Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Anglia
2006. április 30.

Anglia a ringó, zöld dombok, mezők, élősövények, Constable és Turner híres tájképei, királyság, kastélyok, paloták, katedrálisok, nyüzsgő modern városok és többezeréves történelem hazája. Bárhol jár Angliában, mindenhol talál a közelben egy ősi romot, kastélyt, vagy egy fenséges vidéki házat igazi angol kerttel. De ugyanúgy megtalálhatók az érdekes nagyvárosok, mint a nemzeti parkok, homokos partszakaszok a tengernél, vagy a drámaian szép partvonalak.

Anglia - ködös albion. Noha híres londoni szmoggal már nem találkozhatunk, az időjárás mais kedvelt téma. A sok esőtől zöldellő dombokközött viktoriánus stílusú házak és a dicső múlt emlékeként várak, kastélyok állnak. A múlt nemcsak Shakespeare szülőhelyét vagy Londont lengi be, hanem az egyetemi városokat, Oxfordot és Cambridget is. A norfoli lápvidék, a Dartmoori fegyház, Bath a híres fürdőhely, Liverpool - a Beatlesek szülővárosa - Yorkshire környéke, Brighton, Canterbury mind egy-egy mozaik amelyet összerakva képet kaphatunk erről a tradícíókat őrző szigetországról.

Mesés valóság - ha ilyesmi létezik még Európában, akkor Nagy-Britanniában. Másutt hogyan férne meg mindez egymással: a hercegi esküvő milliókba kerülhet, miközben nincs pénz kórházakra, s Londonban 10.000 hajléktalan alszik az utcán. Osztályharcos választási küzdelem a jobb- és baloldal között, de mindegy ki győz, mert a választási programok között csak részletbeli különbségek vannak, s a kormányprogramot a felsőházban Öfelsége olvassa fel, gyémántoktól csillogó ruhában. Csaknem napjainkig két aszony állt az ország élél, II. Erzsébet és Margaret Thatcher - ami egyedülálló a földön -, de a közéletben a klubok a mérvadók - a munkásnegyedekben csakúgy, mint vidéken - amelyeknek csak férfiak lehetnek a tagjai.

Természeti szépségek, ipari romok, a legősibb hagyományok s a legújabb divat, tökéletes gentlemanek és részeges csavargók, a legszürkébb szürkeség s a legrikítóbb sárga-zöld-pink. Mindez egymás mellett és egyidejűleg: ez a valóság"made in England" - és ez a valóság mesébe illő.

A szigetországból az első kép amit az ide utazó megpillant általában a dover-i fehér sziklák, vagy a Heathrow repülőtér nyüzsgő forgataga. Anglia a nagyvárosok, festői halászfalvak, kikötők, valószínűtlenül zöld rétek, rohanó folyók, napsütötte vagy még gyakrabban köd borította, szigetek, lágyan ringó dombok és völgyvidékek, vízesések, normann és tudor korabeli várak, élősövények, Constable és Turner híres tájképei, kastélyok, gótikus katedrálisok, patinás régi ivók, és fogadók, ősi egyetemek, angol-parkok, és füstös iparvárosok országa ez. A merev hagyományok és merész újítások birodalma, nyüzsgő modern városok és ezeréves történelem hazája ez. Bárhol jár Angliában, mindenhol lesz a közelben egy ősi rom, kastély vagy egy fenséges vidéki ház igazi angol kerttel, de ne feledkezzünk el a nemzeti parkokról, vagy a drámaian szép partvonalú tenger melleti homokos parti sétányokról, egészen Blackpool gyönyörű strandjaiig.

Cornwall homokos partú és sziklákat ölelő mesés halászfalvaitól a drámai Cumbrian partig, Dover fehér szikláitól Blackpool gyönyörű strandjaiig, Anglia partjai örömöt és meglepetéseket kínálnak.

A sziget belseje felé haladva csinos falvak, történelmi és modern építmények valamint ősi romok sokaságát találjuk. Kelet-Anglia mocsarai és síkságai,Cotswolds bája, ahol festői falucskák pihennek kényelmesen a dombok között, a hegyvonulatok monumentalitása- ez mind-mind Anglia. Erdők ésdombok, mocsarak és völgyek; az angol táj változatos képet nyújt a szemlélőnek, igazi békét és szellemi felfrissülést ígér.

Anglia történelmét emlékművei mesélik el. A legrégebbi, misztikus, történelem előtti kőkörök, temetkezési kamrák és hegyoldali kréta figurák pontozzák a tájat. Északon római kori romokat Hadrianus Falától dére. Középkori, Tudor és jakobinus templomok, paloták és elegáns házak, viktoriánus gótikus fantáziák, melyeket gyakran helyeztek egymás mellé metsző, áramvonalas városokkal és településekkel.

London

London egy igazi vibráló, nyüzsgő, multikulturális város. Az angolok ugyanakkor büszkék gazdag történelmi és kulturális örökségükre is, amely azokat az időket idézi, amikor London a Brit Világbirodalom központja volt. 2000 év történelmét és pompáját fedezhetik fel, ha ellátogatnak a 300 múzeum és művészeti galéria közül néhányba, vagy étvágyukat nem kímélve megkísérlik végigkóstolni London 6000 éttermét. London teljes történelme hever lábaink előtt. A Tower of London az uralkodók otthona és börtöne volt; az Őrségváltás rituális ceremóniáját a Buckingham Palotánál láthatjuk minden nap, maga a palota pedig augusztusban és szeptemberben várja tárt kapukkal a látogatókat. London jelenleg a királynő 2002-es Arany Jubileumára készül. A fényűzés szerelmesei ne szalasszák el ezt az alkalmat.

S minthogy London a divat világában is hírnévre tett szert, garantáltan senki sem fog csalódni: több, mint 30.000 bolt és áruház kínálatából válogathatnak a vásárlás szerelmesei. Minden megtalálható: a legnagyobb világmárkák a Bond utcában, vagy nyüzsgő piacokon:Camdenben, NottingHillen és Brick Lane-en.

A fővárosban 400 zenei találkozóhely van, melyek kínálata igazán változatos: a brit poptól az operáig minden van. A sportrajongók sem szenvednek hiányt semmiben, bármikor is jönnek. Nyáron rendezik meg a világ legnagyobb klasszikus zenei fesztiválját- the Proms - a Royal Albert Hall-ban.

A 21. században mindez még látványosabbá válik. Élvezze a kilátást az ultra modern óriáskerékről, a London Eye-ról (London szeme), látogassa meg London legkedveltebb modern művészeti galériáját a Tate Modern-t, vagy a British Museum lenyűgöző gyűjteményét. Az idei újdonságok között szerepel a Tűzerő, a tüzérségi múzeumWoolwich-ben, és a szeptemberben nyitó Docklands-i múzeum.

Kapcsolódó linkek:

http://www.londontouristboard.com
http://www.londontown.com
http://www.theoriginaltour.com/ (városnéző túrák)
http://www.londonaquarium.co.uk/
http://www.thedungeons.com/
http://www.londoneye.com/
http://www.londonzoo.co.uk/
http://www.madame-tussauds.com/site/london/frontdoor.htm
http://www.sbc.org.uk/rfh/ (Royal Festival Hall)
http://www.stpauls.co.uk/rindex.htm (St. Paul's cathedral)
http://www.westminster-abbey.org/ (Westminster Abbey)
http://www.thebritishmuseum.ac.uk/ (British Museum)

Látnivalók:
http://www.applause-tickets.com/london/sightseeing.htm
http://www.knowhere.co.uk/ (városok)

Webkamerák:
http://www.camvista.com

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Nagy-Britannia