Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Utazás előtt
2006. május 04.

Vízum


Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága

A vízumkényszer eltörlésére vonatkozó magyar-brit megállapodás rendelkezései szerint magyar állampolgárok 6 hónapot meg nem haladó látogatás, üzleti tárgyalás vagy turisztika céljából vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Királyságba. A magyar útlevélnek minimum a tervezett tartózkodás befejezéséig érvényesnek kell lennie.

Az előírt feltételek teljesítése esetén ugyancsak vízummentesen léphetnek be az Egyesült Királyságba az ott tanulmányokat folytatni kívánó diákok, vagy azok, akik au-pair-ként történő foglalkoztatás céljából utaznak. 

Annak ellenére, hogy nincs vízumkényszer a két ország között, a beutazni kívánó magyar állampolgároknak- elsősorban a tartózkodás céljára és anyagi fedezetére vonatkozó - szigorú feltételeknek kell eleget tenniük. (Lásd alább)

Belépéskor a bevándorlási tisztviselő részletesen tájékozódik az utazás célja és anyagi fedezete felől. Meggyőződik arról, rendelkezésre állnak-e a tartózkodás deklarált célját igazoló iratok, s biztosított-e, hogy a belépésre jelentkező külföldi állampolgár a látogatás időtartamának leteltekor elhagyja az országot. Amennyiben a külföldi a brit bevándorlási jogszabályok által támasztott feltételeket nem tudja teljesíteni, s a bevándorlási tisztviselőnek komoly kétségei vannak az utazás valódi célját, anyagi fedezetét illetően, vagy úgy ítéli meg, hogy fennáll az illegális munkavállalás gyanúja, a beléptetést megtagadhatja. Érdemes tehát felkészülni a határőrök néha tolakodónak tűnő kérdéseire.

1. Turista, látogató


Javasoljuk az Egyesült Királyságba utazó magyar állampolgároknak, hogy belépésükkor rendelkezzenek oda-vissza megváltott (nem nyitott) menetjeggyel, a tartózkodás anyagi fedezetét igazoló elegendő készpénzzel, szükség szerint szállásfoglalással. A látogatás anyagi fedezet meglétét bizonyíthatja az egyesült királyságbeli hozzátartozó vagy ismerős meghívólevele. Gyakran előfordul, hogy a bevándorlási tisztviselő a beléptetést megelőzően felveszi a kapcsolatot a meghívóval, megbizonyosodik a meghívás, a kötelezettségvállalás valódiságáról. Az anyagi fedezetre vonatkozóan napi kvóta nincs, de figyelembe kell venni az utazóknak, hogy az Egyesült Királyságban az árszínvonal igen magas. A több hétre vagy netán több hónapra érkezőknek feltétlenül javasoljuk, hogy hozzátartozójuktól, ismerősüktől előzetesen meghívólevelet szerezzenek be. Hasznos, ha a meghívólevélen kívül az utazó rendelkezik a meghívó személy bankszámlakivonatával is. Önmagában a hitelkártyára, mint fizetőeszközre való hivatkozás nem elegendő az anyagi fedezet igazolására.

2. Diák


Az Egyesült Királyságban tanulmányokat folytatni kívánó magyar állampolgároknak előzetesen nincs szükségük vízumra, viszont az utazás célját, a tartózkodás anyagi fedezetét nekik is megfelelően igazolni kell. 

Diákként abban az esetben kap a magyar állampolgár beutazáskor megfelelő tartózkodási engedélyt, ha igazolni tudja, hogy
 
  • valamely brit egyetem, főiskola, egyéb oktatási intézmény nappali tagozatán legalább heti 15 órában tanulmányokat fog folytatni, s rendelkezik az egyetem, iskola felvételt igazoló irataival,
  • szállása, ellátása, egyéb költségeinek fedezete igazoltan biztosított.


Nyomatékosan tanácsoljuk, hogy a szállás és ellátás biztosítására vonatkozó nyilatkozatot, a szponzor levelet lehetőleg az érintett személy bankszámlakivonatával együtt a diákok mindenképpen előzetesen szerezzék be. Beléptetéskor a bevándorlási tisztviselő arról is igyekszik meggyőződni, hogy a tanulmányok befejezését követően a diáknak valóban szándékában áll-e elhagyni az országot. Több évre szóló tanulmányok kivételével ajánlatos oda-vissza menetjeggyel rendelkeznie a belépni szándékozó diáknak.

