Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ide utaznék Nicosia

Általános leírás

Lefkosia (Nicosia) Páratlan város

Kétség nem férhet hozzá: a sziget 1000 éves fővárosát minden Ciprusra látogató turistának látnia kell! Lefkosia nagyjából az ország középpontjában fekszik, könnyen megközelíthető minden irányból, és rengeteg látnivalót rejteget az érdeklődők számára.
A vastag falakkal körülvett óváros egyedülálló a maga nemében, itt érdemes elkezdeni a várossal való ismerkedést.

Az elbűvölő óvárost vastag erődfalak veszik körül, melyeket a velenceiek építettek a 16. században. A falakon belül történelmi múltú épületek, műemlékek, apró boltok, kávéházak és tavernák váltják egymást. Érdemes felkeresni a Lefkosiai Ékszermúzeumot, a Ciprusi Érmetörténeti Múzeumot és a Körzeti Művészeti Központot. Lefkosiában a Leventis Körzeti Múzeumot, amely lenyűgöző módon mutatja be a főváros történelmét, 1991-ben "Az év európai múzeumának" választották.

Amikor gyalog nekivágunk az óvárosnak, az olyan, mintha időutazásra indulnánk. A keskeny utcákban öreg házakba botlunk, a viharok tépázta homokkő falakból gazdagon díszített erkélyek bukkannak elő, apró műhelyek mélyén iparosok űznek évszázados mesterségeket. A Laiki Geitonia, azaz Népi negyed egy olyan sétálóövezetté nyilvánított városrész, amelyet korhű módon renováltak, hogy megidézzék a régi szép időket. Lefkosia óvárosának két főutcáján, a csak gyalogosok számára fenntartott Lidrán és az Onasagoroun egymást érik a különféle boltok.

Nem szabad kihagyni a különleges Ciprusi Múzeumot sem, amely a sziget legfontosabb ciprióta történeti emlékeit és kincseit tartalmazza, a neolitikumtól a római korig. Az ős- és ókori emlékek mellett modern műalkotásokat is láthat a turista a városban a Kortárs Művészetek Állami Gyűjteményében. A város túlsó felén, a Lemesszosz felé vezető főútvonal közvetlen közelében található a Ciprusi Kézműves Központ.

Szintén "díjnyertes" látnivaló a pazarul helyreállított "Pyli Ammachoustou", vagyis Famagusta kapu, amely az óváros egyik eredeti bejárata. A felújítás színvonaláért a kapu Europa Nostra díjban részesült. Számos régi templomot is találunk a városnak ebben a részében, de itt van a Népművészeti és a Bizánci Múzeum, az Érsekség, a gyönyörű freskókkal díszített Agios Ioannis katedrális, a Nemzeti Küzdelem Múzeuma, valamint Chatzigeorgakis Kornesios mesébe illő háza - a 18 századi építészet szép példája -, amelyben a Néprajzi Múzeum működik.

Az előbbi látnivalóktól nem messze fekszik a híres-hírhedt "Zöld vonal", amely elválasztja a Ciprusi Köztársaságot a törvénytelenül elfoglalt északi területektől. A Zöld vonal 1974. óta létezik, amikor a török csapatok lerohanták a szigetet, és a sziget északi részén, a terület 37%-án kikiáltották saját ál-köztársaságukat, amelyet egyetlen állam sem ismer el, Törökország kivételével.

A vastag falakon kívül fejlődő város igazi kozmopolita üzleti és kulturális központ. Lefkosia Ciprus bevásárlóközpontja is egyben, de híresek éttermei, diszkói és bárjai is.
A főváros közvetlen közelében számos történelmi gyöngyszem található, így például Pera Chorio Nisouban Asinou és Agioi Apostoloi 12. századi festett templomai, a királysírok Tamassosban, Idalionban az ősi királyváros, vagy Fikardou és Kakopetria elbűvölő falvai.
Ajánljuk

A Kyprianos téren áll Makarios érsek Palotája, bemenni csak kivételes alkalmakkor lehet. Ugyanitt a Szent János Katedrális (Agios Ioannis) helyén egykor bencés apátság állt, később a görögkeleti egyházé lett. A Famagusta Kapu egykor a város főbejárata volt, ma kulturális központként szolgál. A Kornak udvarház az épen maradt 18. sz-beli török lakóépítészet egyik legszebb példája. Török emlék még az Omerze mecset, mely eredetileg Ágoston rendi templom volt, amíg Musztafa pasa minaretet hozzá és a templomot mecsetté alakították. Az Eleftheria tértől indul nyugat felé a város egyik szórakoztató negyede, melyet a régi Nicosia hangulatának felidézése céljából hoztak létre, sok régi épület felújításával, korhű szellemben, régi ciprusi stílusban.