Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Hogyan vásároljuk repülőjegyet és mire ügyeljünk repülőutunk folyamán?
2006. március 22.

A British Airways utazási tanácsadó rovata
Milyen típusú repülőjegyek léteznek?
British Airways: A jegyek ára szerint megkülönböztethetünk teljes árú valamint kedvezményes jegyeket. Mindkét jegy az árnak megfelelő teljes körű szolgáltatást foglal magában, azonban a teljes árú jegyek időpontja rugalmasabban változtatható. A légitársaságok utasosztályai, termékei szerint pedig beszélhetünk üzleti, business és turista jegyekről. A különbségek még egy osztályon belül is meglepően nagyok. Egy teljes árú turista jegy például Londonba 171.200 forintba kerül, de kedvezményesen - értsd bizonyos megkötésekkel - már 69.000 forintért is vehetünk egyet.
Miért van a repülőgépeken ugyanolyan kategóriájú helynek többféle ára?
Egy jegy árát, azon túl, hogy turista vagy business kabinba szól, több tényező is befolyásolja. Ezek közül a legfontosabbak az utazás időpontja és időtartama, mivel nem mindegy az hogy mikor és mennyi időre utazunk. Főszezonnak számít általában a nyári utazási szezon, valamint a nagyobb ünnepek, mint például a karácsony és újév. Utazásaink megtervezésénél nem árt felkészülni, utánanézni az adott országok fontosabb ünnepeinek és eseményeinek is, mert azok is főszezoni árakat vonzanak és ez akár 20-30 százalékkal olcsóbbá vagy drágábbá teheti ugyanazt a kategóriájú jegyet.

A jegyek árát nagyban befolyásolja az adott célállomáson eltöltött, un. minimum és maximum tartózkodási idő is. A turisták számára talán legismertebb minimum feltétel az, hogy repülővel történő utazásaik során a szombat éjszakát az adott városban töltsék. A tengeren túli utazások esetében a minimumidő általában 1 hét. A minimum idő mellett a repülőtársaságok meghatározzák a célállomáson eltölthető maximális időtartamot is. A legtöbb repülőjegy érvényessége 6 hónap. Ezen belül, általában bizonyos felárért megváltoztathatjuk visszautazásunk időpontját. Itt már nagyon nagy szerepet játszik az ár, minél drágább a jegyünk, annál nagyobb időtartam rugalmasságot kapunk a légitársaságtól cserébe.
Hogyan módosíthatjuk utazásunk időpontját?
A változtathatóság a repülőjegy ára szempontjából szintén fontos és meghatározó tényező. A legolcsóbb kategóriájú jegyek egyáltalán nem változtathatóak. Tehát, ha az utas kifizette és átvette a jegyet, de az adott időpontban mégsem tud elutazni, akkor az utazás lehetősége és vele együtt sajnos a jegy ára is elveszett. Létezik viszont egy olyan lehetőség a magasabb árú jegyek esetében, hogy további 50-100 dollár megfizetése mellett a jegyek időpontja utazás előtt megváltoztatható. Ennek a kis többletnek nagy hasznát vehetjük az átszállással járó, tengeren túli utak esetében, például ha lekéssük az átszállást. A jegyek változtathatóságát az is meghatározhatja, hogy az milyen osztályra szól. Hasznos tudnivaló, hogy a teljes áru business jegyek utazási időpontjai felár nélkül, bármikor szabadon változtathatóak. A legmagasabb kategóriájú business jegyek az adott útvonalon más légitársaság járatán is felhasználhatók.
Mit tegyünk, ha nem tudunk vagy mégsem áll szándékunkban elutazni?
Hasonlóan a jegyek cseréjéhez, a legolcsóbb kategóriájú jegyek nem válthatók vissza, ha nem használjuk fel azokat. Minél többe kerül egy jegy, annál biztosabb, hogy részben, vagy teljes egészében visszateríti a légitársaság a jegy árát, ha azt nem utazták le.
Hol vegyünk repülőjegyet, illetve mi a különbség egy repülőtársaság irodája és egy értékesítőhely, avagy az utazási iroda között?
Mind az utazási irodáknál, mind pedig a légitársaságnál történő jegyvásárlásnak meg vannak az előnyei.

