Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Wales
2006. április 28.

Walest jelenleg 3 millióan lakják, ebből 265.000-en a fővárosban, Cardiffban élnek. Az ország hivatalos nyelve a walesi és az angol. Államformája parlamentáris demokrácia, államfőjük II. Erzsébet.
Pénznem az angol font.
Főbb ágazatok: pénzügy, bank, acél, közlekedési eszközök, olaj és gáz, turizmus
Idő: greenwichi +1 óra
Mértékegységek: metrikus (kivételt képez a sör, amit pintekben mérnek)

Jó tudni

Wales drága hely, de meg sem közelíti Anglia árait. A Cardiff-i árak általában 5-10%-kalalacsonyabbak, az angliai áraknál. A városok általában drágábbak, mint a vidék. Az utazási csekkeket szinte minden bankban beváltják. Automatákból is könnyen hozzáférhetünk pénzünkhöz, de ha egy beszippantja a kártyát, akkor baj van. A legtöbb bank ragaszkodik ahhoz, hogy félbevágva visszaküldjék az otthoni bankfiókhoz.

Borravaló

Étteremben illik legalább 10% borravalót hagyni, hacsak nem volt valami kifogásolnivaló a kiszolgálásban. A személyzetet gyakran úgy fizetik ki, hogy számítanak a borravalóból származó bevételeikre is. Néhány étteremben felszolgálási díjat számítanak fel, ebben az esetben nem kell borravalót adni. A taxisok Londonhoz hasonlóan 10 % borravalót várnak el.

Közlekedés, helyi és nemzetközi járatok

A cardiffi nemzetközi repteret leginkább a charterjáratok használják, de van néhány járat Aberdeenbe, Amszterdamba, Belfastba, Brüsszelbe, Dublinba, Edinboroughba, Glasgowba, Manchesterbe és Párizsba. Legolcsóbban távolsági buszokkal juthatunk Walesbe. A vonatút Londonból Cardiffba kevesebb mint két óra, és nem is túl drága. A legtöbb walesi várossal van vonat-összeköttetés.
Ha autóval utazik Cardiffba Londonból, egy három órás úttal kell számolnia.
Írországot komp köti össze olyan walesi városokkal, mint Holyhead, Pembroke, Fishguard and Swansea.

A távolságok kicsik, de azoknak, akik a tömegközlekedést kívánják igénybe venni (a tengerpartot kivéve), számoljanak azal, hogy a járatok ritkák és gyakran zavaros a menetrendjük. Belföldi repülőjárat nem létezik, viszont néhány igazán csodálatos vasútvonal, a cambriai partszakasz és a Conwy-völgy mentén kárpótol mindenkit. Az ország két legfontosabb autópályája kiváló, és a többi út is jó, csak valamivel lassabb. A hó és a jég néha a magasabban fekvő utakat veszélyessé teszi, néha akár teljesen járhatatlanná. A közeli szigetekhez csónakkal juthatunk el.

Wales földrajza

Wales-t három oldalról tenger határolja, a negyedik, keleti, Angliával közös határ nagyjából a VIII. században emelt hatalmas földépítmény, az Offa's Dyke vonalán halad. Az országban két fő hegység van: a Black Mountains délen és a Brecon Beacons, a Snowdonia vonulatai. A jég koptatta hegyek közt mély folyóvölgyek kanyarognak. A mocsárvidék az északi Dengigh-tól a déli Glamorgan völgyig tart és a nyugati tengerparton látványos sziklákba torkollik. A lakosság legnagyobb része a Beacons völgyeiben lakik vagy a dél-keleti partvidéken, Cardiff és Swansee között.

