Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

"Légi Internet" tízszeres sebességgel a BA utasoknak
2003. február 25.

Megújult eSzolgáltatás az angol légitársaság magyar Internetes oldalán is

Budapest, 2003. február 25.- A British Airways a Connexion by Boeing társasággal együttműködve nagysebességű és valós idejű Internet és e-mail hozzáférést biztosít utasainak. A szolgáltatás, amely egyelőre három hónapos próbaüzemben működik, több mint tízszeres sebességű adatátvitelt tesz lehetővé a hagyományos hozzáféréshez viszonyítva. A szolgáltatás révén csatolt állományok küldése és fogadása, a felhasználók vállalati Intranet rendszeréhez történő hozzáférés sőt, élő TV és rádióközvetítések megtekintése is biztosított. Az eSzolgáltatás terén újdonsággal találkozhat a magyar utazóközönség is. A légitársaság weboldalán már közvetlenül a főoldalról elérhető módon foglalhatják le jegyüket az utasok és a megújult online helyfoglalási rendszerben szerepel a 2002. szeptemberében bejelentett, új díjszabás-strukturában meghatározott legkedvezőbb ár is.

A British Airways-nél a Connexion Boeing fedélzeti online szolgáltatásainak kiépítése 2002. júniusában kezdődött, bár a repülőút alatti internetezés és elektronikus levelezés igénye már régen felmerült az utasok részéről. Eddig a fedélzeten történő elektronikus kommunikációhoz használt berendezések és a gépek navigációs rendszereinek interferenciája ezt nem tette lehetővé. Emiatt csak a fedélzeti számítógépek memóriájába feltöltött egyes Internet oldalakon lehetett szörfözni, az e-mail használat tekintetében pedig, a gép által meghatározott időközönként elküldött rövid, szöveges üzenetek útján történő kommunikáció volt lehetséges.

A Connexion by Boeing rendszer "lelke" egy speciális antenna valamint egy ún. Avionics berendezés, amely a gép és a Connexion by Boeing műhold közötti kommunikációt lehetővé teszi. A rendszerhez a Club Word és a World Traveller Plus osztályok utasai az ülésbe épített csatlakozókon keresztül kapcsolódhatnak. Az alkalmazott nagy sávszélességű (broadband) technológia használatával a repülőgépen utazók saját laptopjukon szörfözhetnek az Interneten, küldhetnek"real-time" (valós idejű) e-maileket, vagy akár csatlakozhatnak saját vállalati Intranet hálózatukra, a hagyományos adatátviteli sebesség akár tízszeresével is. A technológia alkalmazásának további érdekessége, hogy a szolgáltatást igénybe vevők élő TV közvetítéseket is nézhetnek, vagy földi sugárzású rádióadókat is hallgathatnak.

A British Airways egy átfogó közvélemény-kutatást végzett a Connexion by Boeing rendszer bevezetése előtt. A felmérés kimutatta, hogy az üzleti utasok mintegy 75%-a viszi magával hordozható számítógépét repülőútjai alkalmával és körükben szinte teljes körű igény mutatkozik a fedélzeti Internet szolgáltatásra.

A légitársaság nemcsak a fedélzeti, de a hagyományos eSzolgáltatás portfolióját is továbbfejlesztette. Ezen fejlesztések keretében megújult a British Airways nemzetközi honlapja és az egyes országok Internetes megjelenése is. A megváltozott design és egyszerűsített navigáció mellett az igazi újdonság az, hogy www.britishairways.com helyi oldalain, így tehát a légitársaság magyar oldalain is, az online helyfoglalási rendszer közvetlenül érhető el és azon már szerepel a 2002. szeptemberében bejelentett új és rugalmas díjszabás-struktúrában meghatározott legkedvezőbb ár is, amellyel a British Airways az olcsó légitársaságok egyik legfontosabb versenyelőnyére, az egyszerű, gyors és könnyen átlátható árképzésre igyekszik hatékony választ adni.

Az új külsőt és tartalmat kapott, több mint 5.000 aloldallal rendelkező www.britishairways.com Internetes oldal 32 országban az országok saját nyelvén, így köztük magyarul is elérhető.

Az új fedélzeti és hagyományos (Internet alapú) eSzolgáltatások fejlesztésével valóra válhat egy, a légiközlekedésben eddig utópisztikusnak hitt gondolat: már akár repülőutunk alatt, 10.000 méterrel a Föld felett utazva is foglalhatunk repülőjegyet és bejelentkezhetünk az induló járatokra a világ bármely pontján.

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Nagy-Britannia