Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Új Világörökségek
2006. július 20.

Az UNESCO a litvániai Vilniusban ülésező illetékes bizottsága a napokban természet kategóriában nyolc, a kulturális értékek kategóriájában újabb tíz helyszínt vett fel a listára. A világörökség-bizottság két kultúrtáj, négy épített régészeti emlék, két modern építészeti alkotás és két város pályázatát fogadta el. Ezzel 830-ra bővült az ENSZ védelmét élvező kulturális emlékek száma.

A világörökség részévé nyilvánított új helyek: ősi perzsa kereskedelmi utak mentén elhelyezkedő Bíszutún iráni falu több mint 2500 éves sziklavéseteivel; Jin Hszü (Yin Xu) kínai régészeti lelőhely, a Sang-dinasztia egykori fővárosa; a XX. század elején épült Sewell chilei bányaváros; a cornwalli és nyugat-devoni bányavidék Nagy-Britanniában; egy ősi öntözőmű Ománban; a lengyelországi Wroclawban álló Népcsarnok mint a Bauhaus építészet kimagasló alkotása; a bilbaói Vizcaya-híd; a Crac de Chevalier lovagvár és a Szaladin-citadella Szíriában.

Természet kategóriában az eddigi 812 mellé újabb helyszínként felvették a kínai Szecsuán (Sichuan) tartomány pandarezervátumát, a kolumbiai Malpelo szigetet és a Botteni-öbölben lévő, 5600 kisebb szigetből álló finn Kvarken szigetcsoportot, tanzániai, malawi, szenegáli és gambiai őskori kőszobrokat és -építményeket, valamint felkerült az etiópiai Harar Jugol város. Szintén felkerült Mauritiusnak Port Louis nevű kikötővárosa és Mexikó Algave tájegysége.

forrás: www.turizmuspanorama.hu