Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Fűszerek: a fokhagyma
2005. június 02.

Sok más pikáns fűszerféléhez hasonlóan a fokhagyma őshazája is valahol Ázsiában található, ahonnan kiindulva hamarosan meghódította Indiát és a Közel-Keletet is. Egyiptomban is tudták már, hogy a fokhagyma nem csak finom, de növeli a kondíciót is, ezért a piramisok építésénél a rabszolgákat extra fokhagymaadagokkal tartották jó erőben.

Fűszerként és "gyógyszerként" is sok ezer éve használják a legkülönbözőbb társadalmakban, mert a fokhagyma szinte mindenhez illik és egészséges. Mára az egyik legfontosabb gyógynövényünk lett. A fokhagyma évelő növény, a levele fél méteresre is megnőhet, de a növény legfontosabb része a hagymája. A gerezdek száma növényenként változó. Fogyaszthatóak a friss gerezdek és a szárított fokhagyma, kapható tabletták, kapszulák formájában, vagy olajban, alkoholban tartósítva is.
A fokhagymával megelőzhető az érelmeszesedés - mivel gátolja a magas koleszterin- és triglicerid szint kialakulását -, a trombózis kialakulása, és segít a magas vérnyomás betegségben. A fokhagyma hatásos a különböző baktériumok, vírusok, és a bélfertőzések leküzdésében és enyhíti a megfázásos, köhögéses és légúti panaszokat. Enyhíti a bél- és gyomorbajokat. Antioxidánsként erősíti az immunrendszert. Valószínűleg a prosztatarák kialakulásának megelőzésében is jótékony hatású.

Kevesen ismerik sajnos a fokhagyma vércukorcsökkentő hatását. Ajánlható lenne napi egy gerezd fokhagyma fogyasztása, de vigyázzunk, mert a túlzott fokhagymafogyasztás hasfájást és egyes ritka betegségekben vérzékenységet okozhat.

forrás: www.taverna.hu