Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ízesítők: a só
2006. július 04.

A só ugyanolyan fontos az élet fenntartásához, mint a víz. Se só, se víz nélkül nem létezhetünk. Fontos tudni, hogy amikor az éltető sóról beszélünk, nem a mindennapi használatban ismert konyhasóra gondolunk, hanem a 84 ásványi anyagot és nyomelemet tartalmazó természetes kristálysóra! A só nem más mint folyékony napenergia mértani szerkezetben megkötve, ami képes életet létrehozni és fenntartani.

Latinul sal, ami a sol szóból ered, sol maga a víz-sóoldat és egyben napot is jelent. A víz-sóoldat "Sole" nem más, mint folyékony napfény.

Tudja Ön, hogy
... az emberi testnek több mint 70%-a víz?
... az emberi agy 90%-a víz?
... a könny és a vér 1%-os sóoldat (ez megegyezik az őstenger sókoncentrációjával)?
... a magzatvíz nem más, mint 37°C-os, 1%-os sóoldat?
... só nélkül az agyunk nem lenne képes gondolatok megformálására?

Az őstengerek kiszáradását úgy 250 millió évvel ezelőtt a napfény energiája okozta. Ez az energia és annak minden pozitív tulajdonsága található a sókristály rácsaiban. Víz hozzáadásával ezt az energiát szabadítjuk fel, a felszabadult energia tengernek pedig egyetlen feladata, hogy életet adjon és fenntartsa azt. Már őseink is tudták, hogy a só létfontosságú. A só lelőhelyek nagy kincsnek számítottak, azokat szigorúan őrizték. A só volt maga a hatalom és a pénz. Ezért is nevezték fehér aranynak.

Mi azonban e csodás fehér arany helyett fehér mérget használunk, mert bár só nélkül nincs élet, sófogyasztásunk egyértelműen egészségkárosító. Az általunk használt étkezési sónak ugyanis szinte semmi köze nincs a természetes kristálysóhoz. A közismert étkezési só főleg NaCl-ból áll, és nem tartalmazza azt a további 82 elemet, ami a természetes kristálysót igazi, életet adó élelmiszerré teszi. Sajnos az ipari feldolgozás során éppen ezek a leghasznosabb ásványok és nyomelemek kerülnek eltávolításra. Az asztalunkra kerülő konyhasót, a NaCl-ot szervezetünk mesterséges anyagként, sejtméregként könyveli el, és egészséges önvédő mechanizmusa mielőbb szabadulni akar tőle.

A szervezetünk számára szükséges napi só mennyiség 0,2 gramm, ezzel szemben egy európai ember átlagosan napi 15-20 grammot fogyaszt, ami 75-100-szoros túlfogyasztás! Következményei az ödéma, a cellulitisz, és a vizenyő, de a magas vérnyomás kialakulása is lehet a túlzott sófogyasztás következménye. Mivel vesén keresztül mindössze napi 5-7 gramm sót tudunk kiválasztani, kiválasztó szerveink iszonyatos túlterhelésnek vannak kitéve. A fennmaradó, ki nem választott sót okos szervezetünk megpróbálja hidratizációval ártalmatlanná tenni, amihez a szükséges nagy mennyiségű vizet a sejtjeinkből nyeri. Ennek következménye a dehidratált sejtek elhalása.

Szerencsére az emberi szervezet hihetetlenül intelligens, és egy szinten túl már nem használja fel a sejtfolyadékot. Viszont muszáj védekeznie a túl sok NaCl ellen, így kikristályosítja azt. De ezzel a probléma nincs megoldva, sőt! A kialakult sókristályok lerakódnak az izületeinkben, aminek következménye a sok reumás megbetegedés, köszvény, arthrosis, artritis, valamint ide vezethető vissza a vese- és epekő képződése is.

Mi a megoldás?
A két legfontosabb:
1. a hétköznapi konyhasót cseréljük le jó minőségű, természetes kristálysóra
2. figyeljünk oda a bevitt só mennyiségére

Földünkön nagy mennyiségben van jelen a só, úgy a tengerekben, mint kőzet formájában. Sajnos az egyre erősebb környezetszennyezés miatt a tengeri só minősége nagymértékben csökken. Ezzel szemben a föld belsejében található só védett a káros külső behatásoktól.
A sóbányákban a só nagy része kősó formájában található meg, amiben ugyan jelen vannak a szükséges ásványok, de a kősó szerkezete miatt ezek nem, vagy csak kis mértékben tudnak beépülni sejtjeinkbe. A kristálysó egy sokkal tökéletesebb belső struktúrával rendelkezik, mely az évmilliókon keresztül tartó enorm nyomás következménye. Ahhoz, hogy a kristálysó megőrizze természetes tulajdonságait és frekvenciamintáját, elengedhetetlen a kézzel való fejtés és szortírozás.

Ha belegondolunk, micsoda emberfeletti munka ez, talán könnyebben elfogadjuk, hogy a természetes kristálysó ára sokszorosa a konyhasóénak. Viszont ha végiggondoljuk, hogy mi mindent nyerhetünk a sófogyasztási szokásaink átalakításával, ez az ár már nem is tűnik soknak, sőt...

forrás: www.taverna.hu