Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Tippek repülővel utazóknak
2006. május 05.

Mit érdemes tudni mielőtt szárnyakat növesztünk?

A 35 év repülési tippjei a British Airways Hungary-tól

Megérkezés

Van aki először, van aki már sokadik alkalommal utazik repülőn. Apróságok azonban mindig vannak, amire érdemes odafigyelni, mert jelentősen befolyásolhatják, hogyan indulunk, vagy érkezünk meg egy másik országba. Az alábbi tippek a British Airways Hungary 35 éves tapasztalata alapján összeszedett hasznos tanácsok, amellyel az uztazás előkészítése során, alatt, és utána is befolyásolhatjuk közérzetünket.

Repülőjegy vásárlás

1. Utazásaink megtervezésénél érdemes utánanézni a célország fontosabb ünnepeinek, mert azok akár 20-30 százalékkal olcsóbbá vagy drágábbá tehetik a repülőjegyet.

2. A légitársaságok zöme két kategóriát, business (üzleti utazó) és turista osztályt különböztet meg. Egy jegy árát, azon túl, hogy turista vagy business kabinba szól, több tényező is befolyásolja, mint például az utazás időpontja és időtartama, mivel nem mindegy, hogy mikor és mennyi időre utazunk.

3. Figyeljünk a minimum és a maximum tartózkodási időre. Tengerentúlra gyakran 1 hét a minimum tartózkodás, míg a repülőjegy érvényessége maximálisan 1 év.

4. Érdemes a szombati napot az adott célállomáson tölteni, mert így olcsóbbá tehetjük jegyünket. A szombati napot magába foglaló oda-vissza jegyek jelentősen olcsóbbak. Ez a megkötés azonban már több légitársaságnál nem így van, és hamarosan nálunk is változni fog, tovább növelve a szolgáltatás színvonalát és az utasok kényelmét.

5. Általában minden légitársaság több jegyet ad el, mint amennyi hely van a gépen, statisztikailag meghatározható ugyanis az, hogy hányan nem utaznak el azok közül, akik jegyet váltottak. Ezért, különösen, ha kisebb légitársasággal utazunk, érdemes az utazás előtt 1-2 nappal telefonon vagy személyesen megerősíteni utazási szándékunkat.


6. A tengeren túli utazások esetében már a jegyvásárlásnál, de akár még az indulás előtt 24 órával is jelezhetjük, amennyiben különleges étrend kívánalmunk van.

7. A jegyvásárlást most már akár interneten keresztül is lebonyolíthatjuk. Az online megrendelt jegyek esetén azonban általában 2 héttel az indulás előtt telefonon vagy személyesen meg kell erősítenünk utazási szándékunkat. Előzetes egyeztetés után arra is van lehetőség, hogy a megrendelt jegyet a repülés előtt, a reptéren vegyük át. Ezt azonban minden esetben egyeztetni kell légitársasággal.

8. A repülőjegyen szerepel, milyen súlyú és méretű csomagot engedélyez a légitársaság térítés nélkül. Erre érdemes odafigyelni, hogy első szuvenírünk ne a többletsúly miatt ránkrótt bírság legyen.

Utazás kicsikkel

9. A 2-12 év közötti korosztály számára 25, 33 vagy akár 50 százalékos árkedvezményt is igénybe vehet a család, úticéltól és a választott jegykategóriától függően.


10. Amennyiben a jegyvásárlásnál, de legkésőbb indulás előtt 24 órával jelezzük, hogy gyermekkel utazunk, a légitársaság külön gyermek menüt biztosít, attól függően, hogy milyen hosszú út vár ránk illetve, hogy hány éves a gyermek. Igény szerint hamburger, tészta vagy csirkeféleségek, és persze desszert is igényelhető.

11. Ha a jegyvásárlás alkalmával jelezzük, hogy gyermekkel utazunk, a légitársaság a gyermekek helyén lévő készülékekről letiltja az elsősorban felnőttek számára sugárzott akciófilmeket és felnőtt programokat.

12. A kézipoggyászba érdemes bekészíteni a gyermek néhány személyes holmiját, kabaláját, kedvenc játékát, hogy az utazás alatt a kicsik biztonságban érezzék magukat. A legifjabb utazók számára természetesen a repülőjegyek is olcsóbbak. A kétévesnél fiatalabb gyermekek számára általában a felnőtt jegyár töredékét kell téríteni, ezt is csak abban az esetben, ha a baba nem az édesanya ölében utazik.

13. Csomagolásnál ne feledkezzünk meg a cumiról! Ez nagyon fontos a gép fel- és leszállása alatt, hiszen a cumizás csökkenti a kisbabák magasságkülönbségből eredő kellemetlen érzését, fülük bedugulását.

14. Nagyobb gyermekek számára a felszállás és landolás idejére cukorka vagy csokoládé fogyasztása javasolt, hogy csökkentsük a légnyomásváltozás okozta hatásokat.

15. Szükség esetén a légiutas kísérőknél, korlátozott számban és mennyiségben található pótpelenka, cumisüveg és bébiétel is.

16. A gyermekkel utazóknak elsőként szolgálják fel az ennivalót, így a szülők először megetethetik a gyermekeiket, majd utána ők is kényelmesen és nyugodtan fogyaszthatják el a menüt.

17. A British Airways tengerentúli járatain a gyermekek már a beszállásnál játékot és könyvet kapnak ajándékba a légitársaságok munkatársaitól, a repülőút során pedig szabadon használhatják a stewardessek által biztosítottHamley's logikai és ügyességi játékokat, un. foglalkoztató csomagokat, amelyek tartalmas és izgalmas kikapcsolódást nyújtanak a kicsik számára.

