Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Mobiltelefonálás külföldön
2006. július 06.

Ha külföldre utazunk és mobiltelefonunkat is magunkkal visszük, nem árt tisztában lenni a hívásköltségekkel.

A mobiltelefon használata külföldön jelenleg lényegesen drágább, mint belföldön. Roamingoláskor, a hívás fogadásáért is fizetni kell, de általában még így is jóval olcsóbb fogadni a hívást, mint külföldről hazatelefonálni. Szintén fontos, hogy külföldről egy harmadik országot hívni, illetve az adott országon belüli hívást kezdeményezni lényegesen többe kerül az itthon megszokottnál.

A tájékozottság kifizetődő, hiszen az egyes tarifák jelentősen eltérhetnek, percenként akár több száz forintos különbségek is lehetnek a tarifák között, függően attól, hogy a felhasználó honnan hova telefonál, hogy melyik hazai szolgáltató ügyfele, illetve milyen előfizetése, vagy kártyás csomagja van.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság TANTUSZ portálján a mobilszolgáltatók előfizetéses és kártyás ügyfeleit tájékoztatja arról, mennyibe kerül a mobiltelefon-használat az EU-tagállamokban, a szomszédos országokban, illetve a legnépszerűbb turisztikai célországokban. Könnyen és egyszerűen tájékoztat arról, mennyibe kerül külföldön hívást fogadni, illetve indítani haza, a tartózkodási-, vagy harmadik országba, mi az ára az SMS, MMS küldésnek, vagy fogadásnak.


A Roamingtarifa-összehasonlító elérhető az alábbi linken:
http://www.tantusz.nhh.hu

A roaming szolgáltatás előfizetés esetén automatikusan elérhető (van olyan szolgáltató, ahol a megvétel után 3 hónappal aktiválják csak automatikusan). A kártyás telefonok esetén a szolgáltatás igénybe vételének feltétele, hogy az ügyfél forintszámláján a mindenkor érvényes roaming limitnek megfelelő összeg szerepeljen, illetve hogy aktiválja a szolgáltatást. Amennyiben külföldön tartózkodva a számla eléri a roaming limitet, a roaming szolgáltatást csak a számla feltöltése után (vagy korlátozottan) lehet újra igénybevenni.

Külföldön telefonunk automatikusan a legjobb vételi lehetőséget biztosító hálózatot találja meg, de manuális kereséssel is kiválaszthatjuk a számunkra legelőnyösebb tarifát kínáló szolgáltató hálózatát.

Magyarországot, magyarországi előfizetőt a +36 után a mobilhálózat, vagy város előhívószáma és hívott fél telefonszámának tárcsázásával érhetünk el. Ha külföldről kívánunk telefonálni, használjuk a "+" előhívót, így nem kell tudnunk az adott ország nemzetközi előhívószámát (ami pl. Magyarországon a 00)