Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Érdekességek
2006. május 07.

London Szeme a legnagyobb a világon

A British Airways kezdeményezésére és támogatásával megépült Szem (Eye) mindössze egy év leforgása alatt bekerült London első négy legnépszerűbb nevezetessége közé és elmondható, hogy minden 10. Londonba érkező tesz egy "tiszteletkört" a Szemen a város fölött. A London Eye 135 méter magas, súlya 1.500 tonna, és London 4. legmagasabb építménye. A létesítmény grandiózus méreteit jól érzékelteti az a tény, hogy a látogatók jó időben akár 40 kilométerre, az angol Királynő windsori nyári rezidenciájáig is elláthatnak.

Turisztikai Top Lista

London a kulturális és művészeti élet egyik európai központja. A városban közel 150 ókori leletet tartanak nyílván, London 300 múzeumában pedig mindenki a maga érdeklődésének megfelelő kulturális emlékek legjavát találja. London kulturális nevezetségeinek és attrakcióinak toplistáját a következők vezetik: British Museum (5,5 millió látogató), National Gallery (5 millió fő), Westminster Abbey (3 millió fő), Madame Tussaud panoptikuma (2,6 millió fő), Tower of London (2,4 millió fő), St. Paul Katedrális (2 millió fő), Tate Gallery ( 1,8 millió fő).

Szigorúan csak a bal oldalon

Ha minden nevezetességet látni szeretnénk, célszerű London közlekedésének három legfontosabb elemét, a híres londoni földalattit, a fekete taxikat vagy a piros double decker buszokat igénybe venni. A földalattit 1863-ban kezdték építeni - a rendszernek ma több mint 260 állomása van, és szinte egész Londont behálózza a föld alatt. Kevesen tudják róla, hogy van olyan állomása, amelynek 10 különálló platformja van. A földalatti rendszerben pedig több mint 4.000 kocsi közlekedik. A világon Londonban üzemel a legtöbb taxi is. Több mint 18.000 engedélyezett taxi gépjármű közlekedik a városban, ahol a forgalmat közel ezer, jól ismert piros, emeletes busz látványa is gazdagítja.

Anglia legelterjedtebb babonái

Angliában - akárcsak világszerte - igen sok babona (angolul: superstition) él, legtöbbje bizonyára ismerős is, de akad egy-két speciálisan angol hiedelem. Az egyik legelterjedtebb például az, hogy nem szerencsés átsétálni a létra alatt, még akkor sem, ha ez azt jelenti, hogy le kell lépnünk a járdáról egy forgalmas útra!

Ha nem tudod elkerülni, hogy átmenj egy létra alatt, még elkerülheted a balszerencsét, ha keresztezed gyűrűs- és mutató ujjad, és addig így hagyod, míg nem találkozol egy kutyával.
Egy másik megoldás, ha megnyalod az ujjad, csinálsz egy keresztet a cipőd orrára és addig nem nézel újra a cipődre, míg a jel meg nem száradt.

Egy másik ismert babona szerint nem szerencsés a házon belül kinyitni az esernyőt. Balszerencsét hoz a személyre, aki kinyitotta, vagy a ház népére. Rossz ötlet jó időben kinyitni az ernyőt mert esőt hoz!

A 13-as szám egyeseknek szerencsétlen, és amikor ez a dátum péntekre esik, mindenki maradjon otthon, aki el akar kerülni minden kedvezőtlen eseményt.

A legnagyobb balszerencse, ami valakit is érhet, ha eltör egy tükröt, mert ez hét év balszerencsét jelent. A babona még a régi időkből ered, amikor a tükröket az istenek eszközeinek tartották.

A fekete macskát általában szerencsehozónak tartják az angolok, annak ellenére, hogy a boszorkánysággal hozzák összefüggésbe - a boszorkányok háziállata általában fekete macska.
Különös szerencsét jelent, ha valakinek a járdáján, kerti ösvényén átsétál egy fekete macska - habár az Egyesült Államokban pont az ellenkező nézet uralkodik.

Gyakori babona fán "lekopogni" a szerencsét. Leggyakrabban akkor érvényes, ha valami olyat mond az ember, ami kísérti a sorsot, például:"Még sosem robbant le az autóm - lekopogom!"

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Nagy-Britannia