Wales területének nagy részét egykor erdő borította, főképp tölgyesek, de mára sajnos elenyészően kevés maradt ezekből. Az erdők kivágásával több lett a megművelhető földterület, a fából pedig hajókat, bányákat építettek és faszenet is készítettek belőle.Az eredeti állapot nehezen áll vissza a növényzet teljes kipusztítása és a rododendron bokrok betelepítése miatt. A kőris ma sokkal gyakoribb a folyók mentén, csakúgy, mint vadcseresznyefák és a juharfák . Olyan ritka sarki növényekre is lelhetünk a hegyekben, mint például a snowdoniai liliom.

A tengeri madarak szeretik Wales hosszú tengerpartját - itt található a világ vészmadár-populációjának közel egyharmada, és Grassholmban él a világ egyik legnagyobb szula-kolóniája. Az ország belsejében csak kányákat és denevéreket lehet látni. A parkokban találhatunk mókusokat, és a tengerparton megfigyelhetünk egy-egy fókacsapatot is.

Ha azt mondjuk, hogy Walesben szinte az egész évben esik az eső, nem állunk messze a valóságtól. Nyugaton és dél-nyugaton a szelek is megkeserítik az itt élők életét. A hegyek tengerhez való közelsége miatt igen különböző éghajlati viszonyokra lehet számítani még kis területeken belül is. Cardiffban a csúcshőmérséklet 20 °C, de ritkán süllyed 0 fok alá még a leghidegebb télen sem.

Egy kis történelem

Wales egyes források szerint a világ egyik legrégibb országa; majdnem 200 ezer évre visszamenőleg lehet igazolni, hogy emberek laktak a területén. Az európai kelták, akik az időszámítás előtti 600-ban érkeztek, hozták a walesi karakterjegyeket: az ékesszólást, a barátságosságot és a képzelőerőt. A későbbi római jelenlét békés periódusként maradt meg a történelmi emlékezetben, valószínűleg azért, mert a rákövetkező időszak zavarossá vált az ír kalózok és a skótok (britonok) betörésével. A kereszténység az V. században érkezett meg. Az V. és XI. század közti periódusra az angolszász uralom nyomta rá a bélyegét. A IX. és X. században a viking támadások közös fellépésre késztették a különálló walesi királyságokat. Furcsa, épp ahogy a támadások következtében Wales kialakult, úgy került fokozatosan az angol korona fennhatósága alá. 927-ben a walesi királyok hűbérurukká fogadták Athelstant, az angolszász királyt. A következő évszázad folyamán Hódító Vilmos kihasználta ezt, és erős hűbéresei biztosították a védelmet a walesi határ mentén.A XIII. század folyamán többször is megpróbálták Wales függetlenségétmegteremteni... Wales ezek után az 1730-as évekig szendergésbe merült, amíg az ipari forradalom fel nem rázta álmából. A szén, réz, pala és ón iránti szükséglet emberek tömegét vonzotta ide, és megváltozott a vidék arculata is: szétszórt vidéki települések helyett városias bánya- és ipari központok kerültek túlsúlyba. 1955-ben Cardiff lett a hivatalos főváros, A walesi kultúra és nyelv virágzik. Wales úgy lépett be a '90-es évekbe, hogy még mindig nyögi az acélgyártás összeomlását. Sok a munkanélküli, a különféle átképző programok ellenére is. Még az utóbbi évek politikai változásait figyelembe véve is igen csekély annak az esélye, hogy Wales külön állammá váljon.

Hagyományok, nyelv, kultúra

Bárdok
A nem walesiek számára megfoghatatlan, különös jelenség az "eisteddfod", ez a sajátos walesi nemzeti intézmény. A szó bárdok gyülekezését jelenti, és eredetileg egy ének- és költőverseny volt. Az elsőt 1176-ban rendezték meg. Az 1860-as években megalakult a Nemzeti Eisteddfodd Társaság, hogy felélessze ezt a szép, ősi hagyományt. Manapság három főbb eisteddfoddot és több helyi versenyt rendeznek. A Walesi Férfikar egy másik nemzeti intézmény, mely a dél-walesi bányászközösségekből származik. Főként himnuszokat énekelnek.

Nyelv
Az egyetlen, ami Walest elkülöníti Nagy-Britannia többi részétől a még mindig beszélt walesi nyelv. A walesi nyelv az indo-európai nyelvcsalád kelta ágába tartozik. A legközelebbi nyelvrokon a breton és a cormwalli.. A nyelv a VI. századra fejlődött ki teljesen, az európai nyelvek között az egyik legrégibb. Látszólag kiejthetetlen kettőzött l-ekkel és több mássalhangzó egymásutániságával van tele. Az ipari forradalom angolul beszélők tömegét hozta az országba, és 1800 és 1900 között a walesit beszélők száma jelentősen visszaesett. Manapság csupán a lakosság egyötöde beszéli a nyelvet, főképp az észak-nyugati és nyugati vidékeken, ezért egyre többen küzdenek azért, hogy felélesszék a nyelvet.

Konyha
A walesi konyha nem túl ismert, de ettől függetlenül létezik. Nemzeti szimbólumuk a póréhagyma, de jellegzetes még a "leverbread" (tengeri saláta, zabpehely, szalonna pirítóson), a "rarebit" (sajtos pirítós mustárral és sörrel) és a Glanmorgan virslik, egy hús nélkül készült mennyei étek sajtból, zselémorzsából és póréból.

Rendezvények
Wales nem volna Wales "eisteddfodau" nélkül. A legnagyobb a Királyi Nemzeti Walesi Eisteddfodd, augusztus elején rendezik meg, de tartanak Nemzetközi Eisteddfoddot is minden júliusban Llangollenben, vagy az Urdd (Ifjúsági) Eisteddfoddot májusban. Wales évente megrendezett Mezőgazdasági Show-ját június közepén rendezik meg Llanelweddben.

Mikor utazzunk?

A tavasz és az ősz a legjobb időpont, júniusban és augusztusban nagy a tömeg. Wales még kevésbé zsúfolt télen, de a legtöbb látnivaló október közepétől nem fogad látogatókat és húsvétig zárva tart. Sok hegyi út is járhatatlanná válik télen a hó miatt.

Látnivalók

Cardiff
A pezsgő kereskedelmi és egyetemi város nem tartozik a turisták által leglátogatottabb helyek közé. Akik mégis megnézik, felfedezhetik maguknak a kastélyt, a Nemzeti Múzeumot és galériát, a felújított kikötőt és jónéhány építészeti szépséget is. Jó kiindulási pont ahhoz, a környék érdekességeinek bebarangolásához.

Cardiffban jó szálláslehetőségek vannak, főként a Cathedral Road mentén, a városközponttól nyugatra, és a Newport Road mentén keletre. A városközpontban a kávéházak és bisztrók is találhatóak a megszokott kínálattal. A rugby Cardiff legkedvesebb szabadidős tevékenysége, de azok is megtalálják számításaikat egy-egy színházban, moziban, múzeumban vagy klubban, akik nem kíváncsiak a spotolókra.

Snowdonia Nemzeti Park
Nagy-Britannia második legnagyobb parkja (a Lake District után) 1352 km2 területen terül el. A park területén található a Snowdon (1068 m), ami a Skót Felföldtől délre Britannia legmagasabb pontja. Évente átlagosan 500 ezren látogatják. Minden hegymászó talál képességének megfelelő útvonalat, a Snowdon az ambiciózusabb mászók számára is jó gyakorlóterep, még Edmund Hillary is itt mászott. A parkban vannak még folyók, tavak, vízesések, erdők, lápok, jégvájta völgyek és van egy szép tengerpart is, sőt kő- és bronzkori temetkezési helyek, római erődök, normann kastélyok, gőzmozdony sínek, és az ország bányászmúltjának különféle emlékei. Szemet gyönyörködtető látványt nyújt a hegymászók menedékhelye, a tóparti Llanberis, a képeslap-szépségű Betws-y-Coed, és a palakitermelő falu, Blaenau Ffestiniog és a kastélyáról híres Harlech.

