Tel.: 06 1 371 21 91 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Izraeli kalandtúra

A Golan-fennsíktól a Negev-sivatagig gyalog-kerékpár- kajaktúra
Azonosító szám: 37056időtartam: 8 nap / 7 éjszakautazás: repülővelindulás: Budapest
2017. április 30., vasárnap
Részvételi díj
Program
Nyolc napos kalandtúra az izgalmas Izraelben, ahol nemcsak a többezer éves történelem és három világvallás nevezetes helyszínei jelentik a látnivalókat, hanem a természet is. Újszerűen és egyedülálló módon mutatjuk be Izraelt, miközben délről, a Negev-sivatagtól északra, a Golan-fennsíkig utazunk.
A leghíresebb kulturális és vallási helyszíneket természetesen érintjük, úgymint a Jordán folyót, Jeruzsálemet és Betlehemet. Számos aktív programmal is tarkítjuk utazásunkat: kerékpározunk, evezünk és több rövid gyalogtúrán is részt veszünk.

1. nap Budapest - Tel Aviv - Negev-sivatag (szállás: sivatagi oázis; étkezés: vacsora)

Repülés: a délelőtti órákban indulunk a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről Tel Avivba, ahová kora délután meg is érkezünk.
Utazás: a repülőtéren beszállunk a ránk várakozó autóbuszba és déli irányba, az Izrael közel 60%-át elfoglaló Negev-sivatagba utazunk. Körülbelül 2,5 óra múlva érkezünk meg a Netiv Hashayarot beduin-táborba.
Negev-sivatag: a mai szállásunk autentikus helyszínen, egy igazi sivatagi oázisban lesz, ahol egy vagy több, nagyméretű beduin sátorban, hálózsákokban töltjük az éjszakát. Miután megérkeztünk, megismerkedünk az oázissal és a beduin vendéglátással. Elfogyasztjuk a hagyományos beduin vacsorát, majd belecsapunk az ismerkedési estbe.

2. nap Negev-sivatag - Ein Avdat Nemzeti Park - Makhtesh Ramon kanyon - Mamshit - Kfar Hanokdim (szállás: sivatagi oázis; étkezés: reggeli és vacsora)

Ein Avdat Nemzeti Park: a reggeli után egy rövid tevegeléssel kezdjük a Negev-sivataggal való ismerkedésünket. Körülbelül egy kilométert haladunk a Zin-patak mellett, majd nemsokára az Ein Avdat Nemzeti Parkba érkezünk. Egy gyönyörű tóparton "parkoljuk le" a tevéket, majd sziklalépcsőkön és a kanyon oldalában vezető panorámaösvényen egy kilátópontig túrázunk. Madártávlatból láthatjuk innen szinte az egész Wadi Zin homokkő kanyont, a Negev-sivatag legnagyobb völgyét. Táv: 3 km, szint: fel 270 m, le 270 m. (**)
Makhtesh Ramon kanyon: a következő látnivalónk a gigantikus méretű Makhtesh Ramon eróziós kráter, amit sokan Izrael Grand Canyonjaként tartanak számon. Először egy kilátópontból vehetjük szemügyre a hatalmas völgyrendszert, majd egy újonnan épített látogatóközpontban egy látványos bemutató keretében ismerkedhetünk meg a kráter keletkezésével és a sivatag gazdag élővilágával.
Wadi Zin kilátópont: délután ismét feltűnik a Wadi Zin, amit Dávid Ben-Gúrión, Izrael első miniszterelnökének sírjánál, egy kilátópontból láthatunk.
Mamshit: a mai utolsó látnivalónk a Mamshit Nemzeti Park, közelebbről egy ősi nabateus város. Mind közül Mamshit a legépebben fennmaradt nabateus település a Negev-sivatagban, amely egykor egy fontos kereskedelmi útvonal állomása volt. Megismerkedünk a romvárossal, majd a szállásunkra utazunk.
Kfar Hanokdim: a mai éjszakát is egy tradicionális sivatagi oázisban, a Kfar Hanokdim hangulatos sátraiban töltjük. A hagyományos vacsoránk elfogyasztása után érdemes a csillagos égre vetni tekintetünket, mert a sivatagi égbolt látványa felejthetetlen látványt kínál.

