Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Utó-detoxikációs szindróma
2006. január 04.

Ünnepek utáni regenerálódás

Az "utó-detoxikációs szindrómát", a hétköznapi használatban csak másnaposságként emlegetett jelenséget szinte mindenki tapasztalhatta már, ha nem saját magán, hát a környezetén. Joggal hihetnénk tehát, hogy a szakemberek már szinte mindent tudnak róla, és ellen-receptek garmadát ajánlják a szenvedő alanyoknak. A valóságban azonban a macskajaj még korántsem tartozik a felkutatott és megmagyarázott "betegségek" közzé. A lehetséges okok skálája széles: az alkohol elbomlásakor a szervezetbe nagy mennyiségű sejtmérgező acetaldehid kerül, amely izgatóan hat az idegek mellett a gyomor nyálkahártyájára is; jelentős alkoholfogyasztás esetén az agyban mérhetetlenül sok szerotonin szóródik szét, amely a véredények falainak tágítása nyomán az elviselhetetlen fejfájás kiváltója lesz; az alkohol ezek mellett vizelethajtó hatással is rendelkezik, így a víz- és ásványi anyag veszteség eredményeként koncentrációs zavarokat és fejfájást okozhat.

Tévhitek - veszélyes ellen-receptek

Míg az orvosok, csendben bár, de bevallják, hogy mindezidáig egyetlen olyan szert sem találtak még, amely az alkohol bomlási folyamatát meggyorsíthatná, addig a baráti, hozzáértő jó tanácsok ennek ellenkezőjéről próbálják meggyőzni a szenvedőket. A macskajaj elleni stratégiák azonban gyakran éppen súlyosbíthatják a pórul jártak állapotát.

Leggyakoribb tévhitek, és cáfolatuk:

- A koffein gyorsan lebontja az alkoholt.

Ismert tény, hogy a koffein csak egy rövid ideg tartó éberségi állapotot képes produkálni, ami semmilyen hatással sincs az alkoholszintre. Sőt, a keringési zavarokkal küszködőknél az alkohol és koffein keveréke veszélyes szédülést idézhet elő.

- A C-vitamin és a gyümölcscukor készítmények hatásosan tüntetik el az alkohol "ezrelékeket".

Ezek a készítmények sem befolyásolják az alkohol bomlási folyamatait, túladagolásuk viszont hasfájást és hasmenést okozhat.

- A másnap reggeli szaunázás méregteleníti a szervezetet, mivel a maradék alkohol így izzadtság formájában távozik a szervezetből.

Az alkoholt azonban nem lehet kiizzadni, és a szauna okozta folyadékveszteség csak fokozza az amúgy is fennálló víz- és ásványi anyag hiányt.

- A koplalás segíthet a másnaposság elviselésében.

Az evésnek fontos szerepe van a macskajaj elűzésében, mivel így a szervezetben előző éjszaka keletkezett anyaghiány kiegyenlítődik.

A 8 macskajaj-szelídítő

- A legjobb, ha már az est folyamán, de lefekvés előtt mindenképpen bőséges mennyiségű ásványvizet fogyasztunk, hogy a folyadékveszteséget pótoljuk. A szénsavmentes változat a célnak a legmegfelelőbb, ugyanis a szénsavval az alkohol is hamarabb a fejünkbe száll. Ajánlott a magnéziumhiányt is azonnal pótolni, néhány pezsgőtabletta csodákra képes.

- A party előtt fogyasszunk el egy kalóriadús vacsorát, hogy lelassítsuk az alkohol vérbe jutását.

- A rágcsálás és nassolás ilyenkor engedélyezett, sőt ajánlott, ugyanis így pótolhatjuk az ásványi anyagokat.

- A legkellemetlenebb másnaposságot a színezékanyagokat tartalmazó italok - mint a brandy, vörösbor, konyak és whisky - okozzák, ezért inkább a világosabb alkoholokat részesítsük előnyben, mint pl. a vodkát vagy a fehérbort.

- Bár még nincs bebizonyítva, de mindenféle alkoholt össze-vissza inni, a különböző fajtákat keverni, különösen elviselhetetlen következményekkel járhat.

- A másnapot legjobb egy bőséges reggelivel indítani! A friss gyümölcs, a korpakészítmények és az ásványvíz kitűnően pótolják az elvesztett ásványi anyagokat és vitaminokat, de a kiadós sonkás rántotta vagy a hering is meghozza a várt hatást.

- A legsúlyosabb esetekben aszpirint is bevehetünk, de az érzékeny gyomrúak óvatosan bánjanak a gyógyszerrel, mert a benne található sav megtámadja a gyomor nyálkahártyáját. Előtte mindenképpen együnk néhány falatot.

- Hagyjuk a szervezetünket nyugalomban megküzdeni az alkoholmaradványokkal! Az izzasztó sportokat most felejtsük el, inkább tegyünk egy kiadós sétát a friss levegőn, hogy az anyagcserénk és a keringésünk megélénküljön kissé.

forrás: www.taverna.hu