Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Magyarok Londonban
2005. október 24.

Magyar emlékeket és híres magyarok Londonban tett látogatásait gyűjtötte csokorba a British Airways

Londonba minden évben több százezer honfitársunk látogat el. Annak ellenére, hogy a Londonba látogató nemzetek sorában mindössze a 31-32. helyen szerepelünk, az angol metropolisz tekinthető az egyik legnépszerűbb úti célnak a magyar utasok körében. A világváros már szinte minden főbb nevezetessége ismert előttünk a Big Ben-től kezdve, a Szent Pál Katedrálison és a Madamme Tussaud's Panoptikumon át a London Eye panorámakerékig, de azt kevesen tudják, hogy London bővelkedik magyar vonatkozású kulturális és történelmi nevezetességekben is.

A repülőre szálló magyar utasok csaknem kétharmada Európa nagyvárosait veszi célba, derül ki a British Airways ez év tavaszán végzett reprezentatív felméréséből. A magyar utasok körében ezen belül is London számít az egyik legnépszerűbb úti célnak, hiszen ide az idén várhatóan több százezer honfitársunk látogat. Ez nem is csoda, hiszen Londonban a világon megtalálható szinte összes kultúra, nemzetiség képviselteti magát, a világvárosban utánozhatatlan hangulatát közel 150 nemzet kultúrájának, művészetének, vallásának, gasztronómiájának és életstílusának ötvözete adja. Ennek az ötvözetnek természetesen fontos magyar alkotóelemei is vannak, hiszen Londonban ma is mintegy 30.000 magyar él és dolgozik, de a városban számos magyar történelmi személy és híresség is megfordult már.

Közöttük is talán az egyik legfontosabb Szent Margit, akiről kevesen tudják, hogy személyesen is megfordult Angliában. Ennek a látogatásnak az emlékét a Viktoriánus Egyház egyik központjának számító Westminster Apátság szenteknek épített kápolnája őrzi, ahol egy a Szent András és Szent Niniam emléke mellett elhelyezett kődombormű állít emléket a magyar szent látogatásának.

London szinte minden útikönyve megemlékezik arról, hogy a Trafalguar Square egyik jellegzetes templomocskájának is van magyar vonatkozása. A templom névadója, Szent Márton ugyanis nemcsak az angol, de a francia középkori és népi hagyomány szerint magyar eredetű, szombathelyi születésű volt. A Szent Martin in the Fields nevű templomocska minden héten számos zenei esemény és koncertsorozat helyszíne. Szent Márton neve és alakja ezen kívül az Egyesült Királyság számos templomában megtalálható.

London magyar kulturális és történelmi emlékeinek sorát a két normann lovag által alapított Southwark katedrális egyik kápolnája, a St. Francis and St. Elizabeth of Hungary Chapel gyarapítja. Ez a kápolna közvetlenül a London Bridge déli tövében található és nevezetessége azt, hogy alig néhány méterre innen egy korabeli fogadóban hunyt el első nagy útleírónk Szepsi Csombor Márton.

Szinte mindenki tudja azt, hogy a Lánchidat egy angol mérnök William Tierney Clark tervezte, az viszont kevésbé köztudott, hogy a Temzén Londontól északra található Hammersmith Bridge volt a mi hidunk ihletője, amelyet látván Gróf Széchenyi István egy londoni tanulmányút során döntötte el, hogy a Duna felett építendő híd műszaki megoldása lánchíd legyen. A Hammersmith hídhoz és az annak magyar vonatkozását megörökítő táblához közel kis templom található, amelynek üvegablakán Árpád-házi Szent Erzsébet látható segélyt nyújtó kézmozdulatával.

A világ fővárosának egyik legújabb magyar emléke az a Vargai Imre által készített Bartók Béla szobor, amely London South Kensington kerületében került felállításra, nem messze attól a helytől, ahol a híres magyar zeneszerző londoni tartózkodása során lakott.

Ha ebben a nyüzsgő és vibráló metropoliszban, az utazó megfárad a magyar emlékek felkutatásában és a megtekintésében, természetesen több magyar étteremben megpihenhet. Ezek közül a legismertebb és az angolok által is kedvelt étterem a Vidám Huszár, amely a Soho-ban, a Greek Street-en található. Nem kevésbé híres a Budapest Restaurant, amely a Dundas Street 348. szám alatt található, de kedvelt hely még Lajos magyar étkezdéje, azaz a Louis Hungarian Patisserie's is, amely a Harben Parade 12 szám alatt található.

Híres magyarok Londonban
Nicolaus de Hungaria - Az Angol és a magyar történetírás Őt tekinti az első magyarnak, aki Angliában járt. Utazása, amelyről írásos emlékek is fellelhetőek, a középkor időszakára datálható

Puskás Ferenc - 1953 novemberében Londonban két gólt lőtt a híres 6:3-as mérkőzésen. Az Aranycsapat legendás csatára, a futballtörténelem egyik legjobb játékosa - az UEFA szavazásán az elmúlt ötven év tizenegyedik legjobbjának választották, egyik futballcipője és meze a Vidám Huszár nevű londoni magyar étteremben látható.

Dallos József - a kontaktüvegek (kontaktlencsék) tökéletesítője- A budapesti I. sz. Szemklinika laboratóriumában végezte a kontaktüvegek tökéletesítésére irányuló kísérleteit. A kontaktüveg érintkezési felületi tulajdonságainak a tökéletesítésével nagymértékben javította a lencsék viselhetőségét, és kiküszöbölte a fénytörési hibákat. 1937-től Londonban folytatta kísérleteit. Eredményeinek elismeréséül a British Contact Lens Association"Josef Dallos Research" pályadíjat alapított.

Korda Sándor - Mezőtúron járt elemi iskolába, majd a Mester-utcai Kereskedelmi iskolába. 1920-as években az első magyar mozi újság kiadója. Politikai okokból (1919) emigrál Németországba, majd Hollywoodba. Végül filmrendezőként és producerként Londonban telepedett meg (VIII. Henrik magánélete, Lady Hamilton stb.). Lovaggá avatták 1941- ben.

Korda Vince - 1931-ben, Londonban telepedett le. Testvére, a világhírű Korda Sándor mellett a London Film vállalat művészi vezetője, díszlet- és jelmeztervezője volt. A Bagdadi tolvaj (1940) díszleteiért Oscar-díjjal jutalmazták. Fivére halála után 1956-tól egyedül irányította a stúdiót.

Korda Vince lánya, Korda Krisztina, ma London egyetlen magyar nyelviskoláját működteti.

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Nagy-Britannia