Tel.: 06 1 371 21 91 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Hol érdemes valutát váltani?
2012. július 18.

Gyűjtésünkből kiderül, nem minden esetben igaz, hogy a pénzváltók olcsóbbak a bankoknál, a forgalmas hely jobb a kiesőnél. Több mint tucatnyi pénzváltó hálózat és tíz bank valutaárfolyamait megnézve kiderül, hogy 150 ezer forint ellenében húsz euróval vagy 280 horvát kunával lehet rövidebb, aki a váltóhelyét rosszul választja.

Indul a nyaralási szezon, ami felpörgeti a valutaváltási forgalmat. Általános vélekedés szerint annak, aki jobb árfolyamokat szeretne elérni, nem szabad bankba mennie. Sokan gondolják azt is, hogy a pénzváltók közül is olyant érdemes választani, amely frekventált helyen található. A közzétett árfolyamok és saját gyűjtésünk alapján úgy látjuk: az utóbbi mindenképpen tévhit, és az előbbinél sem annyira egyértelmű a helyzet. Legalábbis jelenleg, amikor meglehetősen stabilnak tekinthető a forint.


Több mint tucatnyi pénzváltó hálózat és tíz bank valutaárfolyamait gyűjtöttük a hétvége előtt össze. A bankoknál az euró átlagos eladási árfolyama 6,5 forinttal volt magasabb. A legolcsóbb pénzváltó és a legdrágább bank közötti különbség nem érte el a 12 forintot. Ez azt jelenti, hogy ha valaki 150 ezer forintért akar euró bankjegyekhez jutni, akkor 20 euróval kap kevesebbet. A pénzváltóknál eurónként mintegy négy, a bankoknál azonban nyolc forint az eltérés.

Összességében azonban egyértelműnek tűnik, hogy a közös európai valutát elsősorban pénzváltóknál érdemes beszerezni. Ebben az esetben azonban érdemes figyelni arra is, hogy ha a bankszámláról kell ehhez pénzt felvenni, az milyen költséggel jár (ennek díjait itt kalkulálhatja). Könnyen lehet ugyanis, hogy amit valaki a réven (a jó árfolyam) nyer, azt bukja a hitelintézeti vámon.

A horvát kunánál csak filléres az átlagok közötti különbség

Az azért elgondolkodtató, hogy nem találtunk egyetlen bankot sem, amely ne adta volna az eurót drágábban a pénzváltóknál. Egyáltalán nem ez azonban a helyzet a horvát kunával. Ezt az is mutatja, hogy a kuna átlagos eladási árfolyamánál a két csoport között csak filléres különbséget számoltunk. Az előbbi példánál maradva, a legolcsóbb pénzváltó és a legdrágább bank esetén a 150 ezer forint majdnem 280 kunával érhet kevesebbet. A különbség mértéke közel nyolc százalékos.

A pénzváltóknál a forint erősödése megugrasztotta a valuták iránti keresletet (Madarász szerint az eladás akkor élénkül meg, mikor az euró árfolyama átlépi a 300 forintot). A nyaralásra a főszezonban készülőknek érdemes több dologra figyelniük. Az IMF-hitel elérhetőbbé kerülése tovább erősítheti nemzeti devizánkat. Ha a kereslet és kínálat felborul, az viszont magasabb marzsokat hozhat. Az árfolyamok pedig (még a bankoknál is) napon belül is rendre változnak. (Táblázataink és számításunk is csak egy pillanatképnek tekinthető.)

Az egyedi ajánlatok alapján öt banknál is kevesebbért árulták a kuna bankókat, mint amilyen árfolyamokat a drágább pénzváltók alkalmaztak. Utóbbi csoportba pedig többnyire a különösen forgalmas helyen (turistaközpontokban, a határok mellett) működők tartoznak (A számításhoz használt táblázatokat itt nézheti meg.)

Madarász Gyula, a legnagyobb hazai pénzváltó hálózat, az Exclusive-csoport vezetője portálunk érdeklődésére elmondta: az árfolyamok váltóhelyenként alakulhatnak. A vételi és az eladási árfolyam közötti különbséget (marzs) pedig jelentősen meghatározza a forgalom és a lokális verseny. Mint hangsúlyozta, az Exclusive 280 tagú hálózatot jelent az országban, így nekik lehetőségük van az átlagolásra. Ő is elismerte azonban, hogy ahol jelentős számú a "beeső" ügyfél, ott vastagabban foghat a ceruza.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a neten közzétett árfolyamokat (nagyon sokat mi is onnan vettünk) nem minden esetben szabad készpénznek venni. Sokszor előfordul ugyanis, hogy nem sikerül a kinézett áron valutához jutni. "Éppen most fogyott el" - mondják. (Ahogy a viccben: ha nálam sem lenne, én is tudnám annyiért árulni.)

A pénzváltók jobb árakat az ügyfelekről vett valuta révén kínálhatnak (egyébként ezek a vállalkozások banki ügynökök, tehát azt tudják árulni, ami a hitelintézettől szereznek be). A főszezonban, júliusban és augusztusban, azonban az adásvétel Madarász szerint meglehetősen egyirányú. Mindenki veszi a valutát. Ilyenkor nem ritka, hogy valóban kifogynak a készletek. Hiány esetén pedig a váltó csak a partnerbanktól vásárolhat valutát. forrás: www.azenpenzem.hu

ünnepi ajánlatok
Valutaváltó
EUR euró
HUF forint
Üzemanyagárak
Budapest
bármelyik ker.
95
Iránytű
europe asia australia australia africa north_america south_america antartica EURÓPA ÁZSIA AFRIKA ÉSZAK-AMERIKA DÉL-AMERIKA AUSZTRÁLIA ÉS ÓCEÁNIA ANTARKTISZ
Hasznos információk
Útiokmányok Pénzügyek Utazás előtt... Biztosítás Kommunikáció Utazás gépkocsival Utazás repülővel Utazás vonattal
Utazók sarka
Útitárs kereső Fórum Repülőjegy börze Útifotó 2000
magazin
NagyUtazás.hu
Több, mint 50 megbízható utazásszervező kínálata egy helyen.
Kiemelt partnereink: