Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

E-book
2006. április 20.

London

Sztaricskai Tibor

mini-útikönyv

London, Európa legnagyobb városa, méltán rászolgál a "globális falu" elnevezésre. Kevés város létezik a világon, ahol annyi náció élne együtt, mint itt. A látogatónak gyakran az az érzése, hogy épp az angolok vannak a legkevesebben, és hogy csak a grandiózus épületek emlékeztetnek arra, hogy ez a város volt valaha a Brit Birodalom központja. Az indiai éjjel-nappalik, a Notting Hilli karibi karnevál, a kínai újév ünneplése a Kínai Negyedben, a fekete utcai zenészek ugyanúgy hozzátartoznak a városhoz, mint az őrségváltás a Buckingham Palota előtt, a zárás előtti harangozás a pubokban vagy a szombati krikett. Ez talán kicsit furcsa lehet az először idelátogatóknak, de pont ezért is érezheti magát otthon az ember.


Mikor menjünk Londonba?

Londonba szinte bármikor érdemes ellátogatni, hiszen az időjárás változékonysága miatt ugyanúgy lehet kellemes időnk télen, mint nyáron is. Nyáron általában ritka az otthon megszokott kánikula, de néha a magas páratartalom miatt szinte kibírhatatlan is lehet. Télen ritkán van nagyon hideg, inkább a szél és eső teheti tönkre a városnézést. A legjobb időszak talán a szeptember-október és az április-május, mert ilyenkor kevesebb a turista, a szállodák is olcsóbbak, és az időjárás is viszonylag kellemes. Az ünnepnapokat érdemes elkerülni, mert ilyenkor drágábbak a szállodák, bár aki teheti, próbálja meg valamelyik fesztiválja alatt felkeresni a brit fővárost.


Mit vigyünk magunkkal?

A szükséges okmányok és biztosítás mellett, egy londoni út előtt legtöbben még nyáron is esőkabátot és meleg ruhát csomagolnak, amelyekre a szeszélyes időjárás miatt szükségünk lehet. Emellett érdemes túracipőt és kényelmesebb ruhát vinni, ha városnézést tervezünk. Mivel Londonban minden kapható és szinte nincs olyan szolgáltatás, amelyet ne tudnánk igénybe venni, azt hogy mit vigyünk magunkkal leginkább pénztárcánk szabja meg. Ha mégis azt gondoljuk, hogy valami - elsősorban gyógyszer - mégsem vagy csak nehezen található meg, inkább csomagoljuk be, hiszen nem érdemes keresgéléssel az időnket tölteni. Utazás előtt mindenképpen írjuk fel útiokmányaink, fizetőeszközeink számát, valamint a fontos címeket és telefonszámokat, és készítsünk fénymásolatot róluk. Ha tudjuk, szkenneljük be és küldjük el ezeket ingyenes, bárhonnan hozzáférhető e-mail címünkre.


Beutazási feltételek

A Nagy-Britanniába utazó magyar állampolgároknak nincs szükségük vízumra 90 napnál rövidebb idejű tartózkodás esetén. Most már mi is használhatjuk az EU állampolgárok részére fenntartott sorokat. A belépés most már személyigazolvánnyal is lehetséges, de csak a legújabb műanyag kártyás személyivel, vagy természetesen útlevéllel.


Utazás Londonba

Az út autóval Magyarországtól Londonig körülbelül 24 órát vesz igénybe és leggyorsabban a francia kikötőkig, Calais-ig vagy Boulogne-ig a Budapest-Bécs-Passau-Nürnberg-Mannheim-Saarbrücken-Reims autópályán juthatunk el, de a La Manche-csatornán átkelhetünk a belgiumi Ostende-nél is. Akinek több az ideje, de kevesebb a pénze, igénybe vehet autós utasközvetítőket is, bár Londonba elég ritkán indulnak autók. A Volánbusz heti három-négy alkalommal indít Eurolines busz járatokat Londonba. Az út kb. 24 óráig tart. Londonba repülővel eljutni ma már nemcsak a leggyorsabb, de talán a legolcsóbb is. A"fapados" légitársaságok megjelenése Budapesten és a magyar határközelében található külföldi nagyvárosokban (Graz, Bécs, Pozsony) a Malévotés a British Airways-t is árainak jelentős csökkentésére kényszerítette.Ma már 15-30 ezer forint közötti összegért repülhetünk a brit fővárosba,igaz a fapadosok esetében kicsit többe kerül a városba jutás, dealacsonyabb a reptéri illeték, mint a London közeli reptereken leszálló Malévés British Airways esetében. Vonattal eljutni Londonba ma már drágább, mintrepülővel, és jóval hosszabb ideig tart, mert Párizsban át kell szállnunk. Vonattal igazán akkor éri meg Londonba utazni, ha Interrail bérletet váltunk, amely korlátlan számú utazásra jogosít 22 napon, 1, 2 vagy 3 hónapon belül.


Egészség, betegség

Londonban egészségünket valószínűleg semmi sem fenyegeti. A csapvíz iható, és kicsi az esélye annak, hogy valahol ételmérgezést kapjunk. Baleset vagy megbetegedés esetén érdeklődjünk a szállodánkban a legközelebbi orvosról vagy kórházról, vagy hívjuk fel a 100-as telefonszámot. A kisebb sürgősségi ellátás általában ingyenes, de nagyobb baj esetén jobb, ha van biztosításunk az igen drága egészségügyi ellátás és a magas hazaszállítási költségek miatt. Amennyiben éjszaka hirtelen szükségünk van orvosra, a 24 órás ügyeletet biztosító kórházakhoz fordulhatunk, vagy hívjuk a mentőket a 999 vagy 112-es számon.

Ha megfázás vagy enyhébb panaszok esetén gyógyszerre van szükségünk, akkor a szinte minden kerület főutcáján megtalálható Boots vagy SuperDrug drogériákat, vagy a szupermarketeket keressük fel. Aki rendszeresen szed valamilyen gyógyszert, annak tanácsos magával vinnie, mert az nemcsak olcsóbb lehet Magyarországon, de nem is biztos, hogy megtalálja kinti megfelelőjét.

Dohányozni a legtöbb nyilvános helyen tilos, amelyre gyakran No smoking felirat is figyelmeztet, illetve csak az arra kijelölt helyen engedélyezett. Ma már talán csak a pubok azok a helyek, ahol a dohányzás elfogadott, de azokban is külön jelölik a dohányzó és nemdohányzó helyiségeket.


Elektromos áram

Nagy-Britanniában 230/240 voltos, 50 Hz-es az áram, így semmilyen problémát nem okoz a Magyarországról hozott elektromos készülékek működtetése. Az eltérés a dugók és konnektorok alakjában van, így érdemes adaptert vásárolni néhány fontért, amelyet nemcsak a londoni reptereken, de a legtöbb műszaki cikket árusító boltban is megtalálunk.


Elveszett csomag

Ha véletlenül valamelyik közlekedési eszközön hagynánk csomagjainkat, akkor a Baker Street-i Lost Property Office-ban érdeklődhetünk személyesen hétköznap 9.30 és 14.30 között (Baker Street, London W1 5RT, FBaker Street) vagy telefonon hétköznap 8.30 és 16 óra között a 0845 330 9882 számon. A vonaton hagyott dolgainkról a vasútállomáson érdeklődjünk.


Események

Annak ellenére, hogy Nagy-Britanniában más európai országokhoz képest kevés a hivatalos ünnepnap, London mégis bővelkedik mindenféle történelmi és más emléknapokban, fesztiválokban és érdekes ceremóniákban. Aligha van olyan látogató, aki ne menne el megnézni a Buckingham-palota előtti őrségváltást, vagy ne fotóztatná le magát a Whitehallnál őrséget álló lovas katonákkal. Londonban szinte minden hónapban történik valamilyen érdekes esemény és rengeteg a kiállítás.


Étkezés

London ugyan nem a világ gasztronómiai fővárosa, de akik szeretik a nemzetközi konyhát, azok a világ szinte minden konyháját kipróbálhatják. Különösen sok olasz, görög, török, arab, francia, indiai, kínai, dél- és kelet-ázsiai étterem található a városban, de az amerikai és afrikai konyha is igen szép számmal van képviselve. A vegetáriánusok is jóval több étterem közül választhatnak, mint nálunk, és egyre népszerűbbek az organikus vagy bioalapanyagokat használó éttermek. Az étkezés Londonban nem olcsó, de a méregdrága luxuséttermek mellett számos lehetőség nyílik a gasztronómiai élvezetekre. A piacok ételpultjai, az egyszerű kifőzdék, a családi éttermek vagy akár a pubok is gyakran kínálnak ízletes ételeket elfogadható áron. Ha étterembe nem is jutunk el, egy pubba mindenképpen érdemes beülni.


Fotózás, Videózás

Londonban a fotózáshoz és videózáshoz minden szükséges dolgot be tudunk szerezni. Fényképeket előhívni mindenütt lehet, és alig kerül többe, mint itthon. Aki digitális kamerát visz, az a fotóboltokban vagy esetleg az internetes kávézókban tudja képeit CD-re írni. A fotózást szabadban nagyon ritkán korlátozzák, inkább a képtárakban fordul elő, hogy a képek megóvása érdekében azt megtiltják, illetve hogy a fotózásért vagy videózásért külön díjat kell fizetni. A brit videók szintén PAL rendszerűek, így ha kint felvételt készítünk a TV-ből, azt minden gond nélkül le tudjuk itthon játszani. Videokazetta vásárlásakor is bizonyosodjunk meg, hogy azok PAL rendszerben lettek felvéve. A Londonban vásárolt DVD-k lejátszása sem fog gondot okozni, mert Nagy-Britannia is a 2-es régióba tartozik.


Gyerekkel Londonban

Londonban gyerekeink biztosan nem fognak unatkozni, mert számos múzeumot és kiállítást is úgy terveztek, hogy az számukra minél érdekesebb legyen. A gyerekek 15-16 év alatt általában 20-50 százalékos kedvezményben részesülnek a belépők és közlekedési bérletek árából, míg 5 év alatt ingyen nézhetik meg a legtöbb látnivalót és díjtalanul használhatják a közlekedési eszközöket is. Gyerekes családok sokat spórolhatnak a családi belépőkkel, amelyek két felnőttre és két vagy három gyerekre vonatkoznak. Londonban számos étterem kínál gyerekmenüt, biztosít gyerekeknek való széket és evőeszközöket is, és akár gyerekprogramokkal is várják a családokat.


Idő

Londonban általában egy órával később van, mint Budapesten, de a nyári időszámításra, illetve az arról való átálláskor előfordulhat, hogy a londoni idő megegyezik a budapestivel.


Kapcsolattartás

Londonban szinte mindenütt találhatunk nyilvános telefonokat (public phones). A legtöbb telefon érmével, telefonkártyával és hitelkártyával is működik. Telefonkártyát szinte mindenütt lehet kapni. Nemzetközi hívásokat (international call) számos szolgáltatón keresztül kezdeményezhetünk. Olcsón telefonálhatunk a szinte minden éjjel-nappaliban árusított nemzetközi hívókártyákkal, amelyek 3, 5, 10 és 20 fontos címletekben kaphatók. Akik hosszabb ideig tartózkodnak Londonban, azoknak érdemes csatlakozni valamelyik olcsó nemzetközi hívásokat biztosító szolgáltatóhoz, amelyek vonaldíj nélkül, és csak az adott forgalomra számláznak a British Telecomnál jóval olcsóbban. Amennyiben mobiltelefonunkat szeretnénk használni, azt minden gond nélkül megtehetjük, hiszen minden magyar szolgáltatónak van roaming szerződése a brit szolgáltatókkal. Aki azonban olcsóbban és gyakran szeretné használni mobiltelefonját hazatelefonálásra, annak érdemes SIM kártyát és feltöltő kártyát vásárolnia, vagy hosszabb kinti tartózkodás esetén akár előfizetni a Virgin, Orange, Vodafone, T-Mobile vagy O2 szolgáltatóknál.Új mobil szolgáltató: EasyMobile

Faxolni a postákon, szállodákban és egyes internet kávézókban lehet. A fax díja alapvetően a faxolás időtartamától függ, de sok helyen plusz 1 font körüli összeget is felszámítanak alkalmanként.

Londonban az internet kávézóknak se szeri se száma, és legtöbbjük késő estig nyitva tart. Az egyik legolcsóbb az EasyEverything, de szintén ajánlhatók az Internet Exchange internet kávézói is, ahol faxolni is tudunk.

Amennyiben levelet kívánunk küldeni, bélyeget a brit posta, a Royal Mail postahivatalain kívül a legtöbb képeslap- és újságárusnál, valamint WH Smith és Boots boltokban is tudunk vásárolni. A legtöbb posta hétköznap reggel 8.30-9 óra és 5-5.30 között tart nyitva, míg a nagyobb postákat szombaton délig is fel lehet keresni.


Kedvezmények

Londonban a gyerekek és családok mellett, a diákok, a 60-65 év felettiek, valamint a mozgáskorlátozottak is 20-30 százalék kedvezményben részesülnek. Engedményt főleg a múzeumi belépőjegyek, szervezett túrák, illetve bizonyos esetekben a vonat-, repülő- és buszjegyek árából kaphatunk. Diákoknak mindenképpen érdemes kiváltani a nemzetközi diákigazolványt, 25, illetve 26 év alatt a nemzetközi ifjúsági kártyát (GO25 vagy az Euro<26 kártya). Pedagógusoknak a nemzetközi tanárigazolvány (ITIC) biztosít diákokhoz hasonló kedvezményeket. Sokszor lehetőség van két vagy több látnivalóhoz az egyes jegyek összesített áránál olcsóbban kombinált jegyet vásárolni. A London határán kívül eső látványosságokhoz (pl. Legoland) a vasúti- és busztársaságok gyakran árulják a menettérti jegyet belépővel kombinálva. Aki hosszabb ideig tartózkodik Londonban, vagy több látnivalót szeretne megnézni, annak érdemes kiváltani a London Pass kártyát, amely több mint 50 látványosságba biztosít belépést, és magába foglal egy, az adott időszakra szóló közlekedési bérletet is. Akik Londonon kívül Nagy-Britannia más részeit is meglátogatják, azoknak hasznos lehet a számos helyre díjtalan vagy kedvezményes belépést biztosító Great British Heritage Pass.


Közbiztonság

London mérete ellenére viszonylag biztonságos városnak mondható. Természetesen nem árt az itthon is szokásos óvatosság a metrón, a turistalátványosságoknál, és olyan helyeken, ahol nagy a tömeg. Érdemes értékeinkre figyelni: hordjuk azokat inkább az ingünk alatt vagy a hátizsákunkban. Utazás előtt készítsünk fénymásolatot dokumentumainkról és írjuk fel hitelkártyánk, úticsekkünk, fényképezőgépünk vagy videokameránk számát, valamint a hitelkártyaletiltás telefonszámát és minden olyan telefonszámot, amire baj esetén szükségünk lehet.


Közlekedés

Londonban a trolibusz, a fogaskerekű és a sikló kivételével szinte mindenfajta közlekedési eszközt használhatunk. A várost metró és vonat szempontjából 6 városi zónára, és további 4, városon kívüli (A, B, C, D) zónára, a buszok és villamosok tekintetében pedig 4 zónára osztották. A jegyek és bérletek árát ezek alapján alakították ki. A londoni közlekésben használt jegy és bérlet variációk száma meglehetősen nagy. Minden közlekedési eszközre külön is vásárolhatunk jegyet vagy bérletet, de talán a minden közlekedési eszközre érvényes bérletek a leghasznosabbak. Aki akar, az természetesen gyalogolhat is, amely nem lehetetlen alternatíva annak, akinek az 1-es és 2-es zónában van a szállása, hiszen itt található a város legtöbb látnivalója.

A napi (Day Travel Card), heti (Weekly Travel Card), háromnapos (3 Day Travel Card) havi (Monthly Travel Card), és éves (Annual Travel Card) kombinált bérletek metróra, a London Bus emblémával ellátott buszokra, villamosra, a dokkok között közlekedő vasútra, a DLR-re (Dockland Light Railway,) és az összes feltüntetett zónán belüli vasútvonalra is érvényesek. A bérletekkel 30 százalék kedvezményt is kapunk a Temzén közlekedő hajókra. Minden bérlet másnap reggel 4.30-ig érvényes, a hétvégi jegyek pedig a rákövetkező hétfőn is érvényesek, ha az ünnepnap. A bérletek ára számos tényezőtől függ még, és különösen sok kedvezményben részesülhetnek a gyerekek, diákok, nyugdíjasok és a családosok. 2004 elejétől a papír alapú jegyek helyett bevezették a műanyag kártyákat, az Oyster Cardokat, amely a heti, havi és éves bérleteket váltotta fel. Az Oyster Pre Pay előre fizetet kártyaként használható, amelyből utazásonként vonják le a jegy árát, amely így olcsóbb, mintha egyenként vennénk meg azokat. Kártyákat a pénztárakban és automatákból vásárolhatunk, de interneten is rendelhetünk. A kártyák 3 fontba kerülnek, de ha visszaadjuk őket, ezt az összeget visszakapjuk. Jegyeket, bérleteket, valamint a kedvezményre jogosító igazolványokat az állomásokon, a reptereken, valamint a nagyforgalmú vasúti és metróállomásokon található Travel Information Centre nevű utazási központokban is vásárolhatunk.

A leggyorsabb közlekedési eszköz mindenképpen a metró, vagy ahogy a helyiek hívják, a tube, amely számos helyen csatlakozik a külvárosi vasutakhoz. A metró térképe minden állomáson ki van rakva a falra, de ingyenes papírtérkép is található a legtöbb állomáson, pályaudvaron és reptéren. A szerelvények hétköznap általában reggel fél 6-kor, vasárnap egy órával később indulnak el és vonaltól függően fél 12-ig vagy fél 1-ig közlekednek. A jegyeket és bérleteket szinte mindig előre kell váltani, és a kisebb állomások kivételével, csak a kapuk érzékelőiben történő érvényesítés után tudunk az állomás területére belépni. A metró jegyek árai szintén zónánként változnak kortól függően. Az 1-6-os zónákon kívül még további négy, vasutakra kiterjedő zóna (A, B, C, D) található, amelyre pár font felárért kaphatunk bérletet, vagy kiegészítő jegyet. Jegyet automatákból is vehetünk és hitelkártyával is fizethetünk.

Aki jobban meg szeretné ismerni a várost, annak a csúcsforgalom kivételével érdemes buszra szállnia, mert a buszbérlet nemcsak olcsóbb, de a városnézés is sokkal érdekesebb a többnyire ma is emeletes buszokról. Éjfél és reggel fél 5 között számos éjszakai busz közlekedik, amelyeknek számát egy N betű előzi meg. Útvonaluk többé-kevésbé megegyezik az azonos számú buszokéval. Figyeljünk arra, hogy a buszok nem minden megállóban (ezeket request stop-nak hívják) állnak meg. Ezt külön kell jeleznünk a megállóban, vagy leszálláskor gombnyomással, néha a fej feletti madzag meghúzásával. A buszjegyek a villamosra is érvényesek.

Londonban, pontosabban a Croydon negyedben, a villamosok 1997-ben indultak újra útnak, s ma már három vonalon, Wimbledon-Croydon-Elmers End, Croydon-Beckenham Junction és Croydon-New Addington útvonalon a 3-as és 4-es zónában közlekednek.

Az 1-es, 2-es, 3-as zónában Docklands és környékén közlekedő sínvasút, a DLR kényelmes közlekedést biztosít Greenwich-be és környékére. A vonatok hétköznap reggel fél 6 és éjjel fél 1 között, vasárnap reggel 7 és éj-jel fél 12 között 10-15 percenként, csúcsidőben pedig még gyakrabban közlekednek. A DLR-re a metrójegyek és bérletek is érvényesek, ha azok az adott zónára is érvényesek.

A metró és a buszok mellett menetrend szerint közlekedő hajókkal is utazhatunk. A Temzén közlekedő hajókra a Travel Card tulajdonosok 30 százalék kedvezményt kapnak. A gyerekek féláron, a nyugdíjasok 20 százalék kedvezménnyel, az 5 év alatti gyerekek ingyen utazhatnak. A hajók többsége reggel fél 10 és napnyugta között közlekedik.

Aki teheti, ne nagyon használjon autót Londonban, különösen ne csúcsidőben, amikor szinte lehetetlen haladni. Londonban 2003. februárjától lezárták a belváros egy részét, kapukat állítottak fel, és csak az 5 fontos útdíj megfizetése után lehet továbbmenni. A parkolók hiánya tovább súlyosbítja a problémát. Aki saját vagy bérelt autót használ, annak érdemesebb valamelyik külvárosi P+R (Park and Ride) parkolóban letenni az autóját, és inkább a tömegközlekedést használni. A parkolási tilalmat az út mellé festett folytonos dupla sárga vonal, míg a megállási tilalmat egy folytonos vonal jelez. A tilosban parkoló autókra büntető cédulát vagy kerékbilincset raknak és elszállítják, amit csak több mint száz font büntetés fejében kaphatunk vissza.

Az autóbérlés Londonban nem probléma. A nagy, ismert nemzetközi autókölcsönzők mellett az egyik legolcsóbb az EasyCar hálózat, amely Londonban Chelsea-ben, a London Bridge-nél és az Edgeware Road-on található, és főleg kisebb Mercedes autókat kölcsönöz.

Taxizni Londonban meglehetősen költséges. A hagyományos taxik kiállási díja 2 font. A díjat ezt követően a megtett távolság vagy az eltelt idő függvényében kell fizetni. Az utóbbit várakozás esetén kell fizetni. A telefonos rendelés plusz 2 fontba, a Heathrow reptéren történő beszállás plusz 1 fontba kerül. Ha hitelkártyával fizetünk, akkor általában 10 százalék a felár. A csomagokért néha további díjat számolnak fel. Borravalót ugyan nem várnak el a taxisok, de általában illik felfelé kerekíteni a végösszeget. Taxit a pályaudvarok előtti taxiállomásokon lehet a legkönnyebben fogni, de az utcán is próbálkozhatunk, ha a szabad jelzés ki van világítva. Érdemes telefonon rendelni, igaz így is gyakran sokat kell várni. A nagy taxik mellett igénybe vehetjük a fekete taxiknál jóval olcsóbb, normál autókat használó taxis társaságokat is, amelyek főleg London külvárosában, vagy Nagy-Londonon kívül találhatók és előre meghatározott díjért vállalják a fuvart, azonban ezek a taxik az utcán nem vehetnek fel utasokat. A minicab taxik telefonszámairól a 24 órán át rendelkezésre álló 020 7387 8888 telefonszámon kaphatunk információt.

Míg a biciklisek jobb, ha elkerülik a belvárost és a főútvonalakat a forgalom és a zaj miatt, addig a külvárosokban és a kis utcákon érdemes karikázni Londonban is. A South Bank és Bankside részeken több bicikliút is található. Különösen kellemes a Temze melletti kerékpárút Putney Bridge és Greenwich között. A kerékpárbérlés Londonban nem olcsó.

Miközben a gyorsan fejlődő ázsiai országokban egyre kevesebb riksa fut az utcákon, Londonban felbukkannak az elsősorban turistákat kiszolgáló biciklis riksások. A riksabérlés nem olcsó, de nagyon kellemes módja a városnézésnek, ahogy egyre több forgalmat tiltanak ki London központjából.

London ugyan nem mindig a gyalogosok paradicsoma, de a város központját gyalogszerrel is be lehet járni. Ha huzamosabb ideig maradunk, akkor érdemes egy-egy környék látnivalóit egy napon felkeresni, így az oda-vissza úton kívül nem is kell máskor a tömegközlekedést használni.


Média

Nagy-Britanniában rengeteg különböző napilapot és folyóiratot kaphatunk az újságárusoknál, a szupermarketekben és az éjjel-nappali boltokban. Többségük ugyan eléggé hazai orientáltságú, de számos hasznos információt tartalmazhatnak a helyi kulturális és turisztikai eseményekkel kapcsolatban. A napilapok mellett szinte minden érdeklődési körnek van több heti vagy havilapja.

Rádióadókból Londonban sincs hiány. A nemzeti kereskedelmi rádiók mellett számos helyi rádió is különböző stílusú zenei, szórakoztató és hírműsorokat sugároz. Nagy-Britanniában a számos brit és külföldi műholdas adó mellett 5 ingyenes TV csatorna is található.


Mértékegységek

Annak ellenére, hogy az EU-ba lépést követően Nagy-Britanniában is a metrikus rendszert tették hivatalossá, az utakon a távolságot ma is mérföldben (mile) és yardban adják meg, a pubokban most is pintben mérik a sört, s ha megkérdezzük, a legtöbb angol magasságát lábban (feet) és araszban (inch), súlyát pedig stone-ban adja meg. A mérföld kivételével ma mindent metrikus és brit birodalmi mértékegységekben is kötelező feltüntetni. Ennek ellenére találhatunk olyan helyeket - főleg piacokon -, ahol ma is minden csak az imperiális rendszerben van kiírva, bár ezért igazából büntetés járna. A hőmérsékletet ma is gyakran Fahrenheitben adják meg.


Mosodák

A legtöbb ifjúsági szállóban és számos kisebb szállodában is található mosógép, de ha nincs, akkor a legtöbb főutcán találunk mosodát, ahol magunk moshatjuk és száríthatjuk ruháinkat.


Mozgáskorlátozottak

Londonban, a hazai viszonyokhoz képest, a mozgáskorlátozottak irigylésre méltó helyzetben vannak. A járdák az átkelőknél szinte mindenütt alkalmasak a tolószékekkel való átkelésre, a legtöbb múzeumban és áruházban külön illemhelyiség áll rendelkezésükre, illetve a színházak, múzeumok, mozik nagy részében is biztonságosan tudnak közlekedni. A jelzőlámpák többsége zöld esetén hangjelzést ad. Sokszor külön személyzet áll rendelkezésükre a reptereken és pályaudvarokon, és egyre több buszt tesznek alkalmassá, hogy tolószékkel is fel tudjanak rájuk szállni az utasok.


Munkavállalás

A munkavállalás Londonban 2004. május 1. után már jóval egyszerűbb, mert Nagy-Britannia egyike azoknak az EU-s országoknak, akik engedik a magyarok munkavállalását. Fontos azonban, hogy a munkavállaláshoz azért így is engedély szükséges, amely automatikus. Emellett fontos figyelembe venni, hogy a szociális ellátás nem lesz ingyenes, s csak bizonyos idő után jár. Pontos információt a Brit Nagykövetség vagy a Brit Bevándorlási Hivatal tud adni. Jelenleg Magyarországról legtöbben gyermekfelügyelőként (baby sitter vagy au pair) dolgoznak Londonban. Nekik már korábban sem volt szükségük előzetes beutazási engedélyre.


Múzeumok, galériák

London múzeumai és képtárai méltán világhírűek, s igen gazdag és változatos programokat kinálnak a látogatóknak. A múzeumok és galériák általában reggel 10 és este 5 között, a hét valamelyik napján pedig ennél tovább tartanak nyitva és Karácsony és Újév kivételével általában hétvégén és ünnepnapokon is várják a látogatókat. A felnőtt jegyek árából a diákoknak, nyugdíjasoknak, mozgáskorlátozottaknak és 15 évnél fiatalabbaknak 30-35 százalék kedvezményt adnak. 5 év alatt a legtöbb helyen a látogatás díjtalan, és szinte mindenütt van családi kedvezmény két felnőtt és két vagy három gyerek részére. Egyes múzeumok a zárás előtt csökkentik a jegyáraikat vagy ingyenesek. 2002-től a turizmus elősegítése céljából számos múzeumot ingyenessé tettek, bár az időszakos kiállítások többségéért külön kell fizetni.


Pénz

Nagy-Britannia hivatalos pénze a font sterling, amely valószínűleg még jó ideig lesz az ország hivatalos fizetőeszköze. A bankjegyek 5, 10, 20 és 50 fontos címletekben, az érmék 1 és 2 fontos, valamint 1, 2, 5, 10, 20 és 50 pennys értékben vannak forgalomban. A bankjegyek másképp néznek ki Angliában, Skóciában és Észak-Írországban, de az utóbbiakkal Londonban nem valószínű, hogy találkozni fogunk. Bár a hitelkártya használata általános, érdemes készpénzt magunkkal vinni, ha piacra, étterembe, gyorsétterembe vagy pubba látogatunk, mert itt sokszor csak azt fogadnak el. A Maestro vagy Visa Elektron kártya még csak kevés helyen terjedt el, igaz sokkal kevésbé valószínű, hogy visszaélnének a hitelkártyával, mint nálunk. Bár készpénzautomata mindenütt található, érdemesebb kártyával fizetni, mert így a bank nem számít fel jutalékot. Elutazás előtt mindig írjuk fel a bank kártyaszámot és bankunk telefonszámát, ahol szükség esetén letilthatjuk a kártyát. 

Fontot mindenképpen otthon érdemes váltani, mert nemcsak hogy nem váltják a forintot, de ha az mégis előfordulna, biztosak lehetünk benne, hogy rosszabbul járunk. Más valutát minden bankban, a legtöbb turisták által látogatott helyen és a hétvégén is nyitva tartó pénzváltóknál tudunk váltani. Pénzváltás előtt ellenőrizzük az árfolyamot és azt is, hogy mennyit vonnak le kezelési költségként, mert egyes pénzváltók akár 8 százalékot is felszámítank. A reptereken a pénzváltók egész héten a nap 24 órájában nyitva tartanak, a többi helyen a forgalom függvényében. A bankok többsége hétköznap reggel 9 óra és délután 3.30 között van nyitva. Egyes bankok szombaton is nyitva tartanak, általában reggel 9.30 és dél között, de állami ünnepeken mindig zárva vannak.


Pubok

Egy londoni látogatás aligha lehet teljes egy igazi angol pub felkeresése nélkül. Bár a pubok ma is tipikus angol intézmények, az elmúlt 20 év során jelentős átalakuláson mentek keresztül. A hajdani osztályok szerinti elkülönülés ma már megszűnt, és nők ma már ugyanúgy járnak ide, mint férfiak. Sőt számos pub ma már kifejezetten családcentrikus: gyermek menüt tartanak, és nem okoz gondot a gyerekszék biztosítása sem.

A pubok elsősorban munkaidő után és a hétvégi bulizás előtt telnek meg. Számos pubban, elsősorban az ír pubokban játszanak bizonyos napokon élőzenét, és aki másokkal együtt szeretne végigszurkolni egy futballmeccset, annak érdemes egy sport pubba elmennie, ahol nagyképernyős televízión követheti végig az eseményeket. Sok pubban ma is lehet hagyományos dartot játszani, s népszerűek a quiz játékok is. A pubokban gyakran kínálnak olcsó és egyszerű, de általában ízletes ebédet, s a helyi pub felkeresése jó alkalmat jelenthet az ismerkedésre is.

A pubok többsége jelenleg reggel 11 és este 11 óra között van nyitva. Vasárnap általában délben nyitnak és fél órával korábban zárnak. Vannak olyan pubok, amelyek már délután bezárnak vagy vasárnap sem nyitnak ki. Szeszes italt csak 18 év felett szolgálnak ki, és szülői felügyelet nélkül 14 év alattiak nem tartózkodhatnak bent, illetve csak az ételt is felszolgáló pubokba mehetnek be. Italt mindig a pultnál kell kérni, kivéve, ha vacsorázunk is. Borravalót csak akkor illik adni, ha asztalunknál szolgálják fel az ételt, de ez sem kötelező. A kiszolgálás végét ma is kolompolás és a Last order! (utolsó rendelés) felszólítás előzi meg, amely után 15 perce van a kedves kuncsaftnak, hogy lehörpintse sörét. Számos pubnak van udvara, és nem tilos előtte italt fogyasztani.

A pubokban egy pint csapolt sör (draft beer) 1-2,50 font közötti összegbe kerül helytől és időtől függően. A külvárosokban és kevésbé előkelő környékeken, vagy happy hours alatt olcsóbb. Gyakran kínálnak akciós áron is bizonyos sörfajtákat. A sört mindig a poháron feltüntetett jelzésig töltik, s a habot egy kanállal leszedik. A másik népszerű ital, a cider ára a söréhez hasonló, az üdítők 1 font körüli összegbe kerülnek. A többi ital ára szinte mindenütt 2 font felett van.

A hagyományos pubok, az úgynevezett free house-ok lassan kiveszőfélben vannak. Többségük ma már valamelyik lánchoz (Fullers, Young), elsősorban sörfőzdéhez tartozik. Egyre több az amerikai stílusú bár is, amelyek nyitva tartása sokkal rugalmasabb. London nagy számú ír lakosa miatt nem meglepő, hogy jó néhány ír pub is található, köztük jó néhány lánc is (Finnegan's Wakes, Scruffy Murphy's, O'Neill's). Vannak Londonban olyan pubok is, amelyek bizonyos, például irodalmi vagy színházi témájúhoz.


Szállás

Londonban bőséges a kínálat minden fajta és színvonalú szállásból. Aki teheti, főszezonban foglaljon szállást előre (július-augusztus valamint karácsony és újév környékén), főleg az olcsóbb helyeken. Érdemes engedményt kérni a szállás árából, ha hosszabb ideig tartózkodunk itt, mert akár 30 százalék kedvezményt is kaphatunk. Akik elindulás előtt pár nappal vagy érkezéskor akarnak szállást foglalni, azoknak érdemes felkeresniük vagy felhívniuk a számos foglalással foglalkozó irodák (úgynevezett Booking Office-ok) egyikét. Ezek az irodák megtalálhatók a nagyobb pályaudvarokon és természetesen az interneten is. Szállást természetesen akkor is találhatunk, ha megérkezéskor kopogtatunk be valahova. A Vacancy (szabad) és No vacancy (teltház) táblák mindig jelzik, hogy mi a helyzet. A szállások többségében hitelkártyával is tudunk fizetni.

Kempingek
A London környéki kempingek (campsites) jól felszereltek, de városnézés szempontjából elhelyezkedésük nem mindig a legideálisabb. Főleg azoknak ajánlhatók, akik autóval érkeznek, s mindenképpen olcsón szeretnének megszállni, valamint, ha nem csak Londont, de Nagy-Britannia más részeit is be akarják járni. A kempingekből Londonba legkönnyebben és leggyorsabban vonattal tudunk bejutni. Ilyenkor érdemes kombinált jegyet venni, ami Londonon belül korlátlan közlekedést biztosít az általunk választott zónákban a menettérti jegyen kívül. Érdemes kiváltani a nemzetközi kemping igazolványt, amellyel néhány fontot lehet naponta megtakarítani. A kempingek díjai a sátorhelyből, éjszakánkénti díjból, valamint az elektromos áramért fizetett díjból tevődnek össze. A sátorhelyért 3-7 fontot, valamint éjszakánként felnőtteknek személyenként 3-5, 16 év alatt 1-3 fontot kell fizetni, míg az elektromos áram 2-3 fontba kerül naponta. Főszezonon kívül a sátor és szállásdíjból 1-2 font kedvezményt adnak.

Ifjúsági szállások
Londonban rengeteg ifjúsági szálló (youth hostel) található. A legmegbízhatóbb szállást a Nemzetközi Ifjúsági Szövetség (YHA). Londonban és közvetlen környékén található kilenc szálló egyszerű, de tiszta. A hálótermeken (dormitory vagy dorm) kívül, két vagy több ágyas szobák is rendelkezésre állnak, és legtöbbjük reggelit és vacsorát is felszolgál. Természetesen mindenütt van konyha, mosoda, internet hozzáférés, zárható szekrények és a nap 24 ó-rájában nyitva vannak. A YHA/HI szállókhoz éves tagsági szükséges, amelyet bárki be tud szerezni Magyarországon az utazási irodákban magyar diákigazolvány bemutatásával. Ha mégis elfelejtenénk, akkor a helyszínen 14, illetve 18 év alatt 7 fontért tudjuk azt kiváltani.

A másik ismert infjúsági szálloda lánc Londonban London Hostels Association (LHA), amelyek elsősorban azoknak ajánlanak kedvező árú szállást, akik hosszabb időt töltenek Londonban. Néhány napra turistákat is fogadnak, de hosszabb távon - addig, amíg tetszik - csak azokat, akik dolgoznak vagy valamilyen oktatási intézmény-ben tanulnak. Még egy kikötés, hogy 16 és 50 közöttinek kell lenni. A szobák 1, 2, 3 vagy 4 ágyasak. A szállók többségében a konyha és étkező mellett, TV-szoba, mosoda és étel- és italautomaták is rendelkezésére állnak a vendégeknek. A szobákat naponta takarítják, és az ágyneműt rendszeresen cserélik. Fizetni érkezéskor is lehet. Ha a foglalást visszamondjuk, akkor levonnak belőle bizonyos vagy a teljes összeget attól függően mennyivel az érkezés előtt tesszük. Érkezéskor 50 font letétet kell fizetni. Azokban a szállókban, amelyekben nincs konyha, a szállásdíjban benne van a reggeli és a vacsora is.

A YHA és a LHA szállói mellett rengeteg úgynevezett ?független szálló(independent hostel) is található, amelyek általában sokkal kötetlenebbekés valamelyest olcsóbb szálláslehetőséget biztosítanak Többé-kevésbéitt is ugyanazokat a szolgáltatásokat vehetjük igénybe, mint a többi ifjúságiszálláson. A jobb színvonalú láncok között találjuk a Astor Hostels vagya St Christopher's Inns lá?

Egyetemi Kollégiumok
A nyári szünetben, június végétől szeptember közepéig, ritkábban március vége és április vége között számos egyetemi kollégium (university halls) alakul át diákszállóvá, ahol egy vagy több ágyas szobák, gyakran fürdőszobával, bérelhetők elfogadható áron és színvonalon. Legtöbbjükben bár, étterem is található, de konyha is rendelkezésre áll. A kollégiumok drágábbak, de kicsit jobban felszereltek. Míg a hálótermi szobákban 18-22 fontért szállhatunk meg, az egyágyas szobák ára 25-30 font, a kétágyasoké 30-40 font. Szállást foglalni az egyes kollégiumokban vagy központilag az egyetem irodáiban tudunk.