3. nap Kfar Hanokdim - Masada - Ein Gedi oázis - Kumrán - Holt-tenger - Jeruzsálem (szállás: szálloda; étkezés: reggeli és vacsora)

Masada erőd: már kora reggel elhagyjuk a kellemes és összkomfortos beduin táborunkat, hogy a közeli Masada-hegy lábához utazzunk. Napfelkelte előtt indulunk útnak, hogy felkapaszkodjunk a hegytetőn álló Masada erődbe, Heródes király erődítményébe. Az időszámításunk előtt épült erőd igazi mérnöki csoda volt a maga nemében. A napfelkeltét a romos építmény egyik kilátópontjából csodálhatjuk meg, ahonnan rálátunk nem csak a Negev-sivatagra, hanem a Holt-tengerre is. Lefelé egy másik utat választunk; majd amikor leértünk a Masada-hegyről, megreggelizünk. Táv: 5 km, szint: fel 380 m, le 520 m. (**)
Ein Gedi oázis: a következő kirándulásunk helyszíne a Holt-tenger közelében fekvő Ein Gedi, Izrael legszebb sivatagi oázisa. A kopár sivatagi környezetben üdítő látványt nyújtanak a patakok, források és vízesések. Egy rövid gyalogtúrára indulunk az Ein Gedi Természetvédelmi Terület sivatagi édenkertjében, amelynek során a Wadi David szurdokvölgyét ismerhetjük meg. Túránk során több zuhatagot is láthatunk, de mind közül a Dávid-vízesés a legszebb, amenynek vize egy kis tavacskába zúdul alá. Felkapaszkodunk egy kilátópontba, majd lefelé egy panorámaúton térünk vissza a Wadi David látogatóközpontjába. Táv: 4 km, szint: fel 230 m, le 230 m. (**)
Holt-tenger: a túra után egy fürdőzés kedvéért a Holt-tengerhez utazunk, amely nem kevesebb, mint 422 méterrel fekszik az általános tengerszint alatt - ezzel bolygónk szárazföldjeinek legmélyebb pontja. A Holt-tenger sótartalma tízszer magasabb, mint például a Földközi-tengeré; eléri a 30 százalékot. Az extrém magas sótartalom miatt úszásról szó sem lehet, mivel az ember lényegében lebeg a víz felszínén.
Kumrán: rövid sétát teszünk az esszénusok egykori lakhelyén, azon a helyen, ahol a Holt-tengeri tekercseket találták.
Utazás Jeruzsálembe: késő délután a buszunkkal Jeruzsálembe utazunk, ahol a belvároshoz közel, egy hotelben foglaljuk el a szállásunkat két éjszakára.

4. nap Jeruzsálem - Betlehem - Jeruzsálem (szállás: szálloda; étkezés: reggeli és vacsora)

Városnézés Jeruzsálemben: a napunk első felét a háromezer éves Jeruzsálemben töltjük, amely Izrael fővárosa és három világvallás (kereszténység, izraelita vallás, iszlám) szent helye. Először az Olajfák hegyére látogatunk, ahonnan a magasból vehetjük szemügyre a zsidó óvárost. Ezután a városfalon épített sétányon megkerüljük az óvárost, majd felkeressük a legfontosabb látnivalókat. Az első állomásunk a Szent Sír Bazilika, amely Jézus keresztre feszítésének és feltámadásának helyszínén épült, és Jeruzsálem legfontosabb zarándokhelye. Ezután megnézzük a Templom-hegyen lévő Siratófalat, amely a zsidó vallás egyik legszentebb helyszíne. Az ebédszünetünket az arab negyedben töltjük, majd az Izrael Múzeumban megnézzük a város hatalmas makettjét és a Holt-tengeri tekercseket.
Betlehem: délután egy rövid látogatást teszünk a palesztin fennhatóság alatt álló Betlehemben; a határátkeléshez az útlevelünkre is szükség lesz. Betlehem legfontosabb látnivalója a Jézus feltételezett születési helyén épült Születés temploma, amelyet 333-ban fejeztek be. A több egyház által közösen működtetett templom valószínűleg a világ egyik legrégebben működő temploma. A látogatás után visszatérünk Jeruzsálembe.
Este Jeruzsálemben: az estét az óvárosban, a Dávid toronynál töltjük, ahol egy látványos lézershow-t láthatunk.

