőteljes társadalmi változáson ment keresztül, amikor a népesség egy részét száműzetésbe taszították és algériai menekült táborokba kellett mennie. Emiatt családok szakadtak szét.

A marokkói kormány jelentős összeget fektetett be a társadalmi és gazdasági fejlesztésekbe a Marokkó által irányított Nyugat-Szaharába, nagy hangsúlyt fektetve az oktatásra, modernizálásra és infrastruktúrára. Különösen El-Aaiun volt a célpontja a nagymértékű befektetésnek, és ennek köszönhetően gyors fejlődésnek indult. Néhány ezer sahrawi tanul marokkói egyetemeken.

Utazási információk
Nemzetközi repülőterek

El-Aaiún, Dakhla.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 212
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 174 000 fő
Népsűrűség: 0.80 fő/km2
Nyelvek: arab, spanyol.
Népcsoportok: arab, berber.
Vallások: mohamedán.
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 266 000.00 km2
Nagyobb települések: El-Aaiún 97 000.
Legmagasabb pontok: 823 m.
Földrajz

Az Atlanti-ócánt kísérő keskeny tengerparti síkság kelet felé 500 m magasságig emelkedő homokos, sziklás sivataggal fedett táblás vidékbe megy át.
Gazdaság

Állattenyésztés (teve, juh, kecske), halászat, zöldség- és gyümölcstermesztés, jelentős foszfátbányászat, vasérckészletek.