Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Debrecenbe kéne menni...
2006. április 01.

Miért is utazik az ember Debrecenbe? Nem is olyan könnyű erre válaszolni, hiszen számos felelet létezik rá. A szépen felújított belváros, a remek múzeumok, a Nagyerdő növény- és állatvilága, a kiváló gyógy- és wellness lehetőségek önmagukban is alkalmasak lennének a vendégek vonzására, együtt azonban már szinte ellenállhatatlan koktélt alkotnak.

A magyar reformátusok szellemi központja

Debrecen a magyar református szellemi életének központja. Itt található a híres, grandiózus református Nagytemplom. A templom helyén már a kora középkortól templom állt, mely a reformáció magyarországi elterjedése óta van a reformátusok kezében. Az eredeti templom a 19. század elején leégett, de hamarosan jelenlegi formájában épült újjá. Érdemes felmenni a tornyába, ahonnan szép kilátás nyílik a cívis városra. A debreceni Nagytemplomban kiáltották ki 1849 áprilisában hazánk függetlenségét és választották meg Kossuth Lajost kormányzóvá. Kossuth akkoriban használt széke azóta is drága ereklyéje a templomnak.

A híres Kollégium

A Nagytemplomhoz hasonlóan jelentős hírű a Református Kollégium, melynek kapcsán még felsorolni is lehetetlen a később az intézmény hírnevét öregbítő diákok neveit. Az épület a Nagytemplomhoz hasonlóan két évszázados épület. A történelmi Magyarország összes megyéjéből érkeztek ide a magas műveltségre vágyók. A korabeli területeken közel hatszáz fiókintézménye működött a Kollégiumnak.



Munkácsyk a Déri Múzeumban

A Nagytemplomnak is helyet adó Kálvin tértől nem messze található a város leghíresebb múzeuma, a Déri Múzeum. Debrecen és környéke múltját, természeti adottságait mutatja be a több mint százezres gyűjteménnyel büszkélkedő kiállítás. A múzeum örökzöld slágere azonban mindenképpen a Munkácsy-trilógia: a Krisztus Pilátus előtt, a Golgota és az Ecce Homo. A három leghíresebb kép mellett természetesen más alkotásokat is láthatunk itt a kiváló mestertől, sőt alkalmanként egyéb jelentős Munkácsy alkotások is gazdagítják időszakosan a kiállítást.



Növények ás állatok a varázslatos Nagyerdőben

Ha egy kis felfrissülésre vágyunk a természetben, Debrecen erre is kínál kiváló lehetőségeket. A város szélén található hazánk és egyben Európa egyik legrégebben védett területe, a Nagyerdő. A terület nem nagyságáról, hanem fáinak öles termetéről kapta a nevét. Az akár háromszáz éves fák 25 méter magasra is megnőnek és ideális háttérül szolgálnak a Nagyerdőben tett hosszú és hangulatos sétákhoz. A Nagyerdőben persze nemcsak a növény-, hanem az állatvilág jelentős képviselőivel is találkozhatunk. A hazai és egzotikus állatfajok mellett mocsári hiúz vagy pókmajmok is utunkba kerülhetnek.
Ha növénytani élményekre vágyunk, látogassunk el az Egyetemi Botanikus Kertbe. Bár a kert eredeti növényzete megegyezik a Nagyerdő flórájával, de az őshonos növények mellett találunk itt számos egzotikus növényfajt is - hála a tudatos gyűjtőmunkának. A szúrós növények kedvelői pedig bizonyára élvezetüket lelik az európai hírű kétezer fajt számláló kaktuszgyűjteményben.

Wellness a cívis városban

Magyarországon - hála az elmúlt évek fejlesztéseinek -, gyakorlatilag már nincs jelentősebb város élményfürdő nélkül. Debrecen sem kivétel ez alól. A 2003-ban megnyílt Aquaticum 66 méter átmérőjű kupolacsarnokában igazi trópusi környezet várja a fürdőzés szerelmeseit. A buja trópusi környezet persze csak az ideális háttérként szolgál a 11 csúszdát, úszó- és hullámmedencét, két barlangfürdőt, sodrófolyót, jacuzzikat, élménymedencéket és szaunacentrumot tartalmazó élményelemek élvezetéhez.

A Debrecenbe látogató turista tehát ember legyen a talpán, ha számos kulturális, természeti és szabadidős program mellett is képes unatkozásra adni a fejét.

forrás: www.goutazas.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Debrecen
Magyarország