Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Újévi látványosság a London Eye-nál
2002. január 03.

London, 2002. január 3. - Állandó fennmaradási engedélyt kér a British Airways London egyik legnépszerűbb turistalátványossága, a London Eye számára. A 2000. márciusában történt "első fordulat" óta a Szem "befutott" London turisztikai toplistáján. Az óriás-kilátókerék működésének egy és háromnegyed éve alatt összesen 7 millió látogatót emelt a magasba és így a város legnagyobb látogatottságnak örvendő, fizetős attrakciójává vált. A London Eye az ünnepekre ismét díszfényekbe borult, de a kobaldkék újévi fényeket ezúttal egy 6 tonnányi jég felhasználásával épült London Eye jégszobor is gazdagítja.

London Szeme 2000. március 1-én vetette első hivatalos pillantását az angol fővárosra és a vele szemben lévő Parlamentre a Temze partjáról. A London Eye-on 32 üvegkapszula található, amelyek mindegyikében 25 utas tekintheti meg a város panorámáját. A Szem London 4. legmagasabb építménye és világ legnagyobb kilátókereke. A létesítmény grandiózus méreteit jól érzékelteti az a tény, hogy a látogatók jó időben akár 40 kilométerre, az angol Királynő windsori nyári rezidenciájáig is elláthatnak. A Szem majdnem háromszor olyan magas, mint a Tower híd, négyszer szélesebb, mint a Szent Pál székesegyház kupolája és több mint 4-szer férne el benne a budapesti óriáskerék.

A Szem eredetileg 5 évre kapott működési engedélyt, de a konstrukciót kezdeményező és részben finanszírozó British Airways állandó működési engedélyért folyamodott a Lambeth kerület hatóságaihoz, a látványosság sikerére való tekintettel. Az állandó működési és fennmaradási engedélyeztetés elindítását az indokolta, hogy az erre vonatkozó elvi döntéssel a Szem fejlesztésére fordítható források már most mozgósíthatók, a műszaki fejlesztések pedig elindíthatók.

A British Airways London Eye turisztikai vonzereje és pénzügyi mutatói is egyedülállóak. A szem 2000-ben összesen 8 millió font bevételt generált London városa számára, nem számítva az eladott belépőjegyek értékét. Ez az összeg, független turisztikai szakemberek és felmérések alapján, London turisztikai bevételeinek 1,5%-át jelenti és növekvő tendenciát mutat mind az Angliát súlytó állategészségügyi járvány, mind pedig a jelenlegi gazdasági recesszió ellenére is.

Újévi díszkivilágításán túlmenően, London Szeme most különleges látványossággal kedveskedik a Londonba látogató turistáknak valamint a helybélieknek. A kilátókerék mellett egy 6 tonnányi, jégből formázott és szintén kékesen csillogó óriási London Eye jégszobor mintázza "nagyobb testvére" gömbölyded vonalait.

A British Airways reméli, hogy a valódi Szem még évtizedekig, a jégszobor pedig legalább az első tavaszi napsugarak érkeztéig fennmarad.

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Nagy-Britannia