Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Tömegközlekedés
2006. május 02.

Közlekedés a városon belül

Aki viszonylag olcsón akar közlekedni Londonban, és gyakran használja majd a tömegközlekedést, annak érdemes napi, hétvégi vagy hetijegyet vennie, melyek ára a zónák számától függ. A legtöbb látnivaló az 1. és 2. zónákban van, és akinek itt van a szállása, az akár gyalog is bejárhatja a város központját. A buszra és metróra egyaránt érvényes hetibérlet (Weekly Travel Card); az 1-6 zónára (a repülőtér a 6. zónában van) 36,40 fontba, a napibérlet 4,90 fontba, a hétvégi bérlet 7,30 fontba kerül. A 17 év alatti gyerekek és 60 év feletti nyugdíjasok 30% kedvezményt kapnak.

A napijegy hétköznap reggel 9:30 előtt, valamint az éjszakai buszokra nem érvényes (bár ez nemsokára megváltozik), a hetijegyhez pedig fényképes igazolvány kell (ezt ingyen megcsinálják a pénztáraknál, csakúgy mint a nyugdíjasoknak és a gyerekeknek szóló igazolványt). A Tourist Travel Card - ezt csak a reptéri metró jegypénztáránál árusítják - számos londoni nevezetességhez kínál kedvezményeket. A Tourist Travel Card-ot 1, 2, 3, 4 napra és egy hétre is meg lehet venni és egy kicsit drágább, mint a hetibérlet. Ára 37,40 font egy hétre.

Aki Londont jobban szeretné megismerni, annak érdemes busszal utaznia (a hétvégén és a csúcsforgalmat kivéve), mert a buszbérlet nemcsak olcsóbb, mint a buszra és metróra egyaránt érvényes bérlet, de a városnézés is sokkal érdekesebb a többnyire emeletes buszokról. A busszal való közlekedés azért is jobb sokszor, mert a londoni metrón elég gyakoriak a sztrájkok és egyes vonalakon a vonatok is gyakran késnek. A heti buszbérlet ára 9,50 font és mind a 6 zónára érvényes.

A metró és a buszok mellett menetrend szerint közlekedő hajókkal is utazhatunk Londonban. A Temzén közlekedő hajókra a Travel Card tulajdonosok 30% kedvezményt kapnak. A teljes árú menettéri jegy ára Greenwichbe például 6,00 font, az egy irányúaké 5,00 font.

Kapcsolódó linkek

http://www.londonpass.com/
http://www.rail.co.uk/ (vonatinformációk)
http://www.railtrack.co.uk/
http://www.londontransport.co.uk/tube/mau_maps.shtml
http://www.bigbus.co.uk/
http://www.london-taxi.co.uk/
http://www.tubeplanner.com/
http://www.gobycoach.com (távolsági buszok)
http://www.transportforlondon.gov.uk/
http://www.thetube.com/
http://www.theoriginaltour.com/ (városnéző túrák)

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Nagy-Britannia