Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Célirányos biztonsági ellenõrzések a brit reptereken?
2006. augusztus 17.

Brit médiaértesülések szerint a hatóságok tárgyalnak a repül[tér-üzemeltet[kkel, hogy olyan utasszűrő-rendszert vezessenek be, amelynek révén a biztonsági szolgálat a legnagyobb rizikót hordozó utasok vizsgálatára tud koncentrálni.

A bűnüldözésben már elterjedt "profilalkotás" módszerével a gyanúsan viselkedő, a furcsa útvonalon repülő, illetve a bizonyos etnikai vagy vallási háttérrel rendelkező utasok kiszűrését és alaposabb vizsgálatát készítik elő. Már egy éve szóba került ennek a rendszernek a bevezetése, de politikai okok - a brit muzulmánok várható felháborodása - miatt eddig nem siettek a bevezetésével.

Amint a kérdés újra napirendre került, a brit muzulmánok szervezetei valóban tiltakozni is kezdtek ellene. A Scotland Yard egyik volt vezetője azonban megvédte a felvetést, mondván, semmi értelme ugyanolyan szigorú ellenőrzésnek alávetni egy öltönyös exnyomozót, egy kismamát vagy egy rögbicsapatot, mint egy repülőjegyét készpénzzel fizető, különleges útvonalat választó fiatal muzulmán férfit.

A célirányosabb vizsgálatok kétségtelenül segíthetnek abban, hogy csökkenjen a szigorított biztonsági ellenőrzés miatti kényszerű várakozás a brit reptereken, ahol lassan már egy hete megszokottak a késések és a járattörlések. Közben több légitársaság is arra készül, hogy a szigorítások miatt kialakult hosszabb fordulóidők és a kényszerû járattörlések miatti bevételkiesést a repülőtérüzemeltetőktől kéri el.

forrás: www.turizmusonline.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
London
Nagy-Britannia