Ha jegyünket közvetlenül, a légitársaság irodájában vásároljuk, akkor a légitársaságok dolgozóinak termékismerete, különösen a tengeren túli utazások tervezésénél, nagy segítséget jelent, hiszen egy 10-12 órás út során minden apróság, amiről tájékoztatást kapunk jelentősen befolyásolhatja utazásunk kényelmét. Bár a helyek meghatározása 1/3-1/3-1/3 arányban a hely foglalásakor, az utazás előtt 24 órával valamint a repülőtéri check-in során történik, a repülőtársaságnál általában több lehetőségünk nyílik a fedélzeti helyválasztásra. A légitársaságok alkalmazottainak ismeretei a speciális szolgáltatások tekintetében is (pl.: a biztonsági gyermekülések, az egyedül utazó gyermekekhez kirendelt gyermekkísérők vagy akár az egyéni menüválaszték) ugyancsak jól kamatoztathatók. Mindemellett elmondható az is, hogy a légitársaságoknál általában kiegészítő utazási szolgáltatások is megrendelhetők. A British Airways-nél például nemcsak londoni repülőjegy, de szállás, autóbérlet, színházjegy, sőt akár buszbérlet is vásárolható vagy leköthető.

Az utazási irodáknál történő jegyvásárlásnak is több, fontos előnye mutatkozik. Az első és legfontosabb az, hogy az utazási iroda több légitársaság szolgáltatásai közül ajánlhatja az utas igényeinek és lehetőségeinek leginkább megfelelőt. Így az utasok szélesebb útvonalválasztékot élvezhetnek. Az utazási irodákon keresztül, a repülőutak értékesítésén túlmenően, más kiegészítő utazási szolgáltatások is elérhetők. Az utazásaikat tervezők az utazási irodákban számos célállomásra foglalhatják le szállásukat, bérelhetnek autót, válthatnak az adott országban használható valutát vagy akár befizethetnek az adott célállomáson szervezett fakultatív programokra, városnézésekre is.
Mi a teendő ha nem férünk fel a gépre?
Általában minden légitársaság több jegyet ad el, mint amennyi hely van a gépen, statisztikailag meghatározható ugyanis az, hogy hányan nem utaznak el azok közül, akik jegyet váltottak. Fontos tudnivaló az, hogy ha mégis minden érvényes jeggyel rendelkező utas időben érkezik és a túlfoglalás miatt nem tudunk elutazni, a légitársaságok szállást és ellátást biztosítanak számunkra vagy gondoskodnak arról, hogy más útvonalon juthassunk el a kívánt célállomásra. Ezt a helyzetet úgy kerülhetjük el ha az utazás előtt 1-2 nappal telefonon vagy személyesen megerősítjük az utazási szándékunkat. Erre a British Airways-nél vagy más nagy légitársaságnál nincs szükség, de tengeren túli vagy észak-amerikai belföldi járatok esetében nem árt az elővigyázatosság.
Mit tegyünk ha lekéstük a gépet?
BA: Annak ellenére, hogy lekéstük a gépet, ne m minden esetben veszítjük el a jegy árát. A teljes árú turista valamint a business osztályra szóló jegyek újra felhasználhatók. Ilyen esetben célszerű kapcsolatba lépni a légitársasággal, hogy módosíthassuk az utazás időpontját. Utazásunk sikerét azonban ne bízzuk a véletlenre, érkezzünk mindig 1 órával a repülőgép indulása előtt vagy a légitársaság által előírt időpontban a repülőtérre.

Bővebb információt talál a következő oldalon :
www.britishairways.com/hungary