Bed & Breakfast és panziók
A Bed & Breakfast (B&B), azaz reggelit és szállást biztosító panzió az egyik legnépszerűbb szálláslehetőség Nagy-Britanniában, bár Londonban a vidékkel ellentétben elég drága. Egyágyas szobát (single room) 30 font, kétágyast (double room vagy twin room attól függően, hogy két ágy vagy franciaágy van a szobában) 40 font alatt szinte lehetetlen találni, különösen a főszezonban. Főszezonon kívül és hosszabb tartózkodás esetén azonban 20-40 százalék kedvezményt is kaphatunk. Ne felejtsünk el erre foglaláskor rákérdezni. Többen vagy családdal utazók akár személyenként 15 fontért is megszállhatnak éjszakánként, mert legtöbbjükben 3, 4, 5 ágyas szobák is találhatók. Érdemes előre foglalni, főleg a főszezonban. A legtöbb B&B-ben hitelkártyával is tudunk fizetni, amelynek számát általában megkérdezik, ha telefonon vagy e-mailben foglalunk. A konyhát legtöbb esetben használhatjuk, és az olcsóbbakban a WC és zuhanyzó a folyosón található (ha fürdőszoba tartozik a szobához, azt en-suite-nak mondják angolul). A reggeli egyszerű: legtöbb esetben pirítós, tea, kávé, vaj és dzsem. A bejutáshoz szinte mindig adnak kulcsot és általában a mosás is megoldható pár fontért.

Magánházak
A B&B panziókon kívül lehetőség van magánházaknál megszállni, ahol akár a család is vendégül láthat. A szállás személyenként és éjszakakánként 15-60 fontba kerülhet és az étkezést is magában foglalhatja. Természetesen önellátók is lehetünk. Mindig előre tisztázzuk, mit szeretnénk, s azt is mennyi időre, mert bizonyos magánházakat csak bizonyos időszakra adnak ki.

Szállodák
Ahogy a világon mindenütt, Londonra is igaz, hogy minél közelebb lakunk a központhoz és minél jobb helyen, annál többe kerül a szállás. Ennek ellenére számos belső kerületben található középkategóriájú szálloda nyújt viszonylag elfogadható árú szállást a közlekedés szempontjából sem rossz helyen. A szállodák többsége hétköznap drágább az utazó üzletemberek miatt, valamint a fő turistaszezonban nyáron és a nagyobb ünnepek idején. A szállodáknál figyelni kell arra, hogy a 17,5 százalékos ÁFA nincs mindig az árban feltüntetve, és a reggeli gyakran nincs benne a szoba árában. Ilyenkor a reggeli szállodától függően 10-20 font között van. Általában mind angol, mind európai reggelit választhatunk svédasztalról, de a szobánkban is elfogyaszthatjuk azt néhány font felárért. Ha a szobánkban fogyasztjuk a reggelit a választék nem lesz olyan, mint ha az ebédlőben reggelizünk. A szállodákban a telefonért és mozicsatornáért legtöbb esetben külön kell fizetni. A luxusszállodák többségében az utóbbi benne van a szoba árában. A szállodák többségéből délig, néha korábban kell kijelentkezni, míg a szobánkat általában csak 14 óra után foglalhatjuk el. Szobát főszezonban vagy fontos események idején érdemes előre foglalni. Ilyenkor szinte mindig meg kell adni a hitelkártyánk számát. Ezt azért is kérik, mert ha túl későn mondjuk le a foglalást, akkor bizonyos összegű bánatpénzt vonnak le róla. Ha gyerekkel utazunk, érdemes megkérdezni foglaláskor, hogy milyen kedvezményt adnak.


Szórakozás

Londonban szinte minden szórakozási lehetőség megtalálható. Az egyetlen, ami visszatarthatja a látogatót, hogy Londonban szórakozni bizony nem olcsó. Ennek ellenére a vékonyabb pénztárcájúak sem fognak unatkozni. A szórakozási lehetőségekről naprakészen tájékozódhatunk a Time Out és a What's On and Where to Go in London kiadványokból, az Evening Standards Hot Tickets, az Independent The Information, a Guardian G2 és a Times hétvégi mellékletéből, vagy az ingyenes Metro újság mellékletéből. Ingyenes prospektusokat a legtöbb nagyobb szállodában és turista központban is találunk.

Akárcsak Budapesten, a londoni mozik többsége ma már modern multiplex, s zömében amerikai filmeket játszó mozi. A jegyek a belvárosi mozikban 8-10 fontba kerülnek. Az előadások rendszerint délben kezdődnek, az utolsó előadások hétköznap 11 körül érnek véget, míg pénteken és szombaton gyakran tartanak késő esti vetítéseket is.

A város színházi életének központja a West End Shaftesbury Avenue-Charing Cross Road-Haymarket-Strand áltál határolt része. Bár Londonban több mint száz színház van, a turisták többsége leginkább az ismert musicaleket és klasszikus darabokat játszó színházakat látogatja. A darabok ugyan sokszor kommersznek tűnnek, a legtöbb látogató színvonalas produkciókat láthat. A jegyek árai általában igen magasak: 20-40 font közötti összegbe kerülnek.

Londonban három állandó operatársulat és több kisebb csoport működik és a balett és tánc nagy népszerűségnek örvend. A város számos nagyobb szimfonikus és kisebb zenekarral büszkélkedhet. Az árak a nagyobb események kivételével a komoly zenei koncertekre jóval méltányosabbak, mint a könnyűzenei eseményekre.

Az angol humor kedvelőinek ajánljuk a számos kabaré egyikét, amelyek száma az elmúlt húsz évben megsokszorozódott. Közülük számos található pubokban vagy bárokban. Az egyik legnépszerűbb forma az úgynevezett stand-up comedy, amelynek lényege, hogy az előadók gyakran önjelöltek, akik a közönséget is bevonva próbálnak szórakoztatni. A kabaré mellett a pantomimnak is nagy hagyományai vannak, bár sokkal ritkábban van rá alkalom, hogy láthassuk.

A pubok zárása után a fiatalok tömegesen keresik fel az ismertebb klubbokat és bárokat. A klubok elméletileg zártkörűek, de a többségük a tagdíjat a belépőjegybe beszámítja, így szinte bárki beléphet. A belépőjegyek ára 3-15 font között van, az italok általában 3 fontnál kezdődnek. A legtöbb helyen nincsenek a ruházatra vonatkozó megkötések, bár a jól öltözöttséget, vagy ahogy angolul mondják smart, elvárják.

London ma is világ rock- és popzenei életének központja. Itt mindenki fellép, aki számít, s nemcsak a nagy koncertcsarnokokban, de gyakran a kisebb klubokban is játszanak a sztárok. A rock- és popzene mellett a város jazz és blues élete is igen gazdag és London etnikai sokszínűsége a város zenei életére is rendkívül termékeny hatással van.


Tájékozódás

Londont sokan nehezen bejárható, kusza városnak tartják, pedig aki csak egy-két napot tölt ott, igen hamar megszokja, és viszonylag könnyen eligazodik. Tájékozódási pontnak használhatjuk a Temzét, de a legjobb, ha a metróállomásoktól indulunk, mert innen a közeli főbb nevezetességeket táblákkal jelölik és az állomásokon térképek és nyilak is útba igazítanak.


Turista irodák

Turista információ (Tourist Information Centre) található a reptereken és a nagyobb (Victoria, Waterloo, King's Cross, Liver-pool Station), illetve néhány kisebb vasútállomáson (Richmond), egyes metróállomásokon és buszpályaudvarokon is. A turistainformációs irodák a nagyobb állomásokon (Victoria, Waterloo) a szálláskeresésben is segítséget tudnak nyújtani. Aki nemcsak Londonnal, de Nagy Britannia más részeivel kapcsolatban is szeretne információt kapni, látogasson el a Britain Visitor Centre-be a Regent Street-en a Piccadilly Circus-nél.


Ünnepnapok

Angliában a világ többi országához képest viszonylag kevés az ünnepnap, és meglepő módon a Karácsony és Húsvét kivételével egyik sem kötődik egyházi vagy állami ünnepekhez. Nem ünneplik május 1-jét, de más európai monarchiáktól eltérően az uralkodó születésnapját sem. A szabadnapok, az úgynevezett bank holiday-ek leginkább azért vannak, hogy ezt a hiányosságot pó-tolják, és hogy nyáron legyen az angoloknak néhány hosszabb hétvégéjük.


Városnézés

Városnézésre számos lehetőség kínálkozik Londonban. Városnéző buszokra a fő látványosságok környékén szállhatunk fel egy napon belül általában annyiszor, amennyiszer akarunk, de ha nem zavar a forgalom, vagy bírjuk a gyaloglás, bicklivel vagy idegenvezetős sétával is felfedezhetjük Londont. A menetrendszerinti temzei hajók mellett lehetőség van ebéddel, vacsorával, műsorral vagy csak teázással egybekötött sétahajózásra is és egy lapos fenekű hajóba is beülhetünk például a Regent Canalon. Akinek van rá pénze helikopterrel is megnézehti a várost, de a legjobb és kevésbé drága kilátás a London Eye nevű óriáskerékből nyílik.


Vásárlás

Londonban a világ egyik leggazdagabb kínálatát találják a vásárlást kedvelők. Az üzletek többsége hétköznap reggel 10 és este 6 óra között tart nyitva, kivéve csütörtökön, a hagyományos bevásárló napon, amikor este 8 óráig tudunk vásárolni. Szombaton az üzletek hamarabb nyitnak, és egyre több üzlet vasárnap is fogadja a vásárlókat. A szupermarketek közül ma már egyre több van nyitva 24 órán át, a vasárnap és a hétfő hajnali időszak kivételével. London természetesen nem olcsó, mégis, leértékeléskor nagyon jutányos áron vásárolhatunk jó minőségű dolgokat a márkás üzletekben is. Nagy-Britanniában az élelmiszer, a könyvek, valamint a használt cikkek kivételével, minden áru és szolgáltatás 17,50 százalékos ÁFA-t (angolul Value Added Tax, röviden VAT) tartalmaz, de azt ma már magyar állampolgárok nem igényelhetik vissza. A legtöbb helyen a vásárolt árut Nagy-Britanniában majdnem két hétig vissza lehet cserélni, ha valami miatt nem vagyunk elégedettek és lehetőség van arra is, hogy évi 20-100 fontért meghosszabbított garanciát (warranty) kössünk az általunk vásárolt árucikkre. Ellenőrizzük, hogy a garancia csak Nagy-Britanniára, vagy az azon kívülre is vonatkozik-e. Nagy-Britanniában januárban kezdődik a téli vásár, de gyakran már rögtön karácsony után is jelentősen mértékben leértékelik a boltok készleteiket. A nagy nyári leértékelések (sales) időszaka június végén július elején kezdődik. Gyakran tartanak leértékeléseket ősszel is, valamint bizonyos ünnephez kapcsolódóan (pl. Valentin-napkor, apák napjakor).

Londonban számos híres áruház (department store), köztük a Peter Jones, Harrods, Liberty, Fortnum & Mason, található, ahol ma is exkluzív környezetben szolgálják ki a vevőket, igaz, az árak ennek megfelelően magasak, de nem minden esetben megfizethetetlenül drágák. Az ?egyboltosáruházak mellett több neves lánc is található és népszerűek a katalógusáruházakis. Nagy-Britanniában nem terjedtek el a nálunk ma már mindenütt megtalálhatóhipermarketek. A szupermarketek többsége ma is főleg élelmiszert árul, ésmás árucikkeket legfeljebb interneten értékesít. Éppen ezért a szakboltokma is inkább jellemzők, és szinte minden főbb utcán megtalálhatók azok aláncok, amelyek egy-egy termékkörre specializálódtak Akinek éjszaka van szükségevalamire, biztosan talál a környékén egy éjjel-nappali üzletet. Londonbanszámos piacán nemcsak zöldséget, gyümölcsöt és élelmiszert, de ruhát,háztartási eszközt, valamint régiséget is vásáegyboltos?


WC

A nyilvános vécék valamelyest gyakoribbak Londonban, mint nálunk, és legtöbbször ingyenesek, vagy néha érmével működnek (általában 20 penny). A legtöbb pályaudvaron, buszállomáson, áruházban és nagyobb könyvesboltban is vannak ingyenes WC-k, de a legkézenfekvőbb helyek itt is a gyorséttermek, ahol a mozgássérülteknek is van külön illemhelyiség.

Forrás: utravalo.com

A könyv kapható a könyvesboltokban, illetvemegrendelhető a www.utravalo.com weboldalon.

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Nagy-Britannia