Ízesítők: a mák
2006. augusztus 01.
Képgaléria - Mákszemek
Növény leírása:
A mák a mákfélék (Papaveraceae) családjába tartozik. Régóta termelt kultúrnövényünk, melynek termése a mákszem. Eredete még nem tisztázott, egyes források szerint őshazája lehet Afganisztán, Üzbegisztán és Tádzsikisztán. A hazai éghajlat alatt kiskertekben termelhető.
Hogyan gyűjtsük?
A kiskertekben a mákot a mákszemért termelik, melynek szürete általában a nyár végére esik. A gyógyszeripar viszont a mákgubót hasznosítja.
Mi van benne?
A mák termése és a felvágott termés levegőn szárított tejnedve, az ópium igen gazdag alkaloidokban, főleg morfinban, kodeinben, narkotinban és papaverinben, amelyek fontos gyógyszerek alapanyagai. Az alkaloidok mind a zöld, mind pedig a száraz mákgubóból kinyerhetőek.
Mire jó?
Jelentőségét tekintve a máktok a vegyipar számára sokkal fontosabb alapanyag, mint a mákszem. A gyógyszeripar számos készítményben hatóanyagként alkalmazza a gyomor-bélrendszer, az epe és húgyutak görcsét oldó papaverint, a köhögéscsillapító narkotint és kodeint, valamint az erős fájdalomcsillapító hatással rendelkező morfint.
Hogyan használjuk?
A mákszem konyhai felhasználása sokrétű, közismert a karácsonyi mákos bejgli, mákos tészta, mákos sütemény stb...
Jó tudni!
A mákgubó mérgező hatóanyagai miatt otthoni gyógyászati célokra nem alkalmazható! A morfin erős függőséget okoz. A gyógyszerek hatóanyagtartalma pontosan beállított és ellenőrzött, a házilag történő előállítás helyett mindenképp javasolt a gyógyszeriparban, kórházakban, klinikákon illetve gyógyszertárban elkészített narkotin, kodein, morfin és papaverintartalmú készítmények alkalmazása orvosi felügyelet mellett.
Érdekesség
- A görögök és a rómaiak mézzel keverve fogyasztották a mákot.
- A mák zöld termésének megvágása után képződő tejnedve, az ópium több mint két tucat alkaloidot tartalmaz.
- Kabay János, gyógyszerész nevéhez fűződik a mákgubóból való hatóanyagok kivonásának kidolgozása (1931).
- Az egyiptomiak a zöld mák nedvét gyógyszerként alkalmazták különféle fájdalmak csillapítására.
- A magyar nyelvben sokféle szókép kapcsolódik a mákhoz: a mákszem például a kicsinység mértéke, a rosszcsont gyerekeket pedig "mákvirágnak" hívják.
- Régen a gyerekeket zöld mákgubóból készített főzettel, mákonnyal altatták. Szerencsére ez már régen nem divat, hiszen az elcsendesedő gyermek sokszor hatóanyag-túladagolás miatt soha többé nem ébredt föl.
- Hippokratész már i. e. 460-ban említi.
forrás: www.taverna.hu
A mák a mákfélék (Papaveraceae) családjába tartozik. Régóta termelt kultúrnövényünk, melynek termése a mákszem. Eredete még nem tisztázott, egyes források szerint őshazája lehet Afganisztán, Üzbegisztán és Tádzsikisztán. A hazai éghajlat alatt kiskertekben termelhető.
Hogyan gyűjtsük?
A kiskertekben a mákot a mákszemért termelik, melynek szürete általában a nyár végére esik. A gyógyszeripar viszont a mákgubót hasznosítja.
Mi van benne?
A mák termése és a felvágott termés levegőn szárított tejnedve, az ópium igen gazdag alkaloidokban, főleg morfinban, kodeinben, narkotinban és papaverinben, amelyek fontos gyógyszerek alapanyagai. Az alkaloidok mind a zöld, mind pedig a száraz mákgubóból kinyerhetőek.
Mire jó?
Jelentőségét tekintve a máktok a vegyipar számára sokkal fontosabb alapanyag, mint a mákszem. A gyógyszeripar számos készítményben hatóanyagként alkalmazza a gyomor-bélrendszer, az epe és húgyutak görcsét oldó papaverint, a köhögéscsillapító narkotint és kodeint, valamint az erős fájdalomcsillapító hatással rendelkező morfint.
Hogyan használjuk?
A mákszem konyhai felhasználása sokrétű, közismert a karácsonyi mákos bejgli, mákos tészta, mákos sütemény stb...
Jó tudni!
A mákgubó mérgező hatóanyagai miatt otthoni gyógyászati célokra nem alkalmazható! A morfin erős függőséget okoz. A gyógyszerek hatóanyagtartalma pontosan beállított és ellenőrzött, a házilag történő előállítás helyett mindenképp javasolt a gyógyszeriparban, kórházakban, klinikákon illetve gyógyszertárban elkészített narkotin, kodein, morfin és papaverintartalmú készítmények alkalmazása orvosi felügyelet mellett.
Érdekesség
- A görögök és a rómaiak mézzel keverve fogyasztották a mákot.
- A mák zöld termésének megvágása után képződő tejnedve, az ópium több mint két tucat alkaloidot tartalmaz.
- Kabay János, gyógyszerész nevéhez fűződik a mákgubóból való hatóanyagok kivonásának kidolgozása (1931).
- Az egyiptomiak a zöld mák nedvét gyógyszerként alkalmazták különféle fájdalmak csillapítására.
- A magyar nyelvben sokféle szókép kapcsolódik a mákhoz: a mákszem például a kicsinység mértéke, a rosszcsont gyerekeket pedig "mákvirágnak" hívják.
- Régen a gyerekeket zöld mákgubóból készített főzettel, mákonnyal altatták. Szerencsére ez már régen nem divat, hiszen az elcsendesedő gyermek sokszor hatóanyag-túladagolás miatt soha többé nem ébredt föl.
- Hippokratész már i. e. 460-ban említi.
forrás: www.taverna.hu
ünnepi ajánlatok
- Valutaváltó
- Üzemanyagárak
- Iránytű
- EURÓPA ÁZSIA AFRIKA ÉSZAK-AMERIKA DÉL-AMERIKA AUSZTRÁLIA ÉS ÓCEÁNIA ANTARKTISZ
- Hasznos információk
- Útiokmányok Pénzügyek Utazás előtt... Biztosítás Kommunikáció Utazás gépkocsival Utazás repülővel Utazás vonattal
- Utazók sarka
- Útitárs kereső Fórum Repülőjegy börze Útifotó 2000
magazin
NagyUtazás.hu
Több, mint 50 megbízható utazásszervező kínálata egy helyen.