Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Örményország

Hivatalos név: Örmény Köztársaság Időzóna: GMT+04:00
Anyanyelven: Hajasztakán Reszpublika Autójelzés: ARM
Államforma: köztársaság Pénznem: örmény dram (AMD)
Főváros: Jereván Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
A civilizáció egyik bölcsője, a hegyvidékes Örményország néhány különleges természeti és kulturális kincseket ajánl az odalátogatóknak. Az 1990-es években látott gazdasági válság a volt-szovjet tagország egészét átjárta, de az újabb gazdasági robbanás nagy mértékben segítette a turisztikai szolgáltatások fejlődését.

Ősz, leginkább szeptember-októberben a legszebb évszak, hosszú, meleg napokkal, hűvös estékkel és gyönyörű színekkel. Az áprilistól júniusig tartó időszak szintén jó, de az időjárás változóbb. Ha el akarjuk kerülni a csípős telet, a májustól októberig tartó időszakon kívül bármelyik jó.
Ha szeretnénk a havas pályákon sílécekkel lesiklani, Örményországnak van egy kicsi, ám gyorsan fejlődő és bővülő üdülőhelye Tsagkhazdzorban, 40 percnyi autóútra Jerevántól északra. Decembertől márciusig az időjárás alkalmas a síelésre.

Utazási információk
Nemzetközi repülőterek

Jereván.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 374
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 3 354 000 fő
Népsűrűség: 112.60 fő/km2
Nyelvek: örmény, orosz.
Népcsoportok: örmény (93,3%), kurd (1,7%), orosz (1,5%), egyéb (3,5%).
Vallások: örmény katolikus, ortodox.
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 29 800.00 km2
Nagyobb települések: Jereván 1 202 000, Kirovakán 169 000, Gümri 123 000, Ecsmiadzin 37 000, Kafán 31 000.
Legmagasabb pontok: Aragac 4090 m.
Főbb folyók: Araksz, Razdan.
Főbb tavak: Szevan-tó.
Földrajz

Északkeleten a Kaukázus, délnyugaton az Örmény-fennsík vulkánikus eredetű hegységei borítják s közrezárják a Szevan-tó medencéjét.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 780 USD

agrár-ipari ország.
Kapcsolódó cikkek
Vízum nélkül lehet Örményországba utazni
Örményország csütörtöktől vízummentességet biztosít az EU- és a schengeni övezet tagállamainak állampolgárai számára, így a magyarok is vízum nélkül utazhatnak az országba - tájékoztatott a konzuli szolgálat.A Külügyminisztérium konzuli szolgálatának honlapján olvasható információk szerint az örmény kormány úgy döntött, hogy január 10-től a kilencven napot meg nem haladó tartózkodás esetén vízummentességet vezet be az Európai Unió tagállamainak állampolgárai, valamint a schengeni együttműködésben részt vevő további négy ország - Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc - állampolgárai számára.A konzuli szolgálat szerint a diplomáciai kapcsolatok felfüggesztése óta eltelt időszakban a tárcához nem érkezett információ arról, hogy Örményországban magyar állampolgárokat bármilyen hátrányos megkülönböztetés ért volna. Az örmény hatóságok nem hoztak olyan intézkedéseket, amelyeknek célja a magyarok beutazásának megnehezítése lett volna.Felhívták a figyelmet arra, hogy mivel Örményország egyoldalúan felfüggesztette a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal, és nincs magyar konzuli képviselet az országban, komoly nehézségekbe ütközik a konzuli védelem nyújtása Örményországban. Ezért azt javasolják, hogy az ott esetlegesen bajba kerülő magyarok konzuli védelemért az EU-tagállamok jereváni külképviseleteinek egyikéhez forduljanak.Örményország tavaly augusztus végén függesztette fel a diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal, miután a magyar kormány kiadta Azerbajdzsánnak örmény katonatársa megölése miatt Magyarországon életfogytiglanra ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet. A férfi hazaérkezve kegyelmet kapott.