18. A gyerekkel utazók számára segítséget jelenthet, hogy legforgalmasabb nemzetközi repülőtereken, például a londoni Heathrow repülőtéren is, beszállás előtt valamint a kiszállás után babakocsik állnak rendelkezésükre, így a csöppségeket és a csomagokat nem kell egyszerre cipelni.

19. A legtöbb légitársaság vállalja gyermekek egyedül történő utaztatását is. A British Airways járatain például évente több mint 140.000 gyermek utazik kíséret nélkül.

20. Az egyedül utazó 5 és 14 év közötti gyerekeknek, be- illetve kiszálláskor, vagy igény szerint az utazás teljes időtartama alatt, kijelölt utaskísérő segít illetve felügyeli ellátásukat és gondoskodik biztonságos utazásukról. Ez a szolgáltatás kedvezményes áru jegyeknél nem igényelhető, viszont a gyermek 18 éves koráig igénybe vehető.

Házi kedvencek

21. Élőállat szállításakor minden esetben külön díjat kell fizetni, illetve az állatnak rendelkeznie kell a szükséges állat-egészségügyi okmányokkal. Ezért egyszerűbb lehet, ha házi kedvencünket valamelyik rokonra vagy barátra bízzuk, amíg mi utazunk. Ha azonban mégsem tudunk megválni tőle, megfelelő tárolóeszközben poggyászként szállíthatjuk.

A repülőtéren


22. Ma már a jegykezelést (check-in) a legtöbb repülőtéren saját magunk is elvégezhetjük (self service check-in). Ez kizárólag abban az esetben lehetséges, ha csak kézipoggyásszal, valamint a légitársaságok által kiadott jeggyel utazunk.

23. A biztonsági ellenőrzés (biztonsági kapu és csomagvizsgálat) előtt zsebünk tartalmát pakoljuk kézi poggyászunkba. Így elkerülhetjük, hogy személyes tárgyainkat ki kelljen pakolni, másrészt azt, hogy esetleg véletlenül valamit elfelejtsünk visszapakolni. Így azt is elkerülhetjük, hogy a biztonsági kapun csak többszöri próbálkozás után tudjunk átjutni.

24. A járatszámoknál gyakran tapasztalható, hogy több járatszám tartozik ugyanahhoz az indulási időponthoz vagy célállomáshoz. Ilyenkor arról van szó, hogy több légitársaság közösen indít (codeshare) járatot, és a társaságok külön-külön járatszámot adnak az azonosításra. A lényeg, hogy a mi járatszámunk is a felsorolt járatszámok között legyen.

Wellness a fedélzeten

25. hosszabb utazások alkalmával célszerű könnyen emészthető és kímélő, zöldségekben, gyümölcsökben és természetes tápanyagokban gazdag menüt választani, amely nem terheli meg szervezetünket.

26. z éppen aktuális fogyókúránkat lehetőleg ne most a repülőút előtt, alatt kezdjük el!

27. Közvetlenül felszállás előtt lehetőleg ne igyunk nagy mennyiségben alkoholt, inkább a fedélzeten kapott csökkentett mennyiségű és alkohol- valamint koffein tartalmú italokat fogyasszuk. Persze azt is csak mértékkel!

28. Szénsavas ital fogyasztásánál vegyük figyelembe, hogy az alacsonyabb nyomás hatására a testfolyadékokban oldott oxigén nagyobb mértékben tágul, mint a földön, ami puffadást idézhet elő. Nyugodtan ihatunk viszont gyümölcsleveket vagy szénsavmentes ásványvizet.

29. A fittségről a repülőút során sem kell lemondanunk! Ma már a legtöbb légitársaság bemutat olyan gyakorlatokat, amelyek egy helyben ülve is teljesen átmozgatják izmainkat és testünket. A British Airways gépein egy speciális, ún. Pilates gyakorlatsort fejlesztettek ki az utasok részére, amely az izmok tonizálásának és az izomenergia egyensúlyának összehangolásával fejti ki hatását.

30. A vérkeringés folyamatosságának fenntartása érdekében kerüljük a lábak keresztezését.

31. A vérkeringés javítása céljából, ha orvosunk azt javasolja, kis dózisban aspirin is fogyasztható.

32. Az utasok egészségét és a higiénés szempontokat maximálisan figyelembe véve 2-3 percenként cserélik a fedélzeten a levegőt, ami a páratartalom, ezáltal pedig a bőr nedvességtartalmának csökkenését okozza. Ezen kívül az alvás nélkül eltelt idő szintén megviseli a bőrt, így az fokozottabb törődést igényel. Mindezek ellensúlyozására kézipoggyászunkba készítsünk be hidratáló krémet, amit akár az utazás alatt is használhatunk.

33. Fontos, hogy az utazás alatt viselt ruhadarab ne szorítson, ne akadályozza a test mozgását, illetve a vérkeringést, így saját magunk számára tehetjük komfortossabbá az utat.

34. A repülőgépen lehetőleg ne viseljünk magas sarkú cipőt, mert az a balesetveszélyen túlmenően kényelmetlen, sőt egészségtelen is.

Megérkezés

35. Az új időrend felboríthatja szervezetünk belső ritmusát (Jet Lag jelenség). Az alkalmazkodás megkönnyítése érdekében próbáljuk minél hamarabb felvenni az új hely ritmusát, segítve ezzel, hogy a szervezet harmóniába kerüljön a külvilággal.

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Nagy-Britannia