Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ide utaznék Damaszkusz

Általános leírás

A legszebb és egyben legkülönösebb bókot Mohamed prófétának köszönheti Damaszkusz. Amikor a vallásalapító hosszú utazás után letekintett egy hegyről a ciprusokkal és pálmafákkal, színpompás bazárral, tornyokkal és kupolákkal ékeskedő oázisvárosra, lenyűgözte a hely szépsége, mindazonáltal vonakodott belépni Damaszkuszba. "Az én számomra csupán egy Paradicsom létezhet - mondotta a próféta kísérőinek - s mivel az Allahnál van a mennyországban, a földit messze ki kell kerülnöm."
A régészek Damaszkuszt a Föld legrégibb, folyamatosan lakott emberi települései közé számítják. A leletek tanúsága szerint a Barada folyó melletti természetes oázis már 6000 évvel ezelőtt letelepedésre csábította az embereket. A sivatagból a Földközi-tenger felé haladó vagy az Antilibanon hegységbe induló karavánok számára eszményi pihenőhelyül kínálkozott. Kr. e. 2500 táján a kereskedelmi oázis városjogot kapott, és Kr. e. 1480-ban III. Thotmesz egyiptomi fáraó Damaszkusz néven bevette birodalma városainak jegyzékébe.

Vallási és kulturális központ
Az első nagy szakrális építmények egyikét az arameusok emelték Hadad isten tiszteletére a későbbi városközpontban, majd e szentély helyébe a rómaiak építettek hatalmas Jupiter-templomot, melyet keresztény bazilika követett. A bazilika közelében az 1. évezred elején zsinagóga állt. De más népek - asszírok, babilóniaiak, perzsák és görögök - kultúrájának nyomait is őrzi a város.
A 8. század folyamán Damaszkusz mindinkább iszlám várossá vált. A bizánci stílusú keresztény bazilikát mecsetté alakítják át; az Omajjád-mecset az arab építőművészet mindmáig fennmaradt mesterműve. A hosszú, háromhajós imaterem melletti belső udvart három oldalán művészien kialakított oszlopos folyosók foglalják keretbe. Pompás mozaikok, fafaragások, szobrok és kovácsoltvas munkák jelzik a város legjelentősebb mecsetjének rangját.
Az imateremben őrzött, a korai kereszténység idejéből származó fejereklyét (Keresztelő Szent János koponyáját) a muszlimok is szentként tisztelik, mivel Jánost egyik prófétájukkal, Jahjával azonosítják. Egy bibliai legenda szerint Damaszkuszban született a szemiták ősatyja, Ábrahám, és itt ölte meg Káin testvérét, Ábelt. Az óváros keleti részén álló Ananiás-kápolna az Apostolok cselekedeteiben szereplő damaszkuszi tanítványra, Ananiásra emlékeztet, aki az Úr parancsára kézrátevéssel visszaadta a Krisztus követőit üldöző Saulus (a későbbi Pál apostol) szeme világát.

Fejlett orvostudomány
A középkori Damaszkusz úttörő szerepet játszott a betegek kezelése terén. 1154-ben itt létesítették a korabeli világ egyik legmodernebb kórházát. A Marisztan Nuri orvosai már szakterületek szerint osztották fel a munkát, a kórháznak külön sebészeti, ortopédiai, lázas betegségekkel és elmegyógyászati esetekkel foglalkozó osztályai voltak, és gazdag tudományos könyvtárral is rendelkezett. A keresztény nyugat elmaradott ispotályaival ellentétben, az arab kórház nem egyházi, hanem világi felügyelet alatt állt.
A 13. században súlyos visszaesés következett be Damaszkusz gazdasági és szellemi életében: több ízben fosztogató mongol bandák törtek a városra, de még szörnyűbb pusztítást vittek véghez 1400-ban Tímur Lenk hadai. A 16. századtól az első világháború végéig Damaszkusz az Oszmán Birodalom tartományi fővárosaként török uralom alatt állt. 1920-ban a Népszövetség Franciaország mandátumterületévé nyilvánította Szíriát. Az ország 1946-ban vált függetlenné.
A kétmilliós Damaszkusz még a 21. században is méltó Julianus római császár elismerő szavaira, aki a 4. században "kelet gyöngyszemének" nevezte - eltekintve a legújabb kor néhány "katasztrofális építményétől" - és a mindennapos közlekedési káosztól. A fenyegetően felmagasodó fellegvár alatt meghúzódó óváros a hajdani városépítészet maradandó értéke, az újkor féltett kincse. A boltokkal szegélyezett Egyenes utca környékén és a keleti piacok szomszédságában díszes paloták és patríciusházak emelkednek, középkori kapuk alatt sétál át a látogató, és rég elköltözött uralkodók pompás, kupolás mauzóleumait csodálja, vagy Núr ad-Dín szép fürdőházában gyönyörködve próbálja elképzelni az antik fürdőkultúra örömeit.
A város képét még mindig a mecsetek és a medreszék határozzák meg és természetesen a minaretek: megannyi karcsú, merészen, figyelmeztetően az ég felé mutató ujj. Egy iszlám prófécia szerint magasan a legendás Omajjád-mecset fölé nyúló legszebb minaret tetején jelenik meg majdan, az utolsó ítéletkor Jézus próféta.
Egyéb

Borravaló: A számla összegének 10 százaléka. Vendéglőkben nem csak a főpincérnek, hanem a nagyon rosszul fizetett segédpincéreknek is adjunk borravalót.