Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Fűszerek: a citromfű
2005. július 03.

Közismert nevén mézfű, méhfű, citromillatú melissa. Őshazája Elő-Ázsia, ahonnan a Benedek-rendi szerzetesek hozták az Alpokon át Nyugat-Európa kolostorkertjeibe. A vidéki kertekben még ma is termesztik mint gyógy- és fűszernövényt. Európában az ültetvényeken kívül szabadon nem nő citromfű. A gyógyászatilag használt citromfű levél ültetvényekről származik. A Spanyolországból származó citromfű tartalmazza a legtöbb illóolajat, ezért annak a hatékonysága a legintenzívebb.

Az ajakos virágúak családjába tartozik. Az erősen szétágazó citromfű cserje 30-70 cm magasra nő, levelei keresztben átellenesen állnak, nyelük kb. 2 cm hosszú, virágai kicsinyek, szirmai fehérek.

A népi gyógyászat a citromfüvet szinte minden betegségre használja. Rossz közérzet esetén, gyomor- és bélpanaszoknál, epe- vagy májbántalmaknál, szívpanaszoknál, megfázásnál, sőt herpesznél is segít. Idegesség, álmatlanság ellen is kiváló, mert hatékony feszültségoldó. Mára már számos tudományos vizsgálattal is alátámasztották a citromfű sokrétű hatását.

Hatóanyagai:
illóolajok, cseranyagok, keserűanyagok, kávésav

Hatásai:
- nyugtató, feszültség- és szorongásoldó hatása van idegrendszerünkre
- görcsoldó, epehajtó, étvágyjavító hatása van az emberi emésztőrendszerre
- a citromfű illóolaja baktérium-, vírus-, sőt gombaölő is
- a hivatalos orvoslás a citromfű alkalmazását a következő területeken javallja: idegrendszeri alapú alvászavarok, gyomor- és bélpanaszok, étvágytalanság

forrás: www.taverna.hu