Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Fűszerek: a vanília
2005. május 03.

A vanília a kosborfélék vagy orchideák családjába tartozó, Mexikóban őshonos liánnövény, amit sok helyen (Réunion-sziget - Ile de Bourbon, Tahiti, Ceylon/Sri Lanka/, Jáva, kelet-Afrika, Madagaszkár) termesztenek. A termést még éretlen és ízetlen állapotában szüretelik le, melyből meleggel és vízzel végzett fermentálás során fejlődnek ki a közkedvelt, jellegzetes íz- és illatanyagok. Ennek az illatanyagnak a mennyisége nagymértékben meghatározza az áru minőségét. A legjobb minőségűnek a Bourbon vaníliát tartják, melynek vanillin-tartalma elérheti a 2,5-3%-ot is. A száraz termésekből előállított vanília-kivonat színe a borostyánsárgától a sötétbarnáig változik, sűrűn folyó, édeskés illatú. Különböző hígításban kerül a kereskedelembe. A vanília édeskés illata étvágyjavító hatású, emellett hangulatjavító hatása miatt aromalámpa vizébe cseppentve is használható. Érdekesség, hogy a cellulózgyártás melléktermékeként vanillin képződik, és ezért az élelmiszeripar a konzervált élelmiszerekben már egyáltalán nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben használ természetes vaníliát.

Vaníliás cukor házilag

Házilag is készíthetünk vaníliás cukrot. Egy rúd vanília kikapart belsejét keverjük össze 25 dkg cukorral, és a vanília héjával együtt zárjuk csavaros tetejű üvegbe. Néhány nap múlva az egész üveg cukor vaníliás cukor lesz, és korlátlan ideig eláll.
(A boltban vásárolt vaníliás cukorban 8 g cukorhoz csupán 0,1 g vaníliára van szükség.)

forrás: www.taverna.hu