5. nap Jeruzsálem - Golan-fennsík - Gamla Nemzeti Park - Dalia-vízesés - Hukuk Kibuc (szállás: vendégház; étkezés: reggeli és vacsora)

Utazás: reggel elhagyjuk Jeruzsálemet és észak felé, a Golan-fennsíkra utazunk.
Borkóstolás a Golan-fennsíkon: a zöldellő vidéken találhatóak Izrael legkitűnőbb szőlőföldjei, ahol első osztályú borok készülnek. Felkeressük a Golan egyik legjobb borászatát, ahol egy rövid előadást követően meg is kóstoljuk az itt készített borokat.
Gamla Nemzeti Park: a következő programunk egy rövid túra Izrael legnagyobb vízeséséhez. Egy kilátópontból láthatjuk az 50 méteres zuhatagot, és némi szerencsével megpillanthatjuk a környező sziklákon fészkelő keselyűket is. Táv: 4 km, szint: fel 30 m, le 30 m. (**)
Dalia-vízesés: újabb rövid gyalogtúra következik a programunkban. A látványos Jilabun-patak völgyében a Dalia-vízeséshez kirándulunk, ahol meg is fürödhetünk a zuhatag előtt található idilli tóban. Táv: 3 km, szint: fel 80 m, le 80 m. (*)
Hukuk Kibuc: a nap végén a szállásunkra utazunk, a Hukuk Kibucba, ahol bepillantást nyerhetünk a speciális izraeli település, a kibuc mindennapi életébe. Két éjszakát töltünk itt egy kényelmes vendégházban.

6. nap Hukuk Kibuc - Dafna kibuc - Jordán folyó - Boldogság hegye - Hukuk Kibuc (szállás: szálloda; étkezés: reggeli, ebéd és vacsora)

Kerékpártúra: ezen a napon csupa aktív és izgalmas program vár ránk. Elsőként a Dafna kibucba utazunk, ahol a farmgazdaság saját avokádó ültetvényén teszünk egy néhány kilométeres kerékpártúrát. Az árnyas fák között földutak vezetnek ugyan, ám az útvonalunk egyáltalán nem nehéz. A bringázás közben megállunk egy rövid pihenőre a Jordán folyó partján, amely a zsidók és keresztények legszentebb folyója. Ezután visszatekerünk a kibucba (**), leadjuk a kerékpárokat, majd megebédelünk egy rendkívül hangulatos, szabadtéri étteremben.
Evezős túra a Jordán folyón: délután ismét a Jordán folyóhoz látogatunk, ezúttal azonban egy vízitúrán veszünk részt. A túra átmenetet képez a folyóvízi evezés és a rafting között. Négy-hat fős gumitutajokban szállunk vízre, de a csónakokat nem profi vezetők, hanem magunk irányítjuk. A folyó sodrása van akkora, hogy alig kell eveznünk, leginkább csak akkor, amikor a közelgő kisebb zúgókat el akarjuk kerülni. Nyugodtan sodortathatjuk a csónakunkat a Jordán folyóval, amely egy gyönyörű erdőben kanyarog velünk.
Boldogság hegye: a nap végén a Boldogság hegyére látogatunk, arra a helyre, ahol a hegyi beszéd elhangzott. Megnézzük az itt épült, különleges formájú templomot, valamint a kilátást a hatalmas Genezáreti-tóra.
Hukuk Kibuc: az éjszakát ismét a Hukuk Kibuc vendégházában töltjük.

7. nap Hukuk Kibuc - Safed - Khziv-patak - Rosh Hanikra - Nahariya (szállás: szálloda; étkezés: reggeli és vacsora)

Safed: délelőtt a 900 m magasan épült Safedbe utazunk. A város a zsidó miszticizmus és kabbala központja, a legmegfelelőbb hely arra, hogy megismerkedjünk az ezoterikus irányzat nézeteivel. A városnézés során felkeressük a zsidó óváros legfontosabb nevezetességeit, majd folytatjuk az utazásunk.
Khziv-patak: a következő programunk egy látványos gyalogtúra. A Khziv-patak völgye főleg árnyékot adó, sűrű fák között vezet, ahol a patak vize időnként kisebb medencéket alkot. A völgy ideális helyszín egy túrára, ahol meg is mártózhatunk a hűsítő vízben. Útközben érintjük a Monfort erődöt, amely egykor a Teuton keresztes lovagok főhadiszállása volt. Táv: 7 km, szint: le 20 m. (**)
Rosh Hanikra: délután az izraeli tengerpart legészakibb részére utazunk. A célunk Rosh Hanikra sziklái, amikbe a tenger látványos barlangokat vájt. Felvonóval ereszkedünk le a barlangokhoz, amiket egy rövid kirándulás keretében ismerhetünk meg. (*)
Nahariya: a mai szállásunk Izrael legészakabbi tengerparti üdülővárosában lesz. Egy szállodában egy éjszakát töltünk.

8. nap Nahariyan - Akko - Caesarea - Tel Aviv - Budapest (étkezés: reggeli)

Akko: Nahariya városát magunk mögött hagyva Akko fallal körülvett óvárosába utazunk. A félszigetre épült városrész lakói főleg izraeli arabok, emiatt egészen más, meglepően keleties hangulat jellemzi az itteni szűk utcákat és apró tereket.
Caesarea: a következő látnivalónk Caesarea romvárosa, ahol megnézzük a félköríves Római Színházat. A nézőtér felső részéről nem csak a színpadot, hanem a Földközi-tengert is jól láthatjuk. A szinte tökéletes épségben fennmaradt színház ma is működik, minden évben számos előadást rendeznek itt.
Tel-Aviv: kora délután érkezünk Tel-Avivba, ahol a repülőnk indulásáig hátralévő időt töltjük. Szabadprogram keretében ismerkedhetünk meg a piaccal és a hosszú tengerparti sétánnyal.
Repülés: az esti órákban indul Tel-Aviv repülőteréről a budapesti járat, amivel késő este érkezünk a Liszt Ferenc repülőtérre.
Elhelyezés
Részvételi díj
Kiegészítő információk
Előleg: 150.000 Ft, amely jelentkezéskor fizetendő.
Hátralék: 189.900 Ft + repülőjegyek és reptéri illeték ára, amely indulás előtt 35 nappal fizetendő.

Választható egyágyas felár (a sivatagi oázisokat kivéve): 125.000 Ft.

Repülőjegy és repülőtéri illeték:
Budapest-Tel-Aviv oda-vissza repülőjegy illetékkel: 97.900 Ft-tól.

A repülőjegy ára a jelentkezés idejétől függ.
A repülőtéri illeték összege a jegykiállításig változhat.

A túrák nehézsége:
Az utazás programjában főleg kisebb gyalogtúrák szerepelnek, amiket minden egészséges, átlagosan sportos résztvevő könnyedén tud teljesíteni. A túrák távolságai nem nagyok és a szintemelkedések sem jelentősek.
A gyalogtúrák minden esetben jól kitaposott ösvényeken vezetnek. Egyetlen esetben kell számítanunk rövid meredek szakaszokra és egy létrára: az Ein Avdat Nemzeti Park túrája során.
A programban szerepel egy kerékpártúra, amely főleg földutakon vezet, de a terep egyáltalán nem technikás. Emelkedőkkel nem kell megküzdenünk. A részvételhez mindazonáltal ajánlott némi kerékpáros tapasztalat.
Egy vízitúrát is tartalmaz a programunk, amihez nem feltétel a korábbi evezési tapasztalat, de természetesen előnyt jelent. Egy csónakban 4 fő foglal helyet, de evezni csak az elöl illetve a hátul ülőnek kell. A víz sodrása miatt a csónak evezés nélkül is halad a folyón, evezni leginkább az iránymódosítás miatt kell. A vízitúra során lesz néhány kisebb zúgó is, amiket célszerű elkerülni, ennek ellenére a túra nem veszélyes.
A túrák során melegre kell számítanunk, így minden alkalommal sok vízre lesz szükségünk.

Szükséges felszerelés:
Öltözet: túracipő vagy könnyű túrabakancs, strapabíró túraöltözet, könnyű nyári ruhák, meleg felsőruházat, polárdzseki, eső- vagy szélkabát, szandál, sapka- vagy kendő napszúrás ellen, fürdőruha.
Túrafelszerelés: kisméretű hátizsák a gyalogtúrákhoz és a napi kirándulásokhoz, kulacs, elemlámpa, napolaj, napszemüveg. Egy közepesen meleg hálózsákra is szükség lesz a beduin táborokban eltöltött éjszaka miatt.

Valuta:
Euró (EUR) vagy amerikai dollár (USD) kivitelét ajánljuk készpénz formájában, amit sok helyen beválthatunk a helyi fizetőeszközre; jellemzően a repülőtéren és a szállodákban. Váltáskor az amerikai dollárnak talán kissé előnyösebb számunkra az árfolyama.
Izrael hivatalos fizetőeszköze az új sékel (ILS). 1 új sékel = kb. 75 Ft.
Izraelben szinte mindenhol fizethetünk bankkártyával, és a nagyobb településeken találunk ATM-eket is.

Ajánlott költőpénz:
Körülbelül 250-300 USD.

Helyszínen fizetendő költség:
Borravalók a helyi segítő személyzetnek: fejenként összesen kb. 40-50 USD.
A közölt ár tájékoztató jellegű és változhat. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért irodánk nem tud felelősséget vállalni.


Helyszín: Budapest, Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér.
Időpont: a pontos menetrendről indulás előtt 1 hónappal adunk tájékoztatást.

Árak

Az Ön által megadott időpontban és az ahhoz legközelebb eső időszakban az alábbi árak érvényesek.
(Az Ön által válaszott időpont árait tartalmazó oszlopot színessel kiemeltük.)
Izraeli kalandtúra
indulási időpontok:

2017-04-30

időtartam: 7 éjszaka
Részvételi díj
Részvételi díj339 900 Ft/fő
Kötelező járulékok
Repjegy+illetékek97 900 Ft/fő
LEFOGLALOM
Az ár tartalmazza:
Az utazást különjáratú autóbusszal.
3 éjszaka szállást szállodákban, kétágyas szobákban.
2 éjszaka szállást vendégházban, kétágyas szobákban.
2 éjszaka szállást hagyományos beduin táborban.
7 reggelit, 1 ebédet és 7 vacsorát.
Az aktív programokhoz szükséges eszközök bérleti díját (kerékpárok, kajakok).
A programban szereplő látnivalók belépődíjait.
A magyar nyelvű idegenvezetést.
A túravezetést.
Az ár nem tartalmazza:
A további étkezéseket valamint az italokat.
Az esetleges fakultatív programokat.
A borravalókat.
A poggyász- és balesetbiztosítást.