Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Kártya vagy valuta: figyeld az árfolyamot!
2012. július 25.

Alapszabálynak számít, hogy utazásnál a kedvezőbb elszámolás miatt érdemes kártyát használni. A gyorsan és jelentősen változó devizaárfolyamok azonban változtattak ezen a helyzeten. Százezer forintnál 70 euró volt az elmúlt másfél évben a legjobb és a legrosszabb váltás között az eltérés. Kártyával viszont legfeljebb nyolc eurót lehet (most) így spórolni.

A portálunkhoz érkezett jelzések alapján úgy látjuk: azok közül, akik már az elmúlt években szinte kizárólag bankkártyát használtak külföldön, egyre többen veszik igénybe a pénzváltók szolgáltatásait. Azzal érvelnek, hogy nem tudhatják előre, a nyaralásuk idejére miként alakulnak majd az árfolyamok. Biztonságosabbnak tartják tehát, ha bevásárolnak a valutából, amikor erősödik a forint. Több pénzváltónál is elmondták: a kedvező változás idején egyre többször alakulnak ki sorok. Logikus lenne, hogy a váltáshoz szükséges pénzt a bankból vegye ki az utazás előtt álló. A hitelintézetek azonban nem igazán érzékelnek ilyen mozgást.

Az Ersténél úgy látják, hogy a valutavételnél az euro bevezetése óta a kunán kívül szezonalitás nagyon nem vehető észre. Az OTP a nagyösszegű készpénz felvételénél sem érzékeli, hogy bármilyen fellendülést hozna a nyár. A CIB-nél portálunk érdeklődésére elmondták: tapasztalataik szerint egyre többen ismerik fel a bankkártyák határon túli használatának előnyeit. Ügyfeleik az összes kártyás tranzakció 10 százalékát már külföldön bonyolítják le, a következő években pedig ez az arány tovább nőhet. Ez a bank és az UniCredit is kedvező pénzfelvételi díjakkal is támogatja a kártyahasználatot.
A bankkártyák külföldi használatának egyik legnagyobb előnye, hogy a költéseket a bank így a sokkal kedvezőbb devizaárfolyamon számolja el. A pénztárban valutához drágábban lehet jutni, ha pedig valaki nem otthon tartja a pénzt, akkor a felvételi díjjal is számolnia kell. Ezzel együtt is logikusnak tűnik, hogy aki előre kiszámíthatóvá akarja tenni kinti költését, kiváltja az ehhez szükséges pénzt.

A kalkulációt a pénzváltók még jobban eltéríthetik

Az elmúlt hónapokban néhány nap alatt akár 12 forinttal is változott, hány forintot kell adni egy euróért. Tíz bank adatai alapján pedig a deviza- (amit a kártyahasználatnál alkalmaznak) és a valutaárfolyam között átlagosan 4,5 forint az eltérés. Ez az összeg bankonként is igen jelentősen eltér. A kalkulációt pedig alakíthatja, ha a pénzváltóknál levő árfolyamokat (erről érdemes megnézni korábbi cikkünket) is figyelembe vesszük. Így számolva pedig a kártya előnye (legalábbis az árfolyam szempontjából) gyorsan teljesen el is tűnhet. (A devizaszámlák esetében persze más a helyzet, de ilyennel még mindig nagyon sokan nem rendelkeznek.)

Az idei első félévben több mint 38 forint volt a különbség a legalacsonyabb és a legmagasabb euró árfolyama között. 2011-ben ez majdnem 54 forint volt. A jól időzített vétellel 20 százalékot is meg lehetett takarítani. Az elmúlt másfél évben százezer forint esetében 70 euró az eltérés. Kártyás költésnél most mintegy nyolc eurót lehet spórolni (a deviza és valutaárfolyamnál a legszélesebb marzsot alkalmazó bankot vettük ehhez alapul). forrás: www.azenpenzem.hu