Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Egy félsziget könyökén
2006. augusztus 21.

Sharm el Sheikh Egyiptom legjobban fejlődő vidéke. Csodálatos klímája, pazar fekvése, bámulatos tengeri élővilága teszi azzá ami, kihagyhatatlan üdülőhellyé.

Ha már látta a gizai piramisokat, megcsodálta Luxor és Karnak templomait és szentélyeit, "gyönyörködött" Abu Simbel szobrainak látványában, egyszóval megszerette Egyiptomot és Hurghada után szeretne egy olyan üdülőhelyre ellátogatni, ahol kulturális, pihenős, kalandozó és gasztronómiai igényeinket egyaránt kielégíthetjük, látogassunk el Sharm el Sheikhbe, a Sinai-félsziget egyik legvonzóbb nyaralóhelyére.

El kell-e mondani egy egyiptomi üdülőhelyről, hogy kényelmesebbnél kényelmesebb szállodák várják a pihenni vágyókat? Hogy mindenféle vízi sportot ki lehet próbálni a strandokon? Hogy a helyiek legendás vendégszeretetében a turisták nemigen szoktak csalódni? Hogy fenséges helyi ételeket lehet kipróbálni a tapasztalt szakácsok jóvoltából? Ezek azok számára, akik már jártak Egyiptomban minden bizonnyal maguktól értetődő tények. Mint ahogy az is, hogy a helyi bazárokban járva nyomott árakon lehet hozzájutni a helyi kézműves termékekhez, csodálatos egynapos túrákat lehet tenni szakavatott vezetők segítségével, és valószínűleg nincs olyan vágyunk, amit a helyi idegenforgalmi szakemberek ne teljesítenének könnyedén.

Az előbbiek teljes egészében igazak az egzotikus nevű Sharm el Sheikhre is. Hogy mégis mitől más ez a hely, mint a többi? Attól, hogy itt minden, amire a turista vágyik, sokkal koncentráltabban van jelen, továbbá attól, hogy a helynek különös kisugárzása van, ami az ideérkező utazót sokszor vissza fogja még csábítani. A festményszerű, szinte eltúlzott színek kavalkádja -amely itt tényleg természetes, az émelyítő illatok az ott élők mosolya és mentalitása, az érzékszerveinkre és érzelmeinkre is varázslatosan hat.

Az olyan szállodák, mint például a Savoy azt az érzést fogják kelteni a vendégekben, hogy az Ezeregyéjszaka meséibe csöppentek. Akár a hosszú mólón besétálva úszkálnak a tengerben és gyönyörködnek a több mint ezer itteni halfaj szemet gyönyörködtető színes játékában, akár gyermekükkel egy kényelmes medence vizében pancsolnak, körülöleli őket a kényelem és luxus érzése. Be kell ismernünk, fantasztikusan profi vendéglátók az egyiptomiak. Mindenre kiterjedő figyelmességük olyan magas színvonalú, hogy nyugodtan mondhatjuk kényeztetőnek is.

Persze, a vízi világot nemcsak a partról élvezhetjük. Hajókirándulást tehetünk mélyebb vizekre, ahol a vállalkozó kedvűek (egy órás oktatás és 50 dollár ellenében, oktatói felügyelet mellett) a mélybe merülve csodálhatják meg a halak mindennapi életét. A tengerben mindenhol korallok találhatók. Éppen ennek köszönhető a páratlanul gazdag vízi élővilág, mivel a korallok kiváló élőhelyet jelentenek a vízi állatoknak. A parttól nem messze található nem mindennapi látványosságok közé tartoznak, a híres hajóroncsok, melyek hosszú évek óta a búvárok és turisták közkedvelt merülő helye. Az egyik roncs várhatóan a közeljövőben fog teljesen bedőlni a hullámok közé, ezzel halnak és búvárnak egyaránt nagy örömet okozva. Hasznos tipp: Nagyon erősek az áramlatok, sokszor még egy jól úszónak is komoly megpróbáltatást jelent kiúszni a vízből. Érdemes betartani a búvároktató tanácsait, hogy meddig és merre lehet úszni és lehetőség szerint mindezt párban.

Sharm el Sheikhből kötelező ellátogatni a Szent Katalin kolostorba, ami mellett a közeli Mózes-hegyen kapta meg a Biblia szerint Mózes a Tízparancsolatot Istentől. Aki a lélekemelő napfelkeltét is a hegyről akarja megnézni, annak már hajnalban útra kell kelnie a 6-7 kilométeres útra. A lustábbak tevék segítségét is igénybe vehetik, hogy gyönyörködjenek a környék legszebb panorámájában.

Sharm el Sheikhből dzsipes kirándulást is tehetünk a sziklasivatagok világába. Az út nem könnyű, (két órás rázkódás a két kézzel kapaszkodós fajtából) viszont a nehézségeket elviselők megérezhetik a kőbe zárt világ egyedi hangulatát. A megpróbáltatások végén jól esik egy kis fürdőzés a tengerben és egy kiadós ebéd beduin vendéglátóinknál.

Ha addig nem is jutott időnk, az utolsó napokban vásároljunk valami emléket a helyi bazárban, vagy Naama Bay gyönyörű sétáló utcáján (kinek melyik szimpatikus, alkudni mindenhol kell) hogy amikor téli napokon szobánkban rápillantunk, jusson eszünkbe, hogy Sharm el Sheikh mindig vár minket.

forrás: www.goutazas.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Sharm El Sheikh
Egyiptom