Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

szálláshelyek Ide utaznék Amszterdam

Általános leírás

Hollandia a világ egyik legliberálisabb országa, ennek ellenére sem uralkodik a káosz, az emberek tudják, hogy nem csak jogaik,hanem kötelességeik is vannak, és ezeknek tökéletesen meg is felelnek, virágzó társadalmat varázsolva maguknak és az ideérkező turistáknak. A fapapucs, a szélmalmok, a régi gátak és a gyönyörű rétek remekül megférnek a fejlett világ minden kényelmével rendelkező nagyvárosok nyüzsgésével. A hollandok, különösen Amszterdamban folyamatosan beszélik az angolt. Rendkívül barátságosak és vendégszeretők. A bolti eladótól a buszsofőrig mindenkit egyfajta szívélyes barátságosság és érdeklődés jellemez. Az emberek általában nagyon segítőkészek, szívesen útbaigazítanak,vagy váltanak velünk egy-két barátságos szót. Hollandia kultikus hírét Amszterdamnak köszönheti. Amszterdam, a rengeteg csatorna (amstel) városa. A coffe shoppok jellegzetes illata már az utcán érezhető,közönsége pedig igen változatos. Amszterdam központja felé egyre kevesebb az autó, még több a kerékpáros. Kellemes kávéházak és boltocskák között a belvárosok lakói szívesen üldögélnek ablakaikban vagy erkélyeiken, és a szűkebb sikátorokban természetes gesztussal hamuznak az alattuk elhaladók fejére.

Ettől eltekintve egész Hollandia nagyon tiszta. Vidéken minden rikítóan rendezett, de a fővárosban sem kell meglepődni,ha néha előugrik egy-egy lakó, és vadul sikálni kezdi az utcát. Van,aki csupán söpör, de a legtöbben habbal suvickolnak.
Közlekedés

Az utak és a helyi közlekedés fejlett,emellett egy átfogó bicikliút-hálózat könnyíti a pedálozást ide-oda (hollandul:fietsen). A gyalogosoknak tervezett városközpont autóval nem megközelíthető. A városban 400 km hosszú kerékpárút áll rendelkezésünkre, hogy felfedezhessük a város legapróbb zugait is. Nagyon figyeljünk, ha átmegyünk az úton, nehogy a "fietsenek" áldozatai legyünk, ugyanis a fietsenek arányszáma az itt élő lakossághoz képest 327:1.

Kölcsönző boltok sokasága kínálja az egysebességeseket. A kölcsönzés díja kb.7 USD/nap, letétként útlevél vagy hitelkártya másolat és készpénz szolgál.
Autót vezetni is lehetséges Hollandiában,de parkolni nem lehet sehol. Tehát vagy körkörösen folyamatosan haladunk járművünkkel, vagy pedig elhagyjuk az országot. A szabálytalan parkolást büntetik. Amszterdam tömegközlekedését 17 villamosvonal,3 föld-alatti metróvonal és számos buszvonal látja el. A turisták általában az idő nagy részét a várost átszelő villamosokon töltik el, mert ezek minden fontosabb helyen megállnak. A jegyeket megvehetjük a sofőröknél is, de valamivel olcsóbb, ha a VVV irodákban vagy a GBV metrójegyirodában, a Central Station előtt váltjuk meg. A 8 utazásra való bérlet 6,5 EUR. Ügyesnek kell lennünk, ha Amszterdamban taxit akarunk fogni. A szabály szerint ugyanis minden taxinak a taxiállomásokon kell várakoznia, de a szabad taxit leinthetjük. Az alapdíj 5 EUR körül van, a viteldíj pedig kb.2 EUR km-enként.
Ajánljuk

Az Anna Frank Házat,a naplója által ismertté vált zsidó lánynak és családjának búvóhelye a II.világháború alatt. Nem szabad kihagyni az Artis Zoo állatkertet hatalmas akváriummal és szép planetáriummal, a Heineken Sörfőzdét, valaha itt készült a világhírű sör, most már múzeum van a helyén, és a Van Gogh Múzeumot.

Amszterdam adottságai miatt érdemes igénybe venni a pedálos, 2-4 személyes vízijárműveket, a vízibiciklit. A kétszemélyes ára 16 EUR, a négyszemélyesé pedig 28 EUR. A kaució 50 EUR. A hosszú víziutak a hajós városnézés csodálatosan romantikus lehetőségeit kínálják. A hajók a Central Station előtti utazási iroda mögül naponta 30 percenként indulnak 10 -17-ig.
Vásárlás

A város könnyen bejárható,így mindenhol találhatunk üzleteket, áruházakat, piacokat, a választék pedig bőséges. Az üzletek hétfőtől péntekig reggel 8.30-tól vagy 9-től este 5.30-ig vagy 6 óráig vannak nyit va. Szombaton délután 4 vagy 5 órakor zárnak. A boltok belátásuk szerint tarthatnak egész vagy félnapos szüneteket. Csütörtökön és pénteken késő estig vásárolhatunk. Vasárnap általában zárva tartanak. Amszterdamnak csak néhány vásárló-sétáló utcája van, a "plaza " áruházak a peremkerületekbe szorultak. Kisebb bevásárlóközpontot és egybenyíló üzletet a belvárosi utcákban is találunk. A helyi piacok nagy népszerűségnek örvendenek, mert hollandok szinte szabadidős programként kezelik a bevásárlást. Rengeteg a bódé és a kirakod óvásár.
Étkezés

A holland konyha hosszú időkig a francia árnyékában volt, de azért egy-két sajátossággal is büszkélkedhet. A hollandok alapvető elve, hogy a megszokott európai ételeket kombinációkban tálalják, amik más kultúrákban nem fordulnak elő. Ilyen furcsaság például a majonézes sült krumpli. Hollandia nagy halászmúltra tekint vissza,ezért nem csoda, hogy tengeri eledelek tömkelege közül válogathatunk, mint a nyers és pácolt hering, angolna, kagyló,stb. Tradicionálisan édesszájúak, például reggelinél a vajas kenyeret leöntik csokoládémártással (Hagelslag). Népszerű harapnivaló a krokett, amely sült hússal és sajttal töltött gombóckákból áll, körít ve fűszeres mustárral. A hollandok igen kedvelik az indonéz ételeket, hiszen a két kultúra és konyhaművészet együtt fejlődött abban az időszakban, amikor Indonézia holland gyarmat volt.Alapvető fogás a rijsttafel (rizses tál). Egy másik elterjedt étek a saté,mely grillezett kebab különböző húsokkal és ízletes földimogyorószósszal. Az italok között megtaláljuk a tradíciókat,mint a Jenever,a holland gin,mely aperitifként vagy sörrel keverve fogyasztható.

Az éttermekben a szó: "service tulajdonképpen semmit sem jelent, illetve azt, hogy bemegyünk a bárba, beállunk a sorba és nyugodtan várunk a sorunkra órákig, majd megkapván az italunkat visszamegyünk a helyünkre. A borravaló nem elvárt dolog, viszont reggelig ott ülhetünk, ha arra várunk, hogy a fizetőpincér magától odajön.