Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Repülőterek
2006. május 03.

Londonban öt repülőtér van. Bármelyikről könnyen eljuthatunk a városközpontba vagy a szállásunkhoz busszal, vonattal vagy taxival.

Heathrow

A Heathrow repülőtér Nyugat-London szélén helyezkedik el.

Vonat
A Heathrow Express nevű vonattal juthatunk el leggyorsabban Londonba. Általában reggel 5 óra és éjjel fél 12 között közlekedik. Egyszeri útra 12, oda-vissza 22 font az utazás ára.
A menetidő kb. 15-20 perc és a vonat Paddington állomásig nem áll meg. Érinti mind a négy terminált.

Metro
A Piccadilly vonal köti össze a repülőteret a belvárossal és a többi mertóvonallal.
Kb. reggel 5 órától éjjel háromnegyed 12-ig folyamatosan pár percenként közlekednek vonatok. (vasárnaponként 5.50 és 22.50 között)
A jegy ára a központig csak oda 3.60 font.
A menetidő a Piccadilly Circus-ig kb. 50 perc.
A Heathrow reptéren két metróállomás is van: az 1,2,3 termináloknál, és a 4-es terminálnál.

Autóbuszok és távolsági buszok
Az Airbus A2 nevű járat a King's Cross felé megy a következő megállókat érintve: Notting Hill Gate, Bayswater Road, Marble arch, Marylebone Road, Euston and Russell Square.
Éjjel az N97-es járat fél óránként indul London belvárosa felé a Trafalgar Square-re.

Taxi
Általában fekete taxik állnak sorban a repülőtereknél utasokra várva. A taxi díját az autóban lévő taxiórával, láthatóan mérik. Az extra díjakat- pl; esti vagy hétvégi felár - szintén kijelzi a műszer. A sofőrök elvárják, hogy a viteldíj kb. 10%-ának megfelelő borravalót adjunk.
A sofőrök visszautasíthatják a utast, ha a az 6 mérföldnél, vagy a reptértől 20 mérföldnél távolabbra rendel fuvart. Ha azonban vállalja, és az út végig London területén visz, akkor a taxióra szerinti összeget kell kifizetni. Ha az úti cél London környékén kívülre esik, akkor a viteldíj megegyezés tárgya és előre meg kell állapodni benne.

Gatwick Repülőtér

A Gatwick repülőtér Londontól 28 mérföldre délre található. Csúcsidőben 15 percenként indulnak vonatok a reptérről, éjszaka pedig óránként. A menetjegy ára egy útra 10-50 font, a menettérti pedig 20 font. A menetidő 30 perc, a vonat Victoria állomásig nem áll meg.
A Thameslink nevű vonattal szintén el lehet jutni a következő állomásokig: London Bridge, Blackfairs,King's Cross.A vonat kb. 30 percenként indul. A jegy ára 9.80 font felnőtteknek, 5-15 éves korig félár.A menetidő a Londog Bridge-ig 40 perc. Az állomás a déli terminálon van, és liftek valamint lépcsők kötik össze a többi terminállal. Az északi és déli terminálok között folyamatos összeköttetés és átjárás van.

Buszok és távolsági járatok
Az Airbus A5-ös jelzésű busz a Victoriára megy a következő megállókkal: Hooley, Coulsdon, Waalington, Mitcham, Streatham, Stockwell, Pimlico.
A menetidő másfél óra.

Taxi
Általában sorban állnak a taxik a reptérnél utasokra várva. Indulás előtt egyezzen meg a viteldíjról. Csak megbízható minitaxiba szálljon be és ne üljön be jelzés nélküli autóba.


Stansted Repülőtér

A Stansted repülőtér kb. 35 mérföldre észak-keletre fekszik Londontól. 

Vonat
A Stansted Expresszel lehet leggyorsabban eljutni Londonba. A vonat reggel 6 órától 23.59-ig közlekedik. Csúcsidőben 15 percenként (hétfőtől péntekig reggel 8 és délután 5 között) azon kívül pedig 30 percenként indul.
A jegy ára egy útra 13 font, menettérti jegy ára pedig 21 font. A menettérti jegy egy naptári hónapig érvényes. Gyermekek 5-15 éves korig fél áron utazhatnak. A menetidő 41 perc, a vonat megáll Tottemham Hale-en, a végállomás pedig Liverpool Street Station London központjában.
Az Állami Vasutat is igénybe lehet venni. A járat Stansted Repülőtér és a Liverpool Street között a főbb állomásokon áll meg.

Buszok és távolsági járatok
Az Airbus A6-os jelölésű járat a Victoriára megy, a következő megállók érintésével:Golder's Green, Finchley Road metróállomás, St. John's Wood, Baker Street, Marble Arch, Hyde Park Corner.Az út időtartama 1 óra 40 perc.

Taxi
Általában sorban állnak a taxik a reptérnél utasokra várva. Indulás előtt egyezzen meg a viteldíjról. Csak megbízható minitaxiba szálljon be és ne üljön be jelzés nélküli autóba.

London City Repülőtér

Taxi
Általában fekete taxik sorakoznak a reptérnél utasokra várva. A taxi díját az autóban lévő taxiórával, láthatóan mérik. Az extra díjakat- pl; esti vagy hétvégi felár - szintén kijelzi a műszer. A sofőrök elvárják, hogy a viteldíj kb. 10%-ának megfelelő borravalót adjunk.
A sofőrök visszautasíthatják az utast, ha az 6 mérföldnél, vagy a reptértől 20 mérföldnél távolabbra rendel fuvart. Ha azonban vállalja, és az út végig London területén visz, akkor a taxióra szerinti összeget kell kifizetni. Ha az úti cél London környékén kívülre esik, akkor a viteldíj megegyezés tárgya és előre meg kell állapodni benne.

Luton Repülőtér

A Luton repülőtér 35.4 mérföldre észak-nyugatra fekszik Londontól.

Vasút
A Thameslink biztosít rendszeres járatokat Londonba. A vonatok Luton reptérről kb. reggel 7 órától este 10 óráig közlekednek hétköznapokon, vasárnap pedig reggel 9 órától este 8-ig.
A menetidő kb. 25-30 perc. A menettérti jegyek árai 16.80 fonttól kezdődnek és egy hónapig érvényesek. A reptérről a vonatállomásra menetrendszerinti buszjárattal kb. 5 perc alatt el lehet jutni. 

Buszok és távolsági járatok
A Greenline 757-es jelölésű járata indul a Victoria felé és a következő megállókat érinti: Brent Cross, Finchley Road Station, Baker Street, Marble arch.

Taxi
Általában sorban állnak a taxik a reptérnél utasokra várva. Indulás előtt egyezzen meg a viteldíjról. Csak megbízható minitaxiba szálljon be és ne üljön be jelzés nélküli autóba.

Kapcsolódó link:

http://www.baa.com/

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Nagy-Britannia