St David's
Ez a különleges hely nemcsak egy egyszerű falucska,van egy katedrálisa, és szorosan kötődik Szt. Dávidhoz, akinek itt vannak a hamvai. A XII. század végén épült katedrális nem vált a környék jellegzetes tájékozódási pontjává. Építőinek legfőbb törekvése az volt, hogy elrejtsék a norvégok támadásai elől. Az építményt régi idők hangulata lengi be. A padló "részeges" lejtése az 1248-as földrengésnek köszönhető. A középkorban azt tartották, hogy ha valaki kétszer elzarándokol a katedrális szentélyéhez, az felér egy római zarándoklattal.

Conwy
A fallal körülvett középkori városok gyönyörű példája. A Conwy Kastély nyolc lőréssel ellátott tornyának látványa uralkodik a városon. Alakját leginkább az határozza meg, hogy sziklára épültek az alapjai. A legszebb kilátás a Conwy folyón túlról nyílik, melyhez a Snowdonia vonulatai adnak drámai hátteret. A városfal háromnegyede, 22 tornyával és három eredeti kapuval együtt épségben fennmaradt. Nagy-Britannia legkisebb háza, a XIV. századból származó Aberconwy house és a Bodnant Garden, az egyik legszebb kert is Conwy látványosságai közé tartoznak.

Brecon Beacons Nemzeti Park
Ez a népszerű park csak 1728 km2-en fekszik, de mégis belefér négy hegyvonulat. Változatos terepviszonyokkal is dicsekedhet: magántulajdonban lévő lejtők juhokkal és még több juhval, bányászfalvak és csupasz szakadékok váltják egymást. A legtöbb látogató az Offa Dyke Ösvényen indul gyalogtúrára, ami a keleti határ mentén halad; vagy a Taff Trailen, ami a Brecontól indul dél felé. Érdemes megnézni Brecon kereskedővárost, a Wales kapujaként ismert Abergavennyt és a fura Hay-on-Wyet. Az Offa Dyke Ösvény a Black Mountain hegyein fut végig, amelyről olyan csodás látványok tárulnak elénk, mint a Llanthony Kolostor romjai, a Honddu folyó, és a patrishowi templom. A csupasz Brecon Beacons-i dombok legmagasabb pontja a Pen-y-Fan.

Sportolási lehetőségek

Wales ideális célpont egy eseménydús nyaraláshoz. Leginkább kirándulásrara van lehetőség , túraútvonalak egész hálózata szeli át az országot. A legnagyobb kihívást a sziklás Snowdonia vagy a Brecon Beacons Nemzeti Park nyújtja. Walesben hét hosszabb útvonal van, a leghíresebb közülük a Pembrokeshire Coast túra és az Offa's Dyke túra. Kevésbé zsúfolt a 441 km-es Cambrian Way és a 193 km-es Glyndwr's Way. Lovagolni egész Walesben lehet, főként a Pembrokeshire Coaston és a Brecon Beacon Nemzeti Parkban. Csendes, de meredek utakra számíthatnak a kerékpárosok a Cambriai és a Black Mountain hegyeiben; a Pembrokeshire partja kevésbé izzasztó.

Wales dél-nyugati partvidékén több ideális helyet rejt szörfözéshez, például Porthcawl, Oxwich Bay, Rhossili, Manorbier, Freshwater West és Whitesands. Snowdonia jó lehetőséget biztosít kenuzáshoz és raftingoláshoz, a Dee folyó menti Llangollen egy igazi kenu-központ. A hajózás a Monmouthshire és Brecon csatornán nem túl kalandos, részben azért, mert csak hat zsilip van a csatorna 53 km-e alatt. A barlangászok helye a Brecon Beaconsben van, ahol több mészkőbarlangot fedezhetnek fel maguknak.

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Nagy-Britannia