Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Hasznot hajt a költségvetésnek az üdülési csekk
2006. július 20.

A turisztikai szakemberek tudják, hogy az üdülési csekk a belföldi turizmus motorja. Kormányzati körökben ugyanakkor régóta vitatkoznak azon, hogy vajon terhet vagy bevételt jelent-e a csekkrendszer a költségvetés számára.

Megnyugtató választ ad a kérdésre az a tanulmány, amely a napokban készült el, s amely az üdülési csekknek a költségvetésre gyakorolt hatását vizsgálta. A GKI Gazdaságkutató Zrt. tanulmányának legfontosabb megállapításai szerint a munkáltatók által megvásárolt üdülési csekkek költségvetési vonzata nullszaldós, mert a büdzsé tb-járulék és nyereségadó oldalon keletkező veszteségét kompenzálják a csekkbeváltáshoz kapcsolódó áfa- és egyéb addicionális költségvetési bevételek. De ha hozzávesszük a szociális üdültetés keretében igénybe vett csekkeket is (ezeknek a fedezetét döntő mértékében a munkáltatók által dolgozóiknak vásárolt csekkek után felszámolt jutalékok teremtik meg), kiderül, hogy a rendszer nemhogy elvisz, hanem a járulékos költések miatt sokkal inkább hozzátesz a költségvetés bevételeihez.

Ennek nyomán a turisztikai szakma joggal remélheti, hogy a kormányzat még tágabb teret ad az üdülési célú csekkfelhasználásnak.

forrás: www.turizmuspanorama.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Magyarország