Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Bolívia

Hivatalos név: Bolíviai Köztársaság Időzóna: GMT-05:00
Anyanyelven: República De Bolívia Autójelzés: BOL
Államforma: köztársaság Pénznem: bolíviai boliviano (BOB)
Főváros: Sucre Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Dél-Amerika szíve, ahol a büszke Andok fülledt dzsungelbe merül.
Talán Bolívia Dél-Amerika egyik legszegényebb országa, de a kulturális gazdagsága, és a mérhetetlenül különböző és sokszínű amazón és andokbeli tájai, és a rejtélyes ősi civilizációk maradványa teszi a vidéket élményekben és lehetőségekben gazdag és izgalmas hellyé, ha az ember többre vágyik, mint csupán képeslapok begyűjtésére.

Ezt a tengerparttól elzárt országot sokszor Tibethez hasonlítják, miszerint Bolívia fekszik a legmagasabb helyen és ez az ország a legelzártabb a latin-amerikai térségben. A kontinensen ugyancsak Bolívia mondhatja el magáról, hogy a bennszülöttek jelenléte és hatása itt érezhető a legjobban, mivel a lakosság több, mint 50%-a máig hű a hagyományokhoz és az ősi hitéhez.

Utazási információk
Közbiztonság

Az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő további országok és térségek" kategóriájába tartozik.

Az országban, de különösen a fővárosban gyakoriak a bűncselekmények. Rendszeresen történnek külföldi turisták sérelmére különböző típusú lopások (szállodákban, közterületeken, tömegközlekedési eszközökön). Kisebb számban - nagyobb értékekre - rablások is előfordulnak. Ajánlatos Magyarországon az utazási irodánktól külön kérni, hogy megbízható repülőtéri transzferről is gondoskodjék a bolíviai utazásszervező.

Igen ajánlott kihagyni az országjárásból elsősorban a Chapare (Santa Cruz és Cochabamba között), valamint a Yungas (La Paztól északkeletre), az Altiplano régiókat és El Alto városát különösen éjszaka. Akik mégis ezekre a vidékre kívánnak látogatni, saját biztonságuk érdekében javasoljuk a limai magyar nagykövetséget előzetesen értesíteni az útitervről és a részletekről. Lehetőleg ne utazzunk közúton éjszaka. Mindenképpen kevésbé ajánlott olyak helyekre látogatni, amelyek nincsenek a külföldi turisták által gyakrabban felkeresett úti célok között.

Utazás, közlekedés biztonsága:
 
 • szárazföldi: komoly elővigyázatosságot követel, különösen az olcsó távolsági buszok igénybevétele vagy egyedüli kalandozás esetén (rablásveszély és a rossz közlekedési morál miatt egyaránt).
 • vízi: csak abban az esetben ajánlott, ha komoly utazási iroda szervezésében kerül igénybevételre
 • légi: a belföldi járatokra nem jellemző a menetrendi pontosság, a repülőterek biztonságosak.


Esetleges lopás, rablás esetén a hazai biztosítónál történő kárigény érvényesítéséhez a bolíviai rendőrségi feljelentés szükséges.
Egészségügy

Hagynak kívánnivalót maguk után, de az állapotok nem kritikusak. Kellő elővigyázatosság esetén nincs ok komoly aggodalomra. Védőoltásokat nem írnak elő, de sárgaláz oltás és malária elleni gyógyszer előzetes szedése az őserdei túrára indulóknak szükséges. Általános elővigyázatosságból más (a tífusz, tetanusz, agyhártyagyulladás, Hepatitis A és B elleni oltások) is szóba jöhet, hazai felvételük előtt célszerű az ANTSZ véleményét kikérni. Madárinfluenza a dél-amerikai kontinensen még nem fordult elő. Baleset vagy súlyosabb betegség esetén elsősorban a magánklinikák igénybevétele ajánlott. Enyhébb lefolyású betegségre - ha nem kívánunk orvoshoz fordulni -, a helyi gyógyszertárakban (ezek éjjel-nappal nyitva vannak, is szinte minden utcasarkon van egy) vény nélkül is kaphatók gyógyszerek.

Nemzetközi biztosítás megléte mindenképpen javasolt. Célszerű rákérdezni az adott biztosítónál, hogy van-e bolíviai biztosítópartnere, ugyanis ennek hiányában egy esetleges orvosi kezelés alkalmával a bolíviai egészségügyi intézmény addig nem látja el a beteget, amíg annak költsége nincs kifizetve. Egészségügyi egyezmény nincs a két ország között.
Nemzetközi repülőterek

La Paz (EI Alto), Santa Cruz.
Helyi közlekedés

A szabados vezetési stílus, valamint a hegyvidéki utak jóval fokozottabb figyelmet igényelnek az európai autóstól, ezért hosszabb út esetén gyakori pihenők megtétele javasolt. A biztonsági öv használata még városban és a hátsó ülésen is erősen ajánlott. Figyelem: gyakorta számítani lehet "szórakozott" gyalogosokra, biciklisekre és mozgóárusokra, akik körülnézés nélkül lépnek le a járdáról, és a szabályosan haladó járműveknek szó szerint nekiütköznének, ha a vezető nem kerüli ki őket.
Külképviseletek

Magyarország Bolívia vonatkozásában illetékes külképviselete Argentínában, Buenos Aires
Buenos Aires - Konzuli hivatal
Cím: Calle 11 de Septiembre 839, Capital Federal, Ciudad de Buenos Aires
Előhívó: (00)-(54)-(11)
Telefon: 4778-3734
Ügyelet: 4777-1770
Fax: 4777-1054
Konzul: Polák Zoltán
E-mail: consul@embhungria.com.ar
Ügyfélfogadás: kedden és csütörtökön: 10.00-13.00
Konzuli kerület: Argentína, Bolívia, Ecuador, Paraguay, Peru és Uruguay

La Paz - Tiszteletbeli Konzulátus
Felügyelő külképviselet: Buenos Aires
Cím: La Paz Edificio Venus, 6. Piso, Oficina "B" Avenida Arce 2105
Előhívó: (591)(2)
Telefon: 244-0725 mobil:(591-7)156-1387
Ügyelet: -
Tiszteletbeli konzul: Bartos Miklós Andrés Esteban
Fax: 279-6020
Rezidencia: La Paz Avenida Patino 1176, Calacoto
Előhívó: (591)(2)
Telefon: 279-2364
Fax: 279-6020
Beutazási feltételek, vámszabályok

Vízum nem szükséges turistáknak a 90 napot meg nem haladó tartózkodás esetére, csak érvényes útlevél.

Vám- és egyéb jogszabályok
Csak a Bolíviában három hónapot meghaladóan tartózkodó külföldieknek, valamint a Bolíviában élő bolíviai állampolgároknak kell a repülőtéren nemzetközi utazás esetén 25 (huszonöt) USD, belföldi járat esetén 10 boliviano repülőtéri illetéket fizetni. Nincs felső összeghatára az országba behozni kívánt költőpénznek. A bolíviai törvények (1008. Sz. törvény) szigorúan, - minimum 3-5 évig terjedő szabadságvesztéssel - büntetik bármilyen fajta kábítószer (ideértve a marihuánát is) birtoklását, fogyasztását vagy kereskedelmét. Figyelem: Az ártatlanság vélelme Bolíviában nem alkalmazható, így a vádlottaknak (még ha csak kísérték is az igazi elkövetőt) kell bizonyítani ártatlanságukat! Tilos régészeti lelőhelyeken talált vagy mozgóárustól vett eredeti, történelmi értékkel bíró tárgyaknak, továbbá állatoknak és növényeknek az adott bolíviai állami szakhatóság engedélye nélküli kivitele az országból.
Ünnepnapok

 
 • január 01.: Újév
 • február 25.: Karnevál kezdete
 • február 27-28.: Karnevál
 • április 14.: Nagypéntek
 • május 01.: Munka ünnepe
 • június 15.: Krisztus teste
 • augusztus 06.: Haza ünnepe
 • november 02.: Mindenszentek
 • december 24-25.: Karácsony
 • december 31.: Óév búcsúztatása
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 591
Rendőrség: 110
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 7 832 000 fő
Népsűrűség: 7.10 fő/km2
Nyelvek: spanyol, kecsua, ajmara, guarani.
Népcsoportok: kecsua és ajmara indián (60%), mesztic (28%), kreol, fehér (12%).
Vallások: római katolikus (93%), protestáns (4,5%), zsidó (2,5%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 1 098 581.00 km2
Nagyobb települések: La Paz 1 050 000, Santa Cruz 615 000, Cochabamba 377 000, Oruro 195 000, Potosí 114 000, Sucre 95 000, Tarija 68 000.
Legmagasabb pontok: Jankho Uma 6550 m.
Főbb folyók: Madeira, Rio Grande, Beni, Mamoré, Madre de Dios, Guaporé (Iténez).
Főbb tavak: Titicaca-tó, Poopói-tó.
Földrajz

Nyugati részén az Andok hegyláncai 4000 m magas felföldet, az Altiplano-t zárják közre, keleten a magashegység a Yungas völgyektől felszabdalt, alacsonyabb hegy- és dombvidékébe megy át, amelyet őserdővel és szavannával borított alacsony dombság és síkság vált fel.
Klíma

Általánosan érvényes az ország egészére, hogy az igen erős UV sugárzás miatt sötét napszemüveg és magas fényvédő faktorú krémek, valamint kalap használata még viszonylag hűvös, borús idő esetén is nagyon ajánlott. A hegyvidéken a nyári hónapokban is éjszakára nagyon lehűlhet az idő. A magasan fekvő vidékre (pl. La Paz, Titicaca tó, Salar Uyuni, Oruro, Potosí) látogatók a magassági betegség leküzdése érdekében az érkezés első napjára semmiképpen se tervezzenek kirándulást, ajánlott a napot nyugodt pihenéssel tölteni, könnyű ételeket és kokateát fogyasztani, - ezt a helyi hotelok is ajánlják - illetve súlyos tünetek esetén javallott az ún. soroche tabletta szedése. Figyelem: túrázás, országon belüli közúton való utazás esetén mindig legyen nálunk több liter ivóvíz!
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 620 USD

ipari-agrár ország, jelentős bányászattal.
Kapcsolódó cikkek