Tel.: 06 1 371 21 91 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Londoni múzeumok ingyen
2011. június 22.

Az oktatás és az üzenetközvetítés ma már minden közintézmény imázsának fontos része. Az ingyenes városi programok tehát nemcsak a hátizsákosoknak és a kispénzű utazóknak, hanem maguknak a programot kínáló létesítménynek is fontosak. Szerencsére a világ nagyvárosai igen bőkezűen bánnak az ilyen programokkal, és az olyan drága városokban, mint London, különösen jól jönnek az efféle lehetőségek.

British Múzeum: a múzeumok múzeuma

Az 1753-ban alapított British Múzeum a maga 13 millió kiállítási tárgyával a világ egyik legnagyobb múzeuma. Az emberiség egyetemes és kultúrtörténetének valamennyi szakaszából láthatunk értékes darabokat. A leghíresebb tárgyak között a gránitba vésett, háromnyelvű, végrendeletet megfogalmazó rosette-i követ említik, amelynek segítségével Champollion megfejtette az egyiptomi hieroglif írást. A kései ókorból származó leletek közül azt a márványfrízt ajánlják a turisták figyelmébe, mely egykor az athéni Akropoliszon álló Athéné-templomot díszítette. A múzeum ugyancsak jelentős múmiagyűjteménnyel rendelkezik.

A múzeum érdekessége, hogy a 20-as években létrehozott múzeumi laboratóriumban a jelenleg ismert legmodernebb, úgynevezett radiokarbonos datálással, más néven C14-es módszerrel dolgoznak az archeológusok, akik ezzel élen járnak az ókori leletek kormeghatározásában és kémiai vizsgálatában.

A múzeum időszakos kiállításán jelenleg az "Ausztrál évad" fut. Ennek keretében a grafikától az iparművészetig és a ma is élő több ezer éves kosárfonási technikákig ausztrál művészek mutatkoznak be. A múzeum szabadtéri részlegében ugyancsak Ausztrália domborzatát és növényvilágát megelevenítő tárlat járható végig egészen októberig.

Museum of London: előtérben a helyismeret

A Barbican épületegyüttesben található helytörténeti múzeum a város egyik fő attrakciója. Főleg a brit fővárossal kapcsolatos használati és dísztárgyakat, ruhákat, festményeket, fontos dokumentumokat őriznek egészen a prehisztorikus időkig visszamenőleg. Jelenleg a futó időszakos kiállítások közül a londoni utcák életét és a városi hétköznapokat (1860-tól napjainkig) bemutató fotótárlat ígérkezik érdekesnek. A múzeumkertben kellemes kávézó is található.

National Maritime Museum: a világ legnagyobb tengerészeti múzeuma

London Greenwich városrészében, a gyönyörű neoklasszikus épületben mintegy 2 millió kiállítási tárgyból álló, páratlan gyűjteményben mutatkozik be a felfedezők és a gyarmatosítók kora, az Angliára mindig is jellemző élénk tengeri kereskedelem, és a brit haditengerészet története. A virtuális utazók 9 ezer tárgyat és 12 ezer képet a múzeum honlapján keresztül is megnézhetnek. A intézmény leghíresebb darabjai II. György idősebb fiának, Frideric hercegnek arannyal díszített bárkája és Nelson admirális uniformisa, amelyet a trafalgari csatában viselt. Október másodikáig a G szinten érdekes fotókiállítást rendeztek a manapság reneszánszukat élő óceánjárók hétköznapjairól. Viccesnek tűnő felvételekről és fotóriportokról köszönnek vissza a 70-és 80-as évek fedélzeti mulatságai, az utazóközönség korabeli viselete és a 30 évvel ezelőtti luxus.

Természettudományi Múzeum: a felnőttek is tátott szájjal járkálnak

Földünk teljes növény és állatvilágának átfogó gyűjteménye. Itt még David Attenborough-nak is saját terme van. A muzeológusok nagy gondot fordítottak a látványra és az egyes kiállítási tárgyak körbejárhatóságára. Szemléletesen mutatják be például a kék bálna, az elefánt és a zsiráf méretbeli különbségeit, illetve a vulkánkitöréseket, és azt is, hogy mit érzünk egy földrengés alkalmával. Jelenleg a "Sexual nature" című kiállítás fut egészen októberig, amely az élővilág legintimebb titkaiba enged betekintést.

Tudományos múzeum: több mint gondolnánk

Elsőre nem hangzik túl érdekesnek, hogy szabadságunk értékes napjait az ipar, a mezőgazdaság, a természet- és az orvostudomány sorsfordító vívmányaival töltsük. Az olyan kiállítási tárgyaktól viszont, mint amilyen az Apollo 10 parancsnoki kabinja vagy Stephenson első gőzmozdonya egyből felcsillannak a szemek. A Tudományos Múzeum falai között szimulátorok segítségével vadászgépeket lehet vezetni, különböző diorámákkal történelmi eseményeket eleveníthetünk fel, a 3D-s moziban pedig a Holdra szállhatunk.

Tate Modern: 11 év, több mint 30 millió látogató

Az 1900 után született alkotások otthona, egyben a modern művészet nemzeti galériája, amely 11 éve nyitotta meg kapuit. Mivel a Tate London szívében található, igen könnyű megtalálni, ráadásul a múzeum egy 89 méter magas kéményt is örökölt elődjétől az energiakatedrálisnak is nevezett egykori erőműtől. A Tate Modernt tehát a Temze partján nem lehet eltéveszteni. A múzeum eddigi fennállása óta csaknem 30 millió látogatót fogadott, ezért a management a bővítés gondolatával is eljátszott. A tervek szerint a régi olajraktárak lehetnek alkalmasak a további terjeszkedésre. A múzeum téglafalai között nem időrendben, hanem tematikusan csoportosították a kiállítási tárgyakat, köztük, Mattise, Miró, Giacometti, Picasso, Warhol és Dalí munkáit.

A Királyi Légierő Múzeuma: férfias játékok

Több mint száz repülőgép pihen a múzeum hangárjaiban. Összesen hat csarnokban mutatják be a repülés történetét, egészen a Wright testvérek első próbálkozásaitól a történelmi első repülésen át a ma ismert legmodernebb gépekig. Egészen ritka darabok is megcsodálhatók, így például a II. világháborúban használatos B12-es és B27-es bombázók és Mustang vadászgépek, vagy a még korábbi, kétfedeles Sopwith Camelek. A Légierő Múzeuma mindazonáltal nem egy ócska garázs, a hangár falai között interaktív játékokkal szórakozhatunk, és 4D-s szimulátorokkal ismerkedhetünk meg. forrás: www.origo.hu

kapcsolódó ország
Nagy-Britannia
Nagy-Britannia ünnepi ajánlatok
Valutaváltó
EUR euró
HUF forint
Üzemanyagárak
Budapest
bármelyik ker.
95
Iránytű
europe asia australia australia africa north_america south_america antartica EURÓPA ÁZSIA AFRIKA ÉSZAK-AMERIKA DÉL-AMERIKA AUSZTRÁLIA ÉS ÓCEÁNIA ANTARKTISZ
Hasznos információk
Útiokmányok Pénzügyek Utazás előtt... Biztosítás Kommunikáció Utazás gépkocsival Utazás repülővel Utazás vonattal
Utazók sarka
Útitárs kereső Fórum Repülőjegy börze Útifotó 2000
magazin
NagyUtazás.hu
Több, mint 50 megbízható utazásszervező kínálata egy helyen.
Kiemelt partnereink: