Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Új EU-s, a kézipoggyászokra vonatkozó Biztonsági Szabályzatok
2006. október 31.

Új biztonsági előírások alkalmazandók a kézipoggyászokra 2006. november 6.-tól az EU repülőtereiről induló járatokon - tekintet nélkül a célállomásokra. Az új szabályok a folyadékokra helyeznek hangsúlyt, melyeket az utasok magukkal vihetnek a fedélzetre illetve a kézipoggyász maximális méretére.

Speciális új előírások:

1. A folyékony vagy hasonló állagú cikkek (mint a gélek, krémek, fogkrémek) csak kis mennyiségben és kis tubusban szállíthatók.

A maximális mérete egy tubusnak 100 ml lehet. A tartók egy tiszta (átlátszó) műanyag, cipzárral záródó, maximum 1 liter űrtartalmú táskában (tasakban) szállíthatók. A táska tartalmazhat több flakont is, de a táskának így is teljesen lezárhatónak kell lennie. Személyenként egy táska (tasak) engedélyezett. Ellenőrzéskor ki kell venni a kézipoggyászból, és be kell mutatni az ellenőrző pontnál, külön átvizsgálásra.

Fontos, hogy az ilyen engedélyezett táskák szorosan visszazárhatóak legyenek (pl. hűtőzacskó). Ajánlott, hogy az utasok előre szerezzék be ezek a táskákat utazás előtt.

A gyógyszerek és a speciális diétás készítmények, valamint a gyermek tápszerek, ha szükség van rá utazás alatt, akkor felvihetők a repülőgépre, de ezeket is külön ellenőrzik a biztonsági szolgálat dolgozói.

2. A Duty Free Shop-ban vásárolt szeszes italt tartalmazó üvegekre és a kozmetikumokra vonatkozó szabályok.

Az utasok át tudják vinni az ellenőrző ponton azokat a Duty Free árucikkeket, melyeket a nap folyamán azután vásároltak, hogy egy EU repülőtéren megkapták a beszállókártyájukat, vagy Uniós légitársaság járatának fedélzetén vették. Ezeket a cikkeket becsomagolják egy műanyag zacskóba, amit lezár a Duty Free üzlet eladója fizetés után. A vásárlás bizonylatát a fizetés dátumával és helyszínével együtt a zacskóba kell beletenni, úgy, hogy ellenőrizhető legyen anélkül, hogy ki kellene nyitni a zacskót.

Ez a folyamat megengedett, még abban az esetben is, ha az ellenőrzés közvetlen a kapu előtt történik.

Továbbá engedélyezett a táska / tasak átvitele, mint kézipoggyász az összes többi repülőtéren az Európai Unión belül. A zsák nem nyitható ki addig, amíg el nem érik a célállomást.

Az USA-ba tartó járatokra speciális szabályok vonatkoznak.

3. A kézipoggyászok max. mérete 56 cm x 45 cm x 25 cm-re korlátozódik.
Ez az előírás megfelel a már érvényes IATA előírásának, és nem válik kötelezővé 2007. május 6-ig.


További részletes információk az EU Bizottságról megtalálhatók a következő linkeken, a Bizottság honlapján:

http://europa.eu (angolul)

http://europa.eu (angolul)