Tel.: 06 1 371 21 91 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Utazási csekk
2006. augusztus 01.

Az utazási csekk különböző csekktársaságok, bankok és pénzintézetek által kibocsátott, fix címletű, nyomdai úton előállított csekk, amely rendelkezik a csekkre előírt törvényes kellékekkel, azonban a kiállítás helyének és keltének feltüntetése - kevés kivételtől eltekintve - nem kötelező.

Az utazási csekket a csekkbirtokos vásárolja meg és saját költségeinek fedezésére használja fel.

Az utazási csekket is a biztonság fokozásának szándéka hozta létre. A külföldre történő utazások számának növekedése tette szükségessé a turisták és üzletemberek anyagi biztonságának, kényelmének megoldását utazásuk során. Maga e csekk jellemzően az egy-egy külföldi utazás során felmerülő szokásos költségek kiegyenlítésére szolgál. Készpénzt helyettesít, mert közvetlenül lehet vele fizetni számos szállodában, étteremben, áruházban. Emellett pénzintézetnél, pénzváltásra felhatalmazott egységeknél készpénzre váltható. A devizanemek és címletek széles választéka biztosítja, hogy akkor és olyan mértékben kerüljenek a csekkek beváltásra, amilyen ütemben és mértékben a csekk birtokosának erre szüksége van.

Az utazási csekk - néhány kivételtől eltekintve - a világ bármely országában és időkorlátozás nélkül érvényes. Amennyiben a kibocsátó az érvényességet időben vagy területileg korlátozni kívánja, úgy azt a csekken (nyomdai úton, bélyegzővel, kézírással...) feltünteti. Időbeli korlátozásnak minősül az is, ha a csekken a kibocsátás kelte feltüntetésre került. Ilyen csekk a keltezéstől számított 1 éven belül fogadható el azonnali beváltásra.

Az utazási csekk használatának biztonságát növeli, hogy elvesztésük vagy ellopásuk esetén a csekkbirtokos teljes összegű kártérítésben részesülhet, ha a csekket annak megvételekor egyszer aláírja és a vásárlást igazoló bizonylatot megőrzi. A kártérítést a csekket kibocsátó társaság biztosítja. A kárbejelentési és kártérítési igények fogadására és kártalanításra szerte a világon széles körű hálózat áll az ügyfelek rendelkezésére. Az igényt befogadó bankok, utazási irodák stb. ezt a szolgáltatást az utazási csekk kibocsátójával kötött külön megállapodás alapján nyújtják.

A forgalom biztonságát szolgáló eljárás az is, hogy a csekk birtokosa a második aláírást a beváltáskor, a pénztáros előtt végzi el, így a beváltó meggyőződhet az előzetesen, nem előtte történő aláírás egyezőségéről.

Ezért soha ne írjuk alá előre mindkét helyen az utazási csekket!

De ugyanilyen veszélyes, ha egyik helyen sem írja alá a csekkbirtokos a csekket, mert azt más személy pótolhatja.

Váltson utazási csekket, amely általában
  • korlátlan ideig érvényes
  • elvesztés esetén nem károsodik, 24 órán belül, térítésmentesen pótolható az egész világon
  • kisebb lesz az átváltási vesztesége, mindig csak a minimális készpénzre van szüksége
  • valutaszámláját (utazási számláját) vezető bankjában válthatja ki, sokféle címletben és különféle valutanemekben. Magyarországon többféle utazási csekk (Travellers-check) váltható. Legismertebbek az AmericanExpress, a VISA, az Eurocheck és a Thomas Cook. USA dollárban, márkában vagy svájci frankban. Külföldre viteléhez a készpénzhez hasonlóan, kiviteli engedélyre van szüksége.

Vigyázzon! Készpénzét, utazási csekkjeit bankokban és hivatalos pénzváltó helyeken váltsa be így elkerülheti a hamisítás, a csalás veszélyét, és az Ön számára legkedvezőbb árfolyamon válthat.

ünnepi ajánlatok
Valutaváltó
EUR euró
HUF forint
Üzemanyagárak
Budapest
bármelyik ker.
95
Iránytű
europe asia australia australia africa north_america south_america antartica EURÓPA ÁZSIA AFRIKA ÉSZAK-AMERIKA DÉL-AMERIKA AUSZTRÁLIA ÉS ÓCEÁNIA ANTARKTISZ
Hasznos információk
Útiokmányok Pénzügyek Utazás előtt... Biztosítás Kommunikáció Utazás gépkocsival Utazás repülővel Utazás vonattal
Utazók sarka
Útitárs kereső Fórum Repülőjegy börze Útifotó 2000
magazin
NagyUtazás.hu
Több, mint 50 megbízható utazásszervező kínálata egy helyen.
Kiemelt partnereink: