Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

A sör
2006. január 04.

Egyiptom népe már időszámításunk előtt az 5. évezredben készített és előszeretettel fogyasztott sört. Ezen élvezetek nem csak Egyiptom, de az ókori Babilon ősi kultúrájában is igen nagy jelentőséggel bírtak. Mi sem bizonyítja ezt ékesebben, hogy még a bölcs Hamurappi is rávezette híres törvényoszlopára a sörkészítés szabályait és hogy e korban kezdték az italt - magas szénhidrát tartalma miatt - folyékony kenyérnek nevezni. Ezekben az időkben az italt árpából készítették, általában datolyával ízesítették, és nem főzték, hanem erjesztették.

Európában a középkorban indult el a sör karrierje, elsőként a germánok fedezték fel és isteni eredetet tulajdonítottak neki. Az első sörfőzdék a X. század végén jelentek meg és a legősibb ma is működőt, 1050-ben alapították Weltenburgban, természetesen egyházi védőszárnyak alatt, egy bencés kolostorban. A germánok érdemei a sörkészítésében múlhatatlanok, ők használtak először komlót ízesítéséhez és a Bajor sörtisztasági törvény (1516) még ma is egyik fontos alapelve az ital elkészítésének.

Európa népei, fittyet hányva az ókori görögök véleményére, miszerint a sör barbár és primitív ital, nagyon is megkedvelték és céhekben, majd később nagyipari méretekben megkezdték gyártását.

A söröket az elkészítés során alkalmazott eljárások szerint általában két nagyobb csoportra osztják, az ale és a lager típusúakra. Ezeken kívül számos más sörfélét ismerünk, melyek nem vagy nem tökéletesen illeszthetőek be e két nagy csoportba. Az alapanyagok és a különféle technológiai eljárások sokféleségének köszönhetően ma már több tucat különféle jellegű folyékony kenyér kapható az üzletekben. Az egyik legkedveltebb sörfajta, főleg Európa ezen felén, a Csehországból származó pils típusú. Népszerűségüket semmihez sem hasonlítható aranyló színükkel és magas komló tartalmuknak köszönhető kesernyés ízükkel vívták ki.

Az ital mára a világot már teljes mértékben meghódította, melyet mi sem bizonyít jobban, mint hogy évente több száz sörfesztivált rendeznek. Ezek közül a leghíresebb a müncheni Oktober Fest, melynek gyökerei 1810-re nyúlnak vissza. Ekkor ugyanis nagy ünnepség, lóverseny és sörözés keretében, a bajor Lajos herceg, nőül vette Teréz szász hercegnőt. A fesztivált ettől kezdve minden évben megrendezik és már 1860-ban is, több mint százezren látogatták meg az eseményt.

forrás: www.taverna.hu