Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

E-mail tízezer méter magasból, tízszeres sebességgel
2002. június 26.

Januártól nagysebességű Internet kapcsolat a British Airways járatain

Budapest, 2002. június 26.- Újabb mérföldkőhöz érkezett a nemzetközi légiközlekedés: a British Airways a Connexion by Boeing társasággal együttműködve, 2003. elejétől nagysebességű Internet eléréssel látja el gépeit. A három hónapos próbaüzem során a brit légitársaság gépeinek első osztályán valamint a Club World és a World Traveller Plus osztályokon utazó üzletemberek az ülések háttámlájába szerelt csatlakozókon keresztül kapcsolódhatnak a világhálóra,"real-time" módon - valós időben - fogadhatnak és küldhetnek e-maileket akár csatolt állományokkal is, és igény szerint vállalatuk Intranet hálózatával is kapcsolatot teremthetnek a repülőgép fedélzetéről, 10.000 méterrel a Föld felett.

Az utasszállító repülőgépeken történő Internetezés és elektronikus levelezés igénye már régen felmerült az utasok és a tervezőmérnökök részéről. A szolgáltatás bizonyos korlátozásokkal már működik is egyes légitársaságok gépein, azonban ez még csak a fedélzeti számítógépek memóriájába feltöltött egyes Internet oldalakon való böngészést, az e-mail használat tekintetében pedig, a gép által meghatározott időközönként elküldött rövid, szöveges üzenetek útján történő kommunikációt tesz lehetővé.

Mindez hamarosan a múlté. A Connexion by Boeing egy olyan broadcast technológiát dolgozott ki, amelynek használatával a repülőgépen utazók saját laptopjukon szörfözhetnek az Interneten, küldhetnek"real-time" (valós idejű) e-maileket, vagy akár csatlakozhatnak saját vállalati Intranet hálózatukra, a hagyományos adatátviteli sebesség akár tízszeresével is.

A nagy sávszélességű technológia alkalmazásának további érdekessége, a már említett"real-time" e-mail és Internet hozzáférés mellett az, hogy a szolgáltatást igénybe vevők élő TV közvetítéseket is nézhetnek, vagy földi sugárzású rádióadókat is hallgathatnak. A technológiai fejlesztés a British Airways tengeren túli járatain már most elkezdődik, amely révén 2003. elején, három hónapos próbaidőre kerül bevezetésre a Connecion By Boeing rendszer az angol légitársaság gépeinek első osztályán, valamint a Club World és World Traveller Plus osztályokon.

A légitársaság, a Connexion by Boeing rendszer bevezetése előtt egy átfogó közvélemény-kutatást végzett. A felmérés kimutatta, hogy az üzleti utasok mintegy 75%-a viszi magával laptopját repülőútjai alkalmával és körükben szinte teljes körű igény mutatkozik erre a szolgáltatásra.

"A British Airways-nél most bevezetésre kerülő virtuális szolgáltatás a magyar utazók számára is valós előnyöketjelent". - mondta Tuboly József, a British Airways magyarországi kereskedelmi és marketing igazgatója."Utazóközönségünk összetételében egyre jelentősebb részt képviselnek az e szolgáltatás által is megcélzott üzleti utazók, valamint azok, akik London érintésével utaznak a British Airways-zel a világ valamely nagyvárosába."- tette hozzá az igazgató.

A Magyarországon 35 éves évfordulóját ünneplő British Airways az elmúlt üzleti évben több mint 80.000 utast szállított Budapest és London között, akik 30%-a utazott Londonon túl valamely tengeren túli desztináció irányába.

A légitársaság 4 milliárd forintos magyarországi bevételeinek 30%-a származik az üzleti, azaz prémium termékek értékesítéséből.

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Nagy-Britannia