Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Földrajzi elhelyezkedés, közigazgatás
2006. május 10.

Elhelyezkedés:

A Brit-szigetek 1129, egymáshoz közel fekvő sziget összefoglaló neve. A fősziget - a magukat briteknek nevező angolokról - a Brit-sziget (ami Európa legnagyobb tenger ölelte szárazföldje), tőle nyugatra helyezkedik el az Ír-sziget. E két nagy sziget az Ír-tengert fogja közre, melynek az Atlanti-óceán felé két kijárója van, a Szt. György-csatorna és az Északi-csatorna. Az Ír-tengerben két nagyobb sziget található: a walesi partok előtt Anglesey, attól északra pedig az autonóm közigazgatású, kelta lakosságú Man-sziget. Az Északi-csatorna is bővelkedik szigetekben, különösen skóciai oldalán.
A fősziget északi végét, a skót partokat a kéregmozgások, a jégkorszak és a tenger az idők során csipkézett szigetvilággá szabdalta. Négy fő csoportot szokás itt: a skót partok előtt fekszenek a Belső-Hebridák, tőlük északnyugatra a Minch-csatorna által elválasztva a Külső-Hebridák. Skócia északi partjainál az Orkney-szigetek (összesen 67 sziget együttese) küzdenek az örökké ostromló hullámokkal, még északabbra pedig a Shetland-szigetek (ez összesen 100 szigetet jelent) ködös, viharos szirtjei tartoznak a Brit-szigetekhez.

Ezzel szemben délen alig találunk szigeteket: itt más a geográfiai szerkezet. A La Manche-csatorna nyugodtabb vízében Wight elragadó kis szigete közkedvelt tengeri fürdözőhely. Délnyugaton, Cornwall nagy félszigetének régóta rombolt, előreugró fokát az örökzöld növényzetéről híres Scilly-szigetek alkotják.

Angliát, és így a Brit-szigeteket is a közhit a köd és az eső hazájának tartja. A valóságban azonban e hatalmas szigetcsoport csak egyes részei "nedvesek" állandóan, és e részek is csak a változó mértékben érdemlik ki ezt a barátságtalan jelzőt.

A Brit-szigetek időjárásának alakításában nagy szerepet játszik Földünk egyik legfontosabb óceáni áramlata, a Golf-áramlat. Hatására Anglia, de különösen Skócia évi középhőmérséklete 7-8 Celsius-fokkal magasabb, mint az illető szélességi körnek a teljes Földre vonatkozó átlaga. Ez a pozitív hőmérsékleti eltérés különösen télen feltűnő, ami a tartós hó és kemény telek ritkaságában mutatkozik meg. A nyár viszont cserébe hűvös, szeles, és borongós. A kontinensen jellemzővel szemben hűvösebb és csapadékosabb, borultságban és ködben gyakoribb éghajlatát nagymértékben magyarázza a szigetcsoport fekvése.

Adatok az országról:

Ország: Anglia

Államforma: alkotmányos monarchia

Lakosok száma: 58.336.000

Lakosok száma Londonban: 7.640.000

Főváros: London

Helyi idő: 0 óra eltérés a Greenwich-i középidőtől (GMT), 5 óra eltérés a keleti zónaidőtől (EST).

Hivatalos nyelv: Angol

Pénznem: Font sterling 1 font = 100 penny

Vallás: Anglikán többség, létezik még protestáns, római katolikus, zsidó, muszlim és hindu kisebbség.

Angol vagy Brit?

A szigeteknek és az országnak több elnevezése is van. Igaz, mindegyik mást jelent.
Brit-szigetek (British Isles) - két sziget, a brit és az ír, s a hozzájuk tartozó kisebb szigetek és szigetcsoportok.
Nagy-Britannia vagy egyszerűen Britannia (Great Britain, Britain) - Anglia, Skócia, Wales.
Egyesült Királyság (United Kingdom) - Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország (Ulster) hat megyéje, melyek nem csatlakoztak a Britanniától 1921-ben elszakadt Írországhoz.
Nyelv
Bár az angol minden kétséget kizáróan a "hivatalos" nyelv Londonban, a kulturális keveredés abban mutatkozik meg, hogy sokféle akcentust lehet hallani. Óriási karibi, indiai és európai közösségek teszik hozzá a nyelvhez a maguk aprói kis változtatásait.

A brit akcentusok is széles körben elterjedtek, sőt, a csodálatos Kelet Londonra jellemző"őslakos" cockney dialektusnak nemcsak azonnal felismerhető hangzása, de saját szótára is van. A cockney rímelő szleng bizonyos szavakat komikus frázisokkal helyettesít. Például a'telephone' (telefon) helyett azt mondják, 'dog-and-bone' (kutya és csont); a'stairs' (lépcsők, emeletek) helyett pedig az 'apples-and-pears' (almák és körték) kifejezést használják. Turistáknak nem kötelező érteni ezt a nyelvet, ez csupán egy bolondos hagyomány.



Közigazgatás

Anglia nyolc területre (region) osztható:
Délnyugat-Anglia (The Southwest) - középpontjában a nagyrészt kelták lakta Cornwallal.
Délkelet-Anglia (The Southeast) - Nagy-London központtal.
Nyugat-Közép-Anglia (The West Midlands) - jellegzetes iparvidék, központja Birmingham.
Kelet-Közép-Anglia (The East Midlands) - nagy iparvárosokat (Northampton, Leicester, Nottingham, Derby), szén- és vasércbányákat találunk itt - Anglia legjobb termőföldjeivel.
Kelet-Anglia (East England) - nagy része a legmodernebb technikával megművelt mezőgazdasági terület.
Északnyugat-Anglia (The Northwest) - Manchester, Liverpool, és e városok környéke tartozik ide. Yorkshire és Humberside iparból, mezőgazdaságból, halászatból él.
Észak-Anglia (Northern England) - jellemzői: modern ipari üzemek működnek itt, de Anglia legkevésbé lakott tájait és legmagasabb hegyeit is Észak-Angliában találjuk.

A kisebb közigazgatási egységek a megyék (country), a grófságok (shire), illetve a városok (county borough). Nagy-London (Greater-London) önálló megyei jogú közigazgatási egység.

Wales nyolc megyéből áll:
Cwyd
Dyfed
Gwent
Gwynedd
East Glamorgan
West Glamorgan
South Glamorgan
Powys

Skócia közigazgatási felosztása:
Négy város (Edinburgh, Glasgow, Aberdeen, Dundee) és harminchárom megye

Észak-Írország hat megyéje, amelyek nem csatlakoztak írországhoz:
Antrim
Down
Armagh
Tyrone
Fermanagh
Londonderry

Az Egyesült Királyságnak nincs írott alkotmánya. Államformája parlamenti demokrácia, ahol is az államfő a király, illetőleg jelenleg a királynő, az országot azonban a parlamentnek felelős kormány irányítja. A parlament az alsó- és felsőházból áll. Az előbbiben 635, öt évre megválasztott képviselő ül, a Lordok háza tagjai pedig egyházi és világi lordok. A lordok az Egyesült Királyság örökölt jogú főnemesei, illetve a rangot egy életre kapott főnemesek - ezt a rangot az uralkodó adományozza. Ma már gyakorlatilag nincs lehetőségük a lordoknak arra, hogy az alsóházban elfogadott törvények életbelépését megakadályozzák, azt legfeljebb késleltetni tudják.

Monarchia - hagyományok:

Európa több országában fennmaradt - volt ahova visszatért - a királyság, de alighanem Nagy-Britanniában a legmélyebbek a monarchia gyökerei, s itt a leglátványosabb mindaz, ami ezzel együtt jár, s amit az angol nyelv ezzel az egy szóval fejez ki: pageantry. A szó jelentése többféle lehet: pompa, fény, látványosság - valójában mindez együtt, ami kifejezi azt az emelkedett hangulatot, azt a dicsfényt, amely az uralkodót és családját övezi. A monarchiához a szigetországban hozzátartozik mindaz, amit a pageantry jelent. Itt bizonyosan lenéznének egy sétáló - uram bocsá' - kerékpározó uralkodót; ilyesmi csak (ahogy Európát nevezik) a kontinensen fordulhat elő.

Kapcsolódó linkek:

Általános információk:
http://www.visitbritain.hu
http://britainoverview.com

Interaktív térkép:
http://www.easymap.co.uk/index.html
http://uk2.multimap.com/map/places.cgi/
http://www.informationfrombritain.com/

Tények információk:
http://www.cnn.com/TRAVEL/CITY.GUIDES/WORLD/Europe/england/

Utcatérkép:
www.streetmap.co.uk
http://www.virtualtourist.com/Europe/United_Kingdom/?s=U

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Nagy-Britannia