Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Chile

Hivatalos név: Chilei Köztársaság Időzóna: GMT-05:00
Anyanyelven: República De Chile Autójelzés: RCH
Államforma: köztársaság Pénznem: chilei peso (CLP)
Főváros: Santiago Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Városok |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Eltölthetjük az indőnket a perzselő napsütésben, vagy hógolyózhatunk az Andokban. Chile a szélsőségek földje.

Sós sivatagi magaslatoktól kezdve gleccser borította síkig, Chile emlékeztet minket a természet szépségére és erejére is.
Ez a keskeny ország számos gejzírrel, heggyel, tengerparttal és vulkánnal rendelkezik ahhoz, hogy a kalandvágyókat egy egész életre magába bolondítsa.

Városok Utazási információk
Közbiztonság

Bár a chilei közbiztonság a latin amerikai átlagnál lényegesen jobb, ez nem jelenti azt, hogy ne lenne szükség a szokásos elővigyázatosságra a turisták részéről. A különböző típusú egyéni bajba jutások (pl. útlevél, vagy személyi igazolvány és egyéb okmányok elvesztése vagy ellopása) itt is előfordulnak. Santiago belvárosában a lopások, a gépkocsi feltörések a gyakoribbak, nem ajánlott tehát az ékszerek, értékes órák viselése, kézicsomagok, kamerák, vagy más értéktárgyak felügyelet nélkül hagyása.

A biztonsági szempontból veszélyesebbnek tekinthető területek a nagyobb városok külső kerületei, így például a santiagói körautópályát övező egy-két szegényebb negyed.
Egészségügy

Az egészségügyi helyzet európai mércével is jónak mondható, a Chilébe utazóknak nincs szükségük védőoltásra, vagy más különleges óvintézkedésekre. Ezzel együtt a csapvíz és az utcai árusok által kínált élelmiszer fogyasztása nem ajánlott.

Utazás előtt mindenképpen ajánlatos egy nemzetközileg ismert biztosítónál mindenre kiterjedő balesetbiztosítást kötni, a chilei kórházak sürgősségi esetekben is csak olyan külföldit részesítenek ellátásban, aki érvényes biztosítással rendelkezik. Ennek hiányában csak megfelelő biztosíték (pl. néhány ezer USD letétbe helyezése) mellett nyújtanak segítséget.
Nemzetközi repülőterek

Santiago, Arica.
Helyi közlekedés

Chile fejlett, egyre bővülő úthálózattal, sűrűn üzemelő belföldi légi járatokkal rendelkezik, a közlekedés biztonságosnak mondható. Santiagóban és más városokban is nyugodtan használhatók a tömegközlekedési eszközök és az elfogadható árú taxik. Autóval történő beutazáskor nemzetközi jogosítványra, illetve a Magyar Autóklub igazoló kártyájára van szükség.

Santiago de Chile nemzetközi repülőterén felszállás előtt nemzetközi járatokon személyenként 26 USD, helyi járatokon - kategóriától függően - 2-7 USD reptéri illetéket kell kifizetni. Ez alól felmentést a reptér személyzete a nagykövetség közbenjárására sem adhat. Érdemes indulás előtt ellenőrizni, hogy a repülőjegy árában benne foglaltatik-e ennek a díjnak a megfizetése, vagy sem. Nemzetközi járaton, az elutazás előtt 48 órával tanácsos a helyfoglalást megerősíteni.
Külképviseletek

Santiago de Chile - Nagykövetség
Cím: Los Leones 2279, Providencia Santiago de Chile
Előhívó: (00)-(56)-(2)
Telefon: 343-3806, 274-2210, 204-7977
Ügyelet: 204-93-68
Fax: 234-1227, 205-3952
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Barcsi Gyula
E-mail: huembstg@entelchile.net
Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/santiagodechile
Akkreditált országok: Chile

