Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ablak a világra
2005. február 15.

Nő a szövetségek szerepe a légiközlekedésben

Oneworld születésnap: 6 év, 8 tag, több mint 200 millió utas évente

London, Budapest, 2005. február 15. - A globális szövetségi rendszerek fokozódó népszerűségnek örvendenek a nemzetközi légi közlekedésben. A szövetségek a légitársaságok számára költségeik csökkentését, az utazóközönség szempontjából pedig kényelmesebb utazást, rugalmasabb utazási feltételeket tesznek lehetővé, úgy hogy eközben megsokszorozódik az elérhető desztinációk és országok száma. A British Airways nevével fémjelzett oneworld Légiszövetség, amely februárban ünnepli fennállásának hatodik évfordulóját, tavaly 223 millió utas számára, 135 ország közel 599 célállomására kínált utazási lehetőséget úgy, hogy taglégitársaságai eközben jelentős megtakarításokat érhetnek el és így csökkenthetik szolgáltatásuk árát.

A oneworld Légiszövetséget 1999. februárjában hívták életre a ma is teljes jogú tagként tevékenykedő American Airlines, British Airways, Cathy Pacific (hong kong-i) valamint Qantas (ausztrál) légitársaságok. Az alapítókhoz elsőként, 1999. szeptemberében a spanyol Ibéria valamint a Finnair légitársaságok csatlakoztak. A szövetségi rendszer 2000. júniusában a LanChile valamint az ír Aer Lingus légitársaságokkal bővült. A 8 teljes jogú tag mellett ma már a oneworld által kidolgozott és bevezetett kedvezményeket ajánlja utasainak a taglégitársaságok 23 leányvállalata is.

"A oneworld Légiszövetség alapításának és működésének célja kettős. Utasaink számára, a törzsutas programok harmonizációján keresztül, nemzetközi szintű utazási kedvezményeket, több átszállási lehetőséget, nagyobb célállomás választékot, ezáltal pedig rugalmasabb menetrendet kívánunk biztosítani."- mondta Molnár Ferenc, a British Airways értékesítési és marketing igazgatója."Partnereink reptéri és logisztikai infrastruktúrának közös használata költséghatékonyságunk növelését teszi lehetővé."- fejtette ki a szövetségi rendszer előnyeit az igazgató.

Ezeket a célkitűzéseket szem előtt tartva építette fel rendszerét a oneworld. A Szövetség ma már 135 ország 559 célállomása, vagyis szinte a világ összes nagyvárosa felé közlekedtet járatokat. A taglégitársaságok 1.855 repülőgépből álló egyesített flottája, a világ összes kapacitásainak 13,5 százalékát adja. A oneworld légiszövetség tagjai 2004-ben naponta 7.526 járatot közlekedtettek. A járatokon az év folyamán összesen 223 millió utast utazhatott.

A oneworld légiszövetséget Magyarországon a British Airways és a Finnair légitársaságok képviselik.

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Nagy-Britannia