Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ide utaznék Szamarkand

Általános leírás

Üzbegisztán déli hegyvidékén, mákvirágtól pirosló rónák és fehérrel pettyezett gyapotföldek között fekszik a csodálatos Szamarkand. A régi karavánutakon közeledők először egy a horizontra rajzolódó sisak formájú óriás építményt pillantanak meg, mely hol barna, mint a sziklás talaj, hol pedig türkizkéken ragyog a napfényben: a városképet mindmáig uraló középkori épületek magas kupoláit.
Az üzbégek már 2500 évvel ezelőtt elnevezték a Zeravsan folyó melletti kereskedelmi oázist: a "szamar" (termékeny) és a "kand" (település) szavakból alkották a Szamarkand nevet. A karavánutak itt találkoztak össze az északi Selyemúttal, melyen értékes rakományok érkeztek Pekingből és Bagdadból. Kövezett utak vezettek a nagy bazárhoz, ahol drága kelmék, selyem és mósusz (pézsma), szőnyegek és prémek, továbbá fiatal török rabszolgák cseréltek gazdát.

Könyvek városa
Mindazonáltal Szamarkand a szellemi javak terjesztése terén játszotta a legfontosabb szerepet. Utazó kereskedők közvetítésével itt cserélte ki tudományos ismereteit és filozófiai gondolatait Nyugat és Kelet. Amikor Kr. u. 751-ben szamarkandi mestereknek sikerült egy kínai eljárás nyomán papírt előállítaniuk, új iparág született: kézzel írott szótárakat, enciklopédiákat és orvostudományi műveket exportáltak a világ minden részére, köztük az üzbég zseni, Ibn Szína - akit mi Európában Avicenna néven ismerünk - híres orvosi kézikönyvét is.
Tímur Lenk (a Lenk melléknév sántát, bénát jelent) uralkodása idején, a 14. század végén Szamarkand a mongol világbirodalom középpontjaként Ázsia legszebb városává, a "Kelet paradicsomává" vált. A szultáni rezidencia felépüléséért azonban rengeteg vér ömlött: Dzsingisz kán szellemi utódának hordái nemcsak Ázsia és Kelet-Európa gazdag városait fosztották ki, hanem számos tehetséges építészt, kézművest és művészt is Szamarkandba hurcoltak.
Tímur Lenk mindössze néhány év alatt hajtotta végre becsvágyó építési programját, melyhez bárhol másutt nemzedékek munkája kellett volna. Szinte egyszerre nőttek ki a földből a Zeravsan folyó mellett a pompás mecsetek és medreszék, paloták és karavánszerájok. A városközpontban kíméletlenül kiűzette az embereket otthonaikból és leromboltatta a házakat, hogy helyükre óriási fedett bazárt építtessen, mely csakhamar a kelet és nyugat közötti kereskedelem legnagyobb közvetítő- és átrakóhelyévé vált.

Tímur Lenk végakarata
Szamarkand s egyúttal a kelet egyik legszebb szakrális épülete a Bíbí Khánum-mecset, melyet felesége anyjának emeltetett Tímur. Négy évig 95 elefánt szállította a hegyi bányákból a roppant kőtömböket. A perzsa stílusú díszkapuk nagy, négyszegletű előépítményeit, az úgynevezett íwánokat lentről felfelé haladva mozaikkal és művészi csempékkel borították be hallatlanul ügyes kézművesek. A rácsok díszítésére hét fémből kovácsoltak arabeszkeket, és a belső udvaron kialakított imacsarnok 400 kupoláját erdőnyi márványoszlop tartotta.
Tímur saját mauzóleumát is megépíttette, a gigantikus Gúr-i Mírt, azaz Királyi sírt. A máig fennmaradt palotaszerű építmény fő részét henger alakú dob koronázza, ezen foglal helyet a 34 méter magas dinnye formájú kupola. A belső udvarba vezető, négyszegletű, 12 méter magas főkapu a híres iszfaháni építész, Muhammad Ibn Mahmúd alkotása. A kapuív közepén díszcsempékre írva ez olvasható: "Boldog az, aki elhagyja a világot, mielőtt a világ elhagyná őt."
A halál 1405-ben Szamarkandtól távol érte Tímur Lenket, egy katonai táborban: a 69 éves uralkodó éppen Kína meghódítására készült. Holttestét Szamarkandba vitték, eltemették a Gúr-i Mír mauzóleumban, és kihirdették Tímur végakaratát és figyelmeztetését: senki ne merészelje megzavarni végső nyugalmát, mert tette nagy háborút von maga után. Először szovjet régészek merészkedtek felnyitni az uralkodó sírját, és egy erős testalkatú, mongolos koponyájú, vörös szakállú, jobb oldalára béna férfi maradványait találták benne. Az ominózus vizsgálat 1941-ben történt. Néhány héttel később Németország megtámadta a Szovjetuniót.
Egyéb

Borravaló: Szállodai személyzetnek, pincéreknek és taxisofőröknek, továbbá jó kiszolgálás esetén.