Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Londoni múzeumok ingyen
2011. június 22.

Az oktatás és az üzenetközvetítés ma már minden közintézmény imázsának fontos része. Az ingyenes városi programok tehát nemcsak a hátizsákosoknak és a kispénzű utazóknak, hanem maguknak a programot kínáló létesítménynek is fontosak. Szerencsére a világ nagyvárosai igen bőkezűen bánnak az ilyen programokkal, és az olyan drága városokban, mint London, különösen jól jönnek az efféle lehetőségek.

British Múzeum: a múzeumok múzeuma

Az 1753-ban alapított British Múzeum a maga 13 millió kiállítási tárgyával a világ egyik legnagyobb múzeuma. Az emberiség egyetemes és kultúrtörténetének valamennyi szakaszából láthatunk értékes darabokat. A leghíresebb tárgyak között a gránitba vésett, háromnyelvű, végrendeletet megfogalmazó rosette-i követ említik, amelynek segítségével Champollion megfejtette az egyiptomi hieroglif írást. A kései ókorból származó leletek közül azt a márványfrízt ajánlják a turisták figyelmébe, mely egykor az athéni Akropoliszon álló Athéné-templomot díszítette. A múzeum ugyancsak jelentős múmiagyűjteménnyel rendelkezik.

A múzeum érdekessége, hogy a 20-as években létrehozott múzeumi laboratóriumban a jelenleg ismert legmodernebb, úgynevezett radiokarbonos datálással, más néven C14-es módszerrel dolgoznak az archeológusok, akik ezzel élen járnak az ókori leletek kormeghatározásában és kémiai vizsgálatában.

A múzeum időszakos kiállításán jelenleg az "Ausztrál évad" fut. Ennek keretében a grafikától az iparművészetig és a ma is élő több ezer éves kosárfonási technikákig ausztrál művészek mutatkoznak be. A múzeum szabadtéri részlegében ugyancsak Ausztrália domborzatát és növényvilágát megelevenítő tárlat járható végig egészen októberig.

Museum of London: előtérben a helyismeret

A Barbican épületegyüttesben található helytörténeti múzeum a város egyik fő attrakciója. Főleg a brit fővárossal kapcsolatos használati és dísztárgyakat, ruhákat, festményeket, fontos dokumentumokat őriznek egészen a prehisztorikus időkig visszamenőleg. Jelenleg a futó időszakos kiállítások közül a londoni utcák életét és a városi hétköznapokat (1860-tól napjainkig) bemutató fotótárlat ígérkezik érdekesnek. A múzeumkertben kellemes kávézó is található.

National Maritime Museum: a világ legnagyobb tengerészeti múzeuma

London Greenwich városrészében, a gyönyörű neoklasszikus épületben mintegy 2 millió kiállítási tárgyból álló, páratlan gyűjteményben mutatkozik be a felfedezők és a gyarmatosítók kora, az Angliára mindig is jellemző élénk tengeri kereskedelem, és a brit haditengerészet története. A virtuális utazók 9 ezer tárgyat és 12 ezer képet a múzeum honlapján keresztül is megnézhetnek. A intézmény leghíresebb darabjai II. György idősebb fiának, Frideric hercegnek arannyal díszített bárkája és Nelson admirális uniformisa, amelyet a trafalgari csatában viselt. Október másodikáig a G szinten érdekes fotókiállítást rendeztek a manapság reneszánszukat élő óceánjárók hétköznapjairól. Viccesnek tűnő felvételekről és fotóriportokról köszönnek vissza a 70-és 80-as évek fedélzeti mulatságai, az utazóközönség korabeli viselete és a 30 évvel ezelőtti luxus.

Természettudományi Múzeum: a felnőttek is tátott szájjal járkálnak

Földünk teljes növény és állatvilágának átfogó gyűjteménye. Itt még David Attenborough-nak is saját terme van. A muzeológusok nagy gondot fordítottak a látványra és az egyes kiállítási tárgyak körbejárhatóságára. Szemléletesen mutatják be például a kék bálna, az elefánt és a zsiráf méretbeli különbségeit, illetve a vulkánkitöréseket, és azt is, hogy mit érzünk egy földrengés alkalmával. Jelenleg a "Sexual nature" című kiállítás fut egészen októberig, amely az élővilág legintimebb titkaiba enged betekintést.

Tudományos múzeum: több mint gondolnánk

Elsőre nem hangzik túl érdekesnek, hogy szabadságunk értékes napjait az ipar, a mezőgazdaság, a természet- és az orvostudomány sorsfordító vívmányaival töltsük. Az olyan kiállítási tárgyaktól viszont, mint amilyen az Apollo 10 parancsnoki kabinja vagy Stephenson első gőzmozdonya egyből felcsillannak a szemek. A Tudományos Múzeum falai között szimulátorok segítségével vadászgépeket lehet vezetni, különböző diorámákkal történelmi eseményeket eleveníthetünk fel, a 3D-s moziban pedig a Holdra szállhatunk.

Tate Modern: 11 év, több mint 30 millió látogató

Az 1900 után született alkotások otthona, egyben a modern művészet nemzeti galériája, amely 11 éve nyitotta meg kapuit. Mivel a Tate London szívében található, igen könnyű megtalálni, ráadásul a múzeum egy 89 méter magas kéményt is örökölt elődjétől az energiakatedrálisnak is nevezett egykori erőműtől. A Tate Modernt tehát a Temze partján nem lehet eltéveszteni. A múzeum eddigi fennállása óta csaknem 30 millió látogatót fogadott, ezért a management a bővítés gondolatával is eljátszott. A tervek szerint a régi olajraktárak lehetnek alkalmasak a további terjeszkedésre. A múzeum téglafalai között nem időrendben, hanem tematikusan csoportosították a kiállítási tárgyakat, köztük, Mattise, Miró, Giacometti, Picasso, Warhol és Dalí munkáit.

A Királyi Légierő Múzeuma: férfias játékok

Több mint száz repülőgép pihen a múzeum hangárjaiban. Összesen hat csarnokban mutatják be a repülés történetét, egészen a Wright testvérek első próbálkozásaitól a történelmi első repülésen át a ma ismert legmodernebb gépekig. Egészen ritka darabok is megcsodálhatók, így például a II. világháborúban használatos B12-es és B27-es bombázók és Mustang vadászgépek, vagy a még korábbi, kétfedeles Sopwith Camelek. A Légierő Múzeuma mindazonáltal nem egy ócska garázs, a hangár falai között interaktív játékokkal szórakozhatunk, és 4D-s szimulátorokkal ismerkedhetünk meg. forrás: www.origo.hu