Santiago de Chile - Konzuli hivatal
Cím: Los Leones 2279, Providencia Santiago de Chile
Előhívó: (00)-(56)-(2)
Telefon: 343-3806, 274-2210, 204-7977
Ügyelet: 204-93-68
Fax: 234-1227, 205-3952
Konzul: Németh Zoltán
E-mail: huembstg@entelchile.net
Ügyfélfogadás: kedden és csütörtökön: 10.00-13.00
Konzuli kerület: Chile egész területe
Beutazási feltételek, vámszabályok

Chile és Magyarország között 1992. június 1. óta teljes körű kölcsönös vízummentességi megállapodás van hatályban. Ennek alapján a magánútlevéllel rendelkező magyar állampolgár 90 napra turizmus vagy üzleti tárgyalás céljából vízummentesen utazhat be Chilébe. Minden beutazó számára kötelező egy statisztikai adatlap kitöltése, melynek első példányát belépéskor, másodpéldányát kiutazáskor kell leadni.

Amennyiben a beutazás időtartama meghaladja a 90 napot, illetve annak célja munkavállalás, jövedelemszerző tevékenység vagy tanulmányok folytatása, továbbra is vízum előzetes beszerzésére van szükség, amit Magyarországon, a budapesti chilei nagykövetségen lehet kérelmezni. A beutazás és tartózkodás egyéb feltételeiről, a vízumok kiadásával kapcsolatos kérdésekről is a nagykövetség konzuli részlege ad részletes tájékoztatást:

Chilei Köztársaság Budapesti Nagykövetsége
Címe: 1024 Budapest, Rózsahegy u. 1/b.
Telefon: 326 3054; 326 3055
Fax: 326 3056
E-mail: echilehu@axelero.hu
Honlap: www.chile.hu

Fontos tudnivaló, hogy a 18 éven aluli gyermek egyedül, az egyik szülő vagy harmadik személy kíséretében csak akkor utazhat be Chilébe, ha az utazáshoz a szülők, illetve a másik szülő közjegyző előtt tett nyilatkozatban hozzájárulnak. Ilyen esetben szintén javasoljuk a budapesti chilei konzulátus előzetes felkeresését, hisz a nyilatkozatot hiteles spanyol fordítással és a chilei nagykövetség hitelesítő záradékával kell ellátni. A hatóságok mindkét szülő utazása esetén is kérhetik - amennyiben az úti okmányokból nem egyértelmű - a családi köteléket bizonyító okiratok (születési, házassági anyakönyvi kivonat) bemutatását.

Vám- és egyéb jogszabályok
A chilei vámszabályok kifejezetten tiltják növények, magvak, illetve állati és növényi eredetű élelmiszeripari termékek (gyümölcsök, zöldségek, hús és húskészítmények, tejtermékek) turistaforgalomban történő bevitelét. Erre vonatkozóan minden belépőnek írásos nyilatkozatot kell tennie, amelynek átadása nélkül nem léphet be az országba. Belépéskor nemcsak a kézicsomagot, a teljes poggyászt is átvilágítják, adott esetben felbontatják. Az előírások megsértése büntetőeljárást vonhat maga után.
A személyi poggyász kizárólag az utas vagy családtagjai személyes használatára vagy ajándék céljára szánt árucikkekből állhat, amelyek jellege és mennyisége nem utal kereskedelmi célú behozatalra. A 18. életévüket betöltött utasok 400 db cigarettát, 50 db szivart, 500 gramm pipadohányt, illetve 2,5 liter égetett szeszesitalt hozhatnak be adó- és vámmentesen.

A kábítószer csempészését - a világ legtöbb országához hasonlóan - Chilében is súlyosan büntetik.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 56
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 13 813 000 fő
Népsűrűség: 18.30 fő/km2
Nyelvek: spanyol.
Népcsoportok: mesztic (60%), fehér (30%), indián (araukáni) (7%), tűzföldi kis népcsoportok (3%).
Vallások: római katolikus (89%), protestáns (3%), zsidó (5%), egyéb (3%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 756 626.00 km2
Nagyobb települések: Santiago 4 628 000 (5 170 000), Vina del Mar 319 000, Concepción 318 000, Valparaíso 302 000, Temuco 263 000, Talcahuano 258 000, Antofagasta 228 000, Puente Alto 220 000 San Bernardo 217 000, Rancagua 210 000, Arica 207 000, Talca 190 000.
Legmagasabb pontok: Ojos del Salado 6880 m.
Főbb folyók: Bío-Bío.
Főbb tavak: General Carrera-tó, Argentino-tó, Llanquihue-tó, Ranco-tó, O'Higgins-tó.
Földrajz

A több mint 4300 km hosszú, átlagosan 180 km széles országon végighúzódó Andok láncai közti árok északi részén a világ egyik legkietlenebb része, az Atacama-sivatag, középső részén pedig egy termékeny völgy terül el. Délen az Andok tengerbe süllyedt parti lánca több ezer szigetre szakadozva tagolt, csipkézett partvidéket alkot. Földünk földrengésekkel egyik legjobban sújtott országa.
Klíma

Santiagóban és tágabb környékén klimatikus nehézségektől nem kell tartani. Ugyanakkor az északi sivatagos és a déli jeges területeken, az Andokban, valamint a Chiléhez tartozó csendes-óceáni Húsvét-szigeten a hazaitól lényegesen eltérő időjárási viszonyokra kell felkészülni.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 2 730 USD

