Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Rekord összeg a Concorde aukción
2003. december 04.

Egy magyar származású vállalkozó 320.000 Fontért vette meg a Concorde orrpalástját

London, Budapest, 2003. december 4. - Bár október 24-én végleg leszállt a Concorde, a szuperszonikus vasmadár rekordjainak sora nem ért véget. A londoni Olympia Kiállítási Központban december 1-én kalapács alá került a British Airways Concorde-jának orrpalástja. A Concorde talán legjellegzetesebb részét egy magyar származású üzletember, Gáspár Ferenc vásárolta meg 320.000 Fontért, azaz mintegy 110 millió forintért, a Kiállítási Központ eddigi legmagasabb licitárán. A befolyt összeget a British Airways jótékonysági célokra fordítja, míg a magyar üzletember Londonban állítja ki a tárgyat és az így befolyt összegből támogat majd hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó alapítványokat.

Bár a Concorde eddig leginkább technikai jellemzőinek köszönhetően állított fel rekordokat, most úgy tűnik, hogy egyes darabjainak árai kapcsán is beírja nevét a repülés történetének lapjaira, világrekordot jelentő összegért talált ugyanis gazdára a londoni Olympia Kiállítási Központban a repülőgép egyik orrpalástja.

A Concorde aukcióra, amelynek keretében 128 Concorde alkatrészre lehetett licitálni több, mint 1.000 licitáló érkezett, 25-en pedig telefonon tettek ajánlatot. Az árverésre bocsátott Concorde cikkekből és tárgyakból összesen 763.700 Font gyűlt össze. Ezen összeg legnagyobb része egy magyar származású New York-i üzletembertől, Gáspár Ferenctől származik, aki 320.000 Fontot, azaz közel 110 millió forintot, a neves Kiállítási Központ eddigi legmagasabb licitárát ajánlotta fel a Concorde jellegzetes orrpalástjáért.

Gáspár Ferenc, a Concorde orrpalástért rekordösszeget fizető magyar származású vállalkozó Angliában tervezi kiállítani a megvásárolt alkatrészt, annak érdekében, hogy az így befolyt összegből folyamatosan támogathassa a mozgássérült gyermekekkel foglalkozó alapítványt.

"Bár a Concorde csak háromszor tett látogatást Ferihegyen, bízunk benne, hogy e támogatás révén története egy értékes magyar vetülettel is gazdagodikmajd." - mondta Tuboly József, a British Airways Hungary kereskedelmi és marketing igazgatója.

A Kiállítási Központ és a British Airways az aukció teljes bevételét jótékonysági célra ajánlja fel. Az összegből 500.000 Fontot adományoznak a 'Get Kids Going', egy mozgássérült gyermekek számára sportolási lehetőséget biztosító alapítvány számára. A fennmaradó pénzösszeget a British Airways által javasolt alapítványok kaphatják majd meg.

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Nagy-Britannia