Gasztronómia
2006. május 09.
Képgaléria - Gasztronómia
Mit együnk Londonban?
Egy hagyományos vasárnapi ebéd Angliában, az angol konyha legjavát vonultathatja fel: kitűnő alapanyagokból egyszerű, de ízletesen elkészített ételeket. A sült hús (rendszerint bárány vagy marha) a hozzávalókkal (a bárányhoz mentamártás, vagy ribizli zselé, a marhához mustár vagy tormaszósz) az étkezés fénypontja. A pompás házi puding, majd a finom angol sajtok a"kötelező" folytatás. A vasárnapi ebéd még mindig valóságos intézmény a londoniak számára, ennek variációival találkozunk a vendéglőkben és a kávéházakban csakúgy, mint a hotelekben és a pubokban, szerte az egész városban. A legendás angol reggeli ma már nem olyan bőséges, mint a viktoriánus kor kedvelt ötfogásos lakomája, de azért laktató étkezés, és megfelelő alapozást biztosít az egész napos városnézéshez.
A legismertebb otthon készített étel Angliában a beef steak (sült marhahús), amit általában vasárnap fogyasztanak. Ez az étel olyannyira népszerű volt, hogy a franciák a mai napig csak "les rosbifs"-nek (sült húsok) titulálják az angolokat. A sült húst sült burgonyával, zöldségekkel és egy bizonyos fajta mártással tálalják, amit húsléből, húslevesből készítenek és liszttel sűrítenek be. A Yorkshire pudding kedvelt kísérő a sült mellé.
Amikor az ember a városban sétál, gyakran megcsapja az orrát a hal és a sült krumpli szaga. Anglia legnépszerűbb"gyors" étele minden bizonnyal a fish and chips (hal hasábburgonyával) - az első"fish & chips" boltok a 19. század végén jelentek meg és azóta váltak kedveltté keresztül-kasul az országban. Az étel maga az egyszerűség: a halat (általában tőkehal vagy lepényhal) egy lisztből, tojásból és vízből készült tésztába mártják, majd forró zsírban kisütik. A chipshez vékony hasábokra vágott burgonyát sütnek ki forró zsírban. Ezt a klasszikus angol ételt legjobb a szabadban, egyenesen a papírzacskóból enni!
Az utóbbi időben az angol konyha a különböző népek konyhaművészetének ezernyi fogásával gazdagodott. A boltokban és éttermekben az indiatól kezdve az olaszon át a japán különlegességekik kaphatók ételek és élelmiszerek. A curry példul (ez egy fűszeres étel hallal, hússal vagy zöldségekkel) mostanság Anglia egyik kedvenc fogása. Most pedig íme néhány példa, mit is fogyasztanak pontosan a szigetlakók!
Reggeli
Komplett angol reggeli
Ez a kedvelt étkezés szalonnából, tojásból, paradicsomból, pirított kenyérből és többféle kolbászkából áll.
Pirítós narancslekvárral
Rendszerint a reggeli végén fogyasztják a narancslekvárral megkent pirított kenyérszeleteket.
Paradicsomos bab
Sajtok
Az angol sajtok kemények, vagy félkemények, mint a Cheshire, a Leicester és a leghíresebb, a Cheddar. A Stiltont kék erezetéről lehet megismerni. Szeretnek különféle sajtokatenni kis kekszekkel (cheese and biscuit).
Egytálétel angol módra:
Ploughman's Lunch Ropogós héjú kenyér, sajt és édeskés savanyúság a lényege ennek az egyszerű fogásnak, mely a legtöbb pubban kapható.
Uzsonnára uborkás szendvics
A papírvékony uborkás szendvicsek az angol tea elmaradhatatlan tartozékai.
Húsételek:
Steak and Kidney Pie Egy nagy szelet marhahús és sertésvese sűrű húslében megpárolva, tetején pirított kenyértésztával.
Shepherd's Pie
Párolt darált bárányhúsból készül, zöldfélékkel, a tetején burgonyapürével.
Marhasült és Yorkshire Pudding
A Yorkshire Pudding ízes, sütőben sütött légy tésztaféle, a tormakrémmel, a sült burgonyával és a pecsenyelével együtt a marhasült hagyományos kiegészítője.
Desszertek:
Bread and Butter Pudding
A kenyeret és szárított gyümölcsöt vaníliakrémmel leöntve megsütik, forrón tálalják.
Srawberries and cream A cukorral és tejszínhabbal felszolgált eper kedvelt nyári csemege.
Jam and cream scones
A kalács és a zsömle közti átmenetet képző tésztafélét tejszínnel és dzsemmel tálalják.
Tea
Vitathatatlan tény, hogy a tea a mai napig a legnépszerűbb ital Angliában - sokkal inkább az, mint a kávé. Egy igazi csésze jó erős aromás tea egy kis tejjel még ma is az angolok nemzeti itala. A délutáni teát rendszerint 4-5 óra körül fogyasztják. Olyan étkezés ez, amelyben összetalálkozik az angolok teaszeretete és a sütemények terén megmutatkozó zsenialitása. A tea szót használják vacsorára is.
A sör - ahogy az angolok isszák:
Az angolok itala a sör. Ebből sokféle van, a könnyű világos lagertől a barnán át a keserűig. Gint először Londonban készítettek. A pimms nyári hűsítő, általában limonádéból, gyümölcsből és mentából áll.