agrárország, világgazdasági jelentőségű bányászattal.
Egyéb

Természeti és egyéb katasztrófák
Chile a világ földrengéseknek egyik legjobban kitett területe, így meglehetősen gyakoriak a kisebb, egy-két másodpercig tartó, kárt nem okozó földmozgások. Nagyobb katasztrófára 1985 óta nem került sor, az országban jól kiépített védelmi rendszer működik.
Kapcsolódó cikkek
Függőhídon lehet bejutni a mesebeli szállodába
A chilei luxushotel egy természetvédelmi terület közepén található, de megkérik az árát.Az Andok déli részén van egy szürreális alkotás: egy ember alkotta vulkán, az oldalán egy vízeséssel. A Varázshegy. Ez a hegy ad otthont a Montaña Mágica Lodge-nak, amely egy luxushotel Patagóniában, a 121 ezer hektáros Huilo Huilo természetvédelmi park közepén.A chilei szálloda úgy néz ki, mintha egy tündérmeséből vágták volna ki. Az érzést fokozza, hogy teljes egészében fából és kőből építették. Az Andok fenséges hegyvonulatával a közelben valóban olyan, mintha egy másik világba csöppent volna az utazó.Az ötemeletes hotelbe már a belépés sem mindennapi, ugyanis csak egy kötélhídon lehet gyalog bejutni. Mindössze 13 kis szobája van, mindegyik természetes dekorációval ellátva. Hatalmas farönkökből kivájt fürdőkben lehet ejtőzni, és természetesen van külön bár és étterem is.Az erdő közepénDe bolond lenne, aki csak a szálloda falain belül töltené az idejét, hiszen a hotel az erdő közepén van, és olyan állatokat lehet megfigyelni, mint a világ legkisebb szarvasa, a mindössze 30-40 centiméter magas pudú. A vendégek minigolfozhatnak, lovagolhatnak, kipróbálhatják a vadvízi evezést vagy Dél-Amerika leghosszabb drótkötélpályáját. Meg persze túrázhatnak is kedvükre a csodálatos környezetben.A Montaña Mágica egyébként egy komplexum része. A szintén hozzátartozó Baobab Hotelbe és más szállásokba például függőhídon lehet átsétálni. Az árak egy éjszakára 62 ezertől 108 ezer forintig terjednek, ami első látásra soknak tűnik. Hozzá kell tenni azonban, hogy néhány szomszédos szálláson akár 500 ezer forintot is elkérhetnek egy éjszakáért - írja a Daily Mail.
A Külügyminisztérium nem javasolja az utazást Chilébe
Chilében 2010. február 27-én hajnalban, a fővárostól 500 kilométerre, délre, az ország középső és déli részén (Bío-Bío, Maule és Del Libertador General Bernardo O’Higgins régióban) a Richter skála szerinti 8,8-as földrengés pusztított, amelyet az ország Talcahuano-i partszakaszán szökőár, majd 28-án 6,1-es utórengés is követett (epicentruma Talca városában volt).A dél-amerikai országban akadozik az áramszolgáltatás, nem működnek a telefonvonalak. Az úthálózat komolyan megrongálódott, mintegy másfél millió épület szenvedett károkat. A chilei hatóságok csak lassan és nagy körültekintéssel tudják az áldozatokat azonosítani, így az esetleges külföldi érintettek személyazonosságáról sincs még információ. A Buenos Aires-i magyar nagykövetséghez eddig nem érkezett konkrét információ magyar állampolgárságú áldozatról vagy áldozatokról.A Külügyminisztérium a halaszthatatlan okból utazóknak javasolja a fokozott óvatosságot; felhívja a figyelmet az utazást megelőző, ismételt és körültekintő tájékozódásra. Javasolja, hogy a Chilébe utazni szándékozók folyamatosan kísérjék figyelemmel az ottani hatóságok tájékoztatásait, s lehetőség szerint halasszák el a tervezett utazásukat, mivel jelenleg sem légi, sem szárazföldi úton nem garantált a közlekedés, illetve annak biztonsága. A halaszthatatlan indokú utazás esetén a Külügyminisztérium javasolja továbbá a chilei partnerrel, a fogadó intézménnyel, illetve a szállásadóval való ismételt, a beutazás és a tervezett tartózkodás minden részletére naprakészen kiterjedő kapcsolatfelvételt. A Magyar Köztársaságnak Chilében csak tiszteletbeli konzuli képviselete működik, a hivatásos konzuli képviselet székhelye Buenos Airesben van.
Kibillent a Föld tengelye a földrengés miatt
A Chilét megrázó hatalmas erejű szombati föld- és tengerrengés a NASA tudósai szerint kibillentette a Föld tengelyét, ezzel megrövidítette a napokat.A változás ugyan jelentéktelen mértékű, ám állandó. Ezután minden nap 1,26 mikroszekundummal lesz rövidebb az előzetes számítások szerint. Egy mikroszekundum a másodperc egymilliomod része.A rengés hatalmas mennyiségű követ mozgatott meg, ezért változtatta meg a földkéreg tömegeloszlását. Ennek hatására a Föld forgásideje is módosult. Ez az idő pedig meghatározza a napok hosszát."Minden világméretű esemény, amely hat a közettömeg mozgására, befolyásolja a Föld forgását" - mondta Benjamin Fong Chao, a NASA Goddard Űrkutatási Intézetének (GISS) munkatársa még 2005-ben, az Indonéziát megrázó 8,7-es erősségű földrengést követően. A szakemberek a jelenséget a korcsolyázó példájával szemléltetik. Amikor a korcsolyázó leengedi a karjait, akkor mozgása gyorsul, mivel a mozdulat megváltoztatja a tömegeloszlását, és ezért a korcsolya forgási sebességét is.Richard Gross, a NASA Jet Propulsion laboratóriumának geofizikusa számítógépen modellezte a mostani dél-amerikai rengést, hogy tanulmányozza a Földre kifejtett hatását. A modell szerint a mozgás a Föld tengelyének 8 cm-es kitérését okozta. Ez a tengely az egyensúlyi közepe bolygónk tömegének. A tengely kitérése pedig a napok rövidülését okozta.A jelenség nem ismeretlen a tudomány előtt: a 2004-es, később pusztító szökőárt okozó 9,1-es erősségű tengerrengés is 6,8 mikroszekundummal rövidítette meg a napokat.A napok hossza azonban növekedhet is: például a kínai Három-szoros gát elárasztásával a tározóba 40 köbkilométer víz kerülhet. Ekkor a bolygó tömegeloszlása úgy változik, hogy a napok 0,06 mikroszekundummal meghosszabbodnak.