Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Világutazó magyarok
2005. november 10.

Magyar nevezetességeket és magyar hírességek tengeren túli emlékeit kutatta fel a British Airways

Mi magyarok mindig is szerettünk kalandozni és utazni a világban. Nincs ez másként ma sem, amikor a gyorsabb és korszerűbb közlekedési eszközök és lehetőségek segítségével kitágult a horizont és egyre messzebbre juthatunk el a világban. A British Airways és a Nagyutazás.hu utazási portál nyáron készített internetes felméréséből kiderül, hogy honfitársaink már majdnem minden 4. utazás alkalmával keresnek fel tengeren túli, elsősorban észak-amerikai és ázsiai világvárosokat. Ezen utazásaikat elsősorban a kalandvágy és egy ismeretlen kultúrába való betekintés lehetősége motiválja, hiszen háromból két utazó"világot látni" utazik az óceán túlpartjára, de ha már megteszünk ekkora a távolságot érdemes megtekintenünk, de legalább is ismernünk az ott fellelhető magyar vonatkozású emlékeket is. Ezeket gyűjtötte most csokorba a British Airways a modern kor kalandozó magyar utasai számára azért, hogy segítse a tengeren túlra egyre nagyobb számban utazók programválasztását, szabadidejük igényes és változatos eltöltését.

Ha útnak indulunk, már majdnem minden negyedik utunk tengeren túli célállomásokra vezet. A British Airways és a Nagyutazás.hu közös felmérésének eredményei szerint a magyarok körében Amerika és Ázsia világvárosai a legkedveltebbek, amely városok bővelkednek magyar vonatkozású emlékekben, nevezetességekben és magyar származásúak világra szóló alkotásaiban.

New York-i Kékszakáll

Bartók Béla életműve mind a magyar, mind az egyetemes zenetörténet szempontjából korszakalkotó jelentőségű. Egyik leghíresebb zeneszerzőnk 1940-ben emigrált az Egyesült Államokba, ahol megírta a Concertót, a Yehudi Menuhinnak szánt Hegedű-szólószonátát, és 1945-ben fejezte be - néhány ütem kivételével - a III. zongoraversenyt. Bartók New York-ban halt meg, de hamvait 1988-ban hazahozták és Budapesten helyezték végső nyugalomra. 2004. október 31-én a New York államban lévő Saranac Lake városkában Mádl Ferenc jelenlétében avatták fel Bartók Béla emléktábláját abban a házban, ahol a híres magyar zeneszerző 1945-ben élete utolsó nyarát töltötte.

Kossuth New Yorkban

Ha New York-ba utazunk érdemes sort kerítenünk a Kossuth szobor megtekintésére. Kossuth Lajos alakja elválaszthatatlanul összefonódott a magyar nemzeti függetlenséggel és polgári demokráciával. Az amerikai magyarok körében mindezidáig a legnépszerűbb történelmi alak. Szoboravatása 1928. március 15-én nemzetközi jelentőségű esemény volt, ahol az anyaország népes küldöttséggel képviseltette magát.

Kossuth ház Washingtonban

Kossuth hallatlan jelentőséggel bír Észak-Amerikában. Ezt a tényt mi sem bizonyítja jobban, hogy hatása nem csak egy városra terjedt ki, emlékét Washingtonban is őrzik, ahol tiszteletére mai napig üzemeltetnek egy Kossuth házat (pontos címe: Massachusetts Ave, NW Washington, D.C. 20036 U.S.A.). A tagjai által önkéntesen működtetett non-profit kulturális szervezet 2001-ben jött létre. Ezt megelőzően avatták fel 1990. március 15-én szintén Washingtonban a Capitolium épületében Kúr Csaba alkotását, Kossuth Lajos bronz mellszobrát.

Egy csipetnyi Magyarország

Innen nem kell messzire mennünk, hogy újabb magyar kéz által alkotott maradandó értékkel találjuk szembe magunkat. "A New York-i magyar konyha jövője a Touch of Hungary éttermen múlhat" - írja a New York Times. A New York Queens városrészében tavaly tavasszal megnyílt étterem alig néhány hasonló profilú hellyel együtt tartja a frontot: az utóbbi 15-20 évben ugyanis erősen megfogyatkozott New York-i magyar éttermek száma. Anyja és lánya, Julianna és Andrea Koltai üzemeltetik a helyet, előbbi főz, utóbbi vezeti az üzletet. Lelkendezve számolt be a helyről decemberben a New York magazin is, amely ugyanakkor felhívta a figyelmet: az étterem neve (nagyjából: "egy csipetnyi Magyarország") igencsak félrevezető - az adagok ugyanis hatalmasak.

Egy híres Galamb Detroitban

A Ford T-Modell megálmodója, a makói születésű Galamb János 1903 őszén érkezett meg New Yorkba, 1905. december 4-én lépett be a detroiti Ford Motor Company munkatársai közé. Henry Ford hamar felfigyelt Galamb műszaki zsenialitására és 1907-ben megbízta egy új autó tervezésével. Galamb József rövid idő alatt elkészült a tervekkel, és 1908. október 1-én kigördült a gyárkapun az első Ford T- modell, amelyből azóta több mint 15 millió darabot gyártottak.

