Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ízesítők: a petrezselyem
2006. február 01.

A Földközi-tenger vidékén őshonos, több fajtája ismert, például a széles levelű, a fodros levelű, vagy a metélőpetrezselyem. Nevét az ókorban kapta a görög petroselion után, mely a kő és a zeller szavakat rejti magában. Minden háztartásban megtalálható friss és / vagy szárított változata. Íze nem igazán jellegzetes, mégis nagyon közkedvelt. Tartalmaz illóolajat, karotint, C- és E-vitamint, valamint ásványi anyagokat. A benne található C-vitamin megőrzése érdekében sokszor az elkészült étel tetejére szórjuk közvetlenül fogyasztás előtt, és nem főzzük bele. Vesetisztító, étvágygerjesztő, gyomorerősítő hatásai ismertek. A magyar konyha alapvető fűszere, alkalmazzuk levesek, mártások, húsételek, főzelékek stb. ízesítésére.

Gyógyhatása:
Lúgosító hatása van a savas vérre.

Allergia:
Rendkívül jó hatással van a vér tisztítására, és ezzel az allergia elleni küzdelem egyik leghatásosabb gyógyszere. Hat a hörgők tisztítására, valamint csökkenti a rájuk ható ingereket. Nagyon hatásos az allergiás tüsszögés ellen.

Vízhólyag és vesetisztító:
Erős vízhajtó és vizelethajtó, ezért a terhes nőknek nagy mennyiségben fogyasztani nem szabad. Tisztítja a vízhólyagot és a veséket, valamint serkentőleg hat a vesék működésére. Ezt elsősorban nagy mennyiségű káliumtartalmának köszönhetjük.

Hat a látás- és optikai idegekre:
Vitamin és ásványi összetétele folytán pozitívan hat a látás és a látással kapcsolatos idegekre. A benne lévő nagy mennyiségű A-vitaminnak köszönhetjük, hogy csökkenti a szürkületi vakságot, valamint javítja a látást.

Tisztító hatása van:
Kálium tartalmának köszönhetjük, hogy a petrezselyem tisztítja az emésztőrendszert, valamint serkenti a máj munkáját. A petrezselyem segít a szervezet tisztításában, különösen higanyszennyezés esetén ajánlatos a kúraszerű fogyasztása.

Cukorbaj előtt:
A petrezselyem segít megszüntetni az inzulinérzékenységet, illetve késlelteti a cukorbaj kialakulását. Azoknak, akik a szürke zónába jutnak, illetve jelöltek a cukorbajra, ajánlatos egy időre kúraszerűen fogyasztani a petrezselymet. Természetesen a cukorbaj megelőzéséhez a táplálkozásunkkal is be kell segíteni azzal, hogy kerüljük a fehér cukor használatát, hogy visszaállítsuk szervezetünkben a rendet.

Serkenti az immunrendszer munkáját:
A petrezselyem az egyik legnagyobb tára a vitaminoknak és ásványoknak. Kúraszerű fogyasztásával fokozzuk a test ellenállóképességét, bármely betegséggel szemben.

Serkenti az étvágyat:
A petrezselyem nemcsak kitűnő étvágygerjesztő a gyerekek számára, de nagyon tápláló is.

Vérszaporító:
A petrezselyemben sok a vas. Tíz dkg petrezselyem 8 mcg vasat tartalmaz. Ezt nem lehet összehasonlítani a pótló pirulákkal, mert a természetes környezetből illetve a táplálékunkból a felszívódás sokkal nagyobb. A szervezetünknek nagy szüksége van vasra a vérképződéshez, valamint az oxigén felszívódáshoz. A petrezselyem továbbá olyan agyagot tartalmaz, amely elősegíti a vérkötődést.

Elkészítési mód:
A petrezselymet semmiképpen se fogyasszuk tisztán. Nagyon erős növény ahhoz, hogy hígítás nélkül érvényesüljön a szervezetünkben, illetve, hogy ne károsítsa azt. Ne feledjük, a sok nem jelenti azt is, hogy jobb. A leghatásosabb nyersen fogyasztani a kicentrifugázott levét, felhígítva bármely más zöldséglével. Nyersen a tisztított petrezselymet ajánlatos belekeverni a salátába. Ha a hús mellé dísznek petrezselyem zöldjét adnak, vegyük komolyan a kínálást.

forrás: www.taverna.hu