A fenti előírásoknak együttesen kell megfelelni, s a minimum heti 15 órás tanulmányok igazolását a bevándorlási tisztviselő szigorúan ellenőrzi. Ismételten hangsúlyozzuk, hogy a brit bevándorlási tisztviselők számtalan esetben felveszik a kapcsolatot a meghívóval, szponzorral, oktatási intézménnyel abból a célból, hogy ellenőrizzék a feltételek maradéktalan teljesítését. 

Ajánlatos, hogy a diákok beutazásukat jól készítsék elő. Számos példa van arra, hogy az oktatási intézmény nem fizeti vissza a tandíjat azok számára, akiknek belépését a brit bevándorlási hatóságok valamely okból nem engedélyezték. 

3. Au-pair


Azok számára sem szükséges előzetes beutazási engedély, vízum, akik au-pair-i foglalkoztatás céljából utaznak az Egyesült Királyságba. Au-pair lehet a 17-27 év közötti fiatal, aki nem férjezett vagy nős és nincs eltartásra szoruló hozzátartozója. Au-pair-ként maximálisan 2 évet lehet tartózkodni az országban, ez az időtartam nem hosszabbítható. Belépéskor a brit határállomáson fel kell mutatni a fogadó család részletes meghívólevelét. Mivel az au-pair-i foglalkoztatás alapvető célja az angol nyelv tanulása, ezért a meghívó család csak angol lehet. Az au-pair-ként dolgozó magyar állampolgár a családnál végzett munkán kívül máshol nem végezhet munkát, nem állhat alkalmazásban, kereső tevékenységet nem folytathat.

Beutazási engedély, vízum előzetes beszerzése szükséges azok számára, akik munkavállalás, házasságkötés, letelepedés céljából utaznak vagy az Egyesült Királyságban üzleti vállalkozást akarnak nyitni. A vízumot a budapesti brit nagykövetségen kell kérelmezni.

Bővebb információ:

Nagy Britannia és Észak Írország Egyesült királyságának Nagykövetsége:

1051 Bp. Harmincad u. 6.
Telefonszám:
266-2888
Ügyfélfogadás:
H-P: 9.30-12 h, 14.30-16 h

Amerikai állampolgárok, a legtöbb európai ország állampolgárai, ausztrál állampolgárok, látogatók Új-Zélandról és Japánból, nem szükséges vízum, hogy beléphessenek Nagy-Britanniába.

Ha nem tudja, hogy szüksége van-e vízumra, lépjen kapcsolatba az országában lévő brit konzulátuson, vagy keressen rá a brit állam hivatalos honlapjára. Angliában már nincs lehetőség vízum intézésére, ezért mindenképpen érdeklődjön a brit konzulátuson utazás előtt. Turista vízummal érkezők általában 6 hónapig maradhatnak az országban.

Bővebb információ angolul: www.ind.homeoffice.gov.uk

Utazási biztosítás

Mint ahogy ez érvényes a világ bármely országában való utazásra, az Angliába való indulás előtt is tanácsos utazási biztosítást kötni. A nem Európai Unióhoz tartozó ország állampolgára, nem biztos, hogy ingyenes orvosi ellátásban részesülhet, tehát szüksége lesz egy biztosításra, mely magába foglalja ezt. A biztosítás természetesen legyen érvényes lopáskárra is, valamint bármely váratlan eseményre amely az utazás alatt előfordulhat.

Hozhatom a kiskutyámat?

Kutyusok és cicák beléphetnek az országba anélkül, hogy 6 hónapot kellene karanténban tölteniük, ha rendelkeznek beültetett mikrochippel, mely azonosítja őket és igazolja, hogy kaptak veszettség elleni oltást. Ez jelenleg csak a Nyugat-Európából ill; néhány szigetországból érkező négylábúakra vonatkozik. Ellenkező esetben 6 hónap karanténre kell számítani a házikedvencekkel utazóknak. Ők csak speciális szabályok felügyelete alatt léphetnek be az országba.

További információ: PET infóvonal: +44 0870 24101710

Link: www.maff.gov.uk

Oltások

Nincs szükség semmilyen speciális oltásra az Angliába való belépéshez.

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Nagy-Britannia