Ez a modell "ültette autóba Amerikát" és tette világhírűvé a Ford műveket. 2000-ben az évezred autójává választották a zseniális magyar mérnök konstrukcióját. Galamb József emlékét tábla őrzi a Ford detroit-i központjában.

Egymás mellett nyugszik fizikai Nobel díjasunk és a számítógép atyja

Ha Princetown-ban, (New Jersey) járunk érdemes látogatást tennünk, hogy leróhassuk tiszteletünket Wigner Jenő illetve Neumann János sírhelyénél. A Nassau Presbyterian Church 1757-ben alapított temetőjének főbejáratánál levő irodában kapható térképen az 50. és 55. sorszám jelzi fizikai Nobel díjas Wigner illetve a számítógép atyjaként ismert Neumann sírhelyét.

102 éve miséznek magyarul Amerikában

Kegyelethelyekről lévén szó, feltétlenül említést kell tennünk a Kirkland-ben található Perth Amboy-i Magyar Református Egyházközség-ről, hiszen ez az egyik legrégebbi magyar gyülekezet az Egyesült Államokban. Dr. Kaciány Géza, a szervező lelkipásztor 1903. augusztus 30-án tartotta itt az első istentiszteletet. Perth-ben 1925-ben bontották le az első, magyar mesterek által fából emelt templomot, mivel a gyülekezet létszáma jelentősen megnőtt - közel 300 főt tesz ki napjainkban -, és építették meg a jelenlegit.

Magyar ízek a nyugati parton

Ha magyar ízekre vágyunk a nyugati part egyig legnagyobb városában, látogassunk el Chicago-ban az 1995-ben nyílt Paprika Étterembe, ahol a remek magyar ételek mellett kitűnő villányi és tokaji borokat is felszolgálnak. Az étterem rendszeresen szerepel a helyi média főző show-műsoraiban, illetve a magyar konyhát is bemutató újságcikkekben.

Magyar laboratórium Hawaii-on

Ennyi élmény után szükségünk lehet egy kis kikapcsolódásra. Erre a legalkalmasabb helyszín Hawaii. Ha már megvetettük a lábunkat Honolulun, keressük fel Hawaii Egyetem Békésy Laboratóriumát. A laboratórium az Oahu szigeten, a főváros északi részén 1978 óta viseli alapítójának, Békésy Györgynek nevét, aki 1961-ben orvostudományi Nobel-díjat kapott"a fül csigájában létrejövő ingerületek fizikai mechanizmusának felfedezéséért". A labor aulájában festmény és fotók tekinthetők meg a híres magyar orvosról.

Magyarok Hollywood alapításánál?

Hollywood nevének hallatán mindenki a város híres filmiparára asszociál. A magyarok Amerikának ezen a részén sem tétlenkedtek, aminek kézzel fogható bizonyítéka a XXth Century Fox Filmstúdió nagyvetítőjében felállított herendi porcelántábla, mely az alapító emlékét őrzi: William Fox, a 20th Century Fox"szülőatyja", Fried Miklósként (1879-1952) ugyanis nem máshol mint a hegyaljai Tolcsván látta meg a napvilágot és még gyermekként került ki Amerikába. 1927-ben a Fox stúdióban készült a Hetedik mennyország című alkotásnak ez volt a nyitómondata:"Azoknak, akik elindultak a mélységből a magasba, a csatornából a csillagok felé, a bátorság létráját kell megmászniuk".

Csak szóljunk haza!

A telefon létrejöttével elmúltak a távolságok a világban. Honfitársunk, Puskás Tivadar sokat tett azért, hogy ez megvalósulhasson. A mérnök és feltaláló 1873-tól Amerikai Egyesült Államokban dolgozott, ahol Thomas Alva Edison munkatársa, majd 1877 és 1886 között Edison európai képviselője volt. Puskás Tivadar elvei szerint valósultak meg az első telefonközpontok 1878-ban Bostonban, majd 1879-ben Párizsban. Habár 1879-ben hazatért, és öccsével, Ferenccel 1881-ben megkezdte a monarchia területén a telefonközpontok felépítését, emlékét a bostoni MIT (Massachusets Information Technology) díszcsarnokában emléktábla őrzi.

Szent István Buenos Aires-ben

Honfitársaink Dél-Amerika városaiban is megfordultak: A tavaly felállított székely kapu mellett idén, 2005. szeptember 3-án, az argentínai magyar közösség méltósággal ünnepelte Szent István mellszobrának felavatását Buenos Airesben. A szobrot Carlos Maria Toto szobrászművész készítette.

Magyar kolostor Săo Paoloban

Săo Paoloban a több mint félszáz brazíliai magyar szervezet és intézmény kilenctizede található, és itt található a magyar bencések által alapított híres Szent Gellért Kolostor is. Itt élt a neves teológus, Rezek Román, sok rendtársával. Ezt a magyar központot 2000-ben Magyar Örökség kitüntető elismerésben részesítették, nevét az"Aranykönyvbe", a magyarság szellemi múzeumába jegyezték, amelyet Budapesten a Nemzeti Múzeumban őriznek.

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Nagy-Britannia