Egy hagyományos vasárnapi ebéd Angliában, az angol konyha legjavát vonultathatja fel: kitűnő alapanyagokból egyszerű, de ízletesen elkészített ételeket. A sült hús (rendszerint bárány vagy marha) a hozzávalókkal (a bárányhoz mentamártás, vagy ribizli zselé, a marhához mustár vagy tormaszósz) az étkezés fénypontja. A pompás házi puding, majd a finom angol sajtok a"kötelező" folytatás. A vasárnapi ebéd még mindig valóságos intézmény a londoniak számára, ennek variációival találkozunk a vendéglőkben és a kávéházakban csakúgy, mint a hotelekben és a pubokban, szerte az egész városban. A legendás angol reggeli ma már nem olyan bőséges, mint a viktoriánus kor kedvelt ötfogásos lakomája, de azért laktató étkezés, és megfelelő alapozást biztosít az egész napos városnézéshez.
A legismertebb otthon készített étel Angliában a beef steak (sült marhahús), amit általában vasárnap fogyasztanak. Ez az étel olyannyira népszerű volt, hogy a franciák a mai napig csak "les rosbifs"-nek (sült húsok) titulálják az angolokat. A sült húst sült burgonyával, zöldségekkel és egy bizonyos fajta mártással tálalják, amit húsléből, húslevesből készítenek és liszttel sűrítenek be. A Yorkshire pudding kedvelt kísérő a sült mellé.
Amikor az ember a városban sétál, gyakran megcsapja az orrát a hal és a sült krumpli szaga. Anglia legnépszerűbb"gyors" étele minden bizonnyal a fish and chips (hal hasábburgonyával) - az első"fish & chips" boltok a 19. század végén jelentek meg és azóta váltak kedveltté keresztül-kasul az országban. Az étel maga az egyszerűség: a halat (általában tőkehal vagy lepényhal) egy lisztből, tojásból és vízből készült tésztába mártják, majd forró zsírban kisütik. A chipshez vékony hasábokra vágott burgonyát sütnek ki forró zsírban. Ezt a klasszikus angol ételt legjobb a szabadban, egyenesen a papírzacskóból enni!
Az utóbbi időben az angol konyha a különböző népek konyhaművészetének ezernyi fogásával gazdagodott. A boltokban és éttermekben az indiatól kezdve az olaszon át a japán különlegességekik kaphatók ételek és élelmiszerek. A curry példul (ez egy fűszeres étel hallal, hússal vagy zöldségekkel) mostanság Anglia egyik kedvenc fogása. Most pedig íme néhány példa, mit is fogyasztanak pontosan a szigetlakók!
Reggeli
Komplett angol reggeli
Ez a kedvelt étkezés szalonnából, tojásból, paradicsomból, pirított kenyérből és többféle kolbászkából áll.
Pirítós narancslekvárral
Rendszerint a reggeli végén fogyasztják a narancslekvárral megkent pirított kenyérszeleteket.
Paradicsomos bab
Sajtok
Az angol sajtok kemények, vagy félkemények, mint a Cheshire, a Leicester és a leghíresebb, a Cheddar. A Stiltont kék erezetéről lehet megismerni. Szeretnek különféle sajtokatenni kis kekszekkel (cheese and biscuit).
Egytálétel angol módra:
Ploughman's Lunch Ropogós héjú kenyér, sajt és édeskés savanyúság a lényege ennek az egyszerű fogásnak, mely a legtöbb pubban kapható.
Uzsonnára uborkás szendvics
A papírvékony uborkás szendvicsek az angol tea elmaradhatatlan tartozékai.
Húsételek:
Steak and Kidney Pie Egy nagy szelet marhahús és sertésvese sűrű húslében megpárolva, tetején pirított kenyértésztával.
Shepherd's Pie
Párolt darált bárányhúsból készül, zöldfélékkel, a tetején burgonyapürével.
Marhasült és Yorkshire Pudding
A Yorkshire Pudding ízes, sütőben sütött légy tésztaféle, a tormakrémmel, a sült burgonyával és a pecsenyelével együtt a marhasült hagyományos kiegészítője.
Desszertek:
Bread and Butter Pudding
A kenyeret és szárított gyümölcsöt vaníliakrémmel leöntve megsütik, forrón tálalják.
Srawberries and cream A cukorral és tejszínhabbal felszolgált eper kedvelt nyári csemege.
Jam and cream scones
A kalács és a zsömle közti átmenetet képző tésztafélét tejszínnel és dzsemmel tálalják.
Tea
Vitathatatlan tény, hogy a tea a mai napig a legnépszerűbb ital Angliában - sokkal inkább az, mint a kávé. Egy igazi csésze jó erős aromás tea egy kis tejjel még ma is az angolok nemzeti itala. A délutáni teát rendszerint 4-5 óra körül fogyasztják. Olyan étkezés ez, amelyben összetalálkozik az angolok teaszeretete és a sütemények terén megmutatkozó zsenialitása. A tea szót használják vacsorára is.
A sör - ahogy az angolok isszák:
Az angolok itala a sör. Ebből sokféle van, a könnyű világos lagertől a barnán át a keserűig. Gint először Londonban készítettek. A pimms nyári hűsítő, általában limonádéból, gyümölcsből és mentából áll.
Kapcsolódó linkek
Ide utaznék! |
Nagy-Britannia |
kapcsolódó ország
Nagy-Britannia
- Valutaváltó
- Üzemanyagárak
- Iránytű
- EURÓPA ÁZSIA AFRIKA ÉSZAK-AMERIKA DÉL-AMERIKA AUSZTRÁLIA ÉS ÓCEÁNIA ANTARKTISZ
- Hasznos információk
- Útiokmányok Pénzügyek Utazás előtt... Biztosítás Kommunikáció Utazás gépkocsival Utazás repülővel Utazás vonattal
- Utazók sarka
- Útitárs kereső Fórum Repülőjegy börze Útifotó 2000
magazin
NagyUtazás.hu
Több, mint 50 megbízható utazásszervező kínálata egy helyen.