Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

A Szív képei
2005. december 20.

Interaktív tudományos kiállítással folytatódik a Nagy Britmánia
December 16-án nyitotta meg kapuit a Jövő Háza a Millenárison. A jövőt számtalan formában bemutató tárlat egyik látványos kiállítása a British Council"A szív képei" című kiállítása, melynek középpontjában szervezetünk láthatatlan motorja és a szerelem jelképe- a SZÍV áll.

A British Council, Nagy-Britannia kulturális és oktatási szervezete közel 10 éve támogatja magyar és brit szívtudósok együttműködését. Ebből a tudományos együttműködésből nőtt ki az a rendezvénysorozat, melynek középpontjában a szív áll. Az ötlet Dr. Király László és Prof. Robert H. Anderson kardiológusok közös munkája során született.

"A szív képei kiállításon a jövőt megidéző legmodernebb technikákkal mutatjuk be a szívet. Nagy-Britannia nagyon komoly eredményeket ért el a veleszületett és szerzett szívbetegségek diagnózisában és kezelésében, és a brit tudomány jelentékenyen hozzájárult a legmodernebb vizsgálati módszerek kifejlesztéséhez. A kiállításon a legújabb eredményekből is ízelítőt kap a magyar nagyközönség."- mondta Jim McGrath kulturális attasé, a British Council igazgatója.

"A kiállítással az volt a célunk, hogy a szívet különböző aspektusokból ismertessük meg, ezért rendhagyó módon ötvöztük a tudományos ismereteket az oktatás, a kultúra és szórakoztatás elemeivel. Az érdeklődő betekintést kap a műtők igazi világába, megismerheti a szív karbantartásához elengedhetetlen egészséges életmódot, ringatózhat egy anyaméhben, és a szerelemoltárnál megtudhatja, hogy kit rejt számára a jövő"- mondta Szentgyörgyi Klára, tudományos és oktatási programokért felelős vezető.
"A szív képei" projekt
A British Council tevékenységének egyik kiemelt területe magas színvonalú tudományos projektek támogatása. "A szív képei" programsorozat 2005 tavaszán indult egy fiatalok számára meghirdetett pályázattal. A szívről született pályamunkák 9 díjazottja londoni hétvégén vehetett részt. A versenyt 2005 áprilisában egy fiatal tudósok számára rendezett konferencia követte, ahol brit és magyar szívtudósok mutatták be a legmodernebb képalkotó eljárásokat. A szív működésének képi megjelenítése alig 30 évre visszatekintő fiatal tudomány, de a gyors és folyamatos fejlődésnek köszönhetően egyre komplexebb betegségek, egyre kisebb korban és egyre jobb eredménnyel történő kezelését képes hatékonyan segíteni. A projekt most ért el legfontosabb állomásához, A szív képei kiállítás megnyitásához. A kiállításhoz egy fiataloknak szóló szlogenpályázat is kapcsolódik.
A kiállítás koncepciója
A szív az embereket az ősidők óta foglalkoztatja, az első szív-ábrázolás több mint ötvenezer éves. Az a szervünk, amely egyedfejlődésünk során először jelenik meg és nyomban működik is. A Bibliában ezer fölött van a szívre vonatkozó idézetek száma, köznapi beszédünkben nem telik el nap, hogy valamely szívvel kapcsolatos hasonlatot, metaforát ne használnánk, mégis szívünk működését nem éljük meg mindennapi életünk során.

A kiállítás során a szívet egy nagy esztétikai értékkel bíró tárgyként mutatjuk be, amely ugyanakkor szerteágazó szimbolizmus forrása. A szívről alkotott modern képzetek és képalkotók segítségével feltárjuk a tudomány és művészet határterületét. A témát három fő tematikai aspektusból közelítettük meg:

1. Szellem / kultúrhistória, filozófia
2. Test / orvoslás, tudomány
3. Lélek / Esztétika, művészetek

A három tematikus rész egymásba ér, egy dramaturgiai folyamat állomásai, egy lineáris úton követi egymást melyek az élmény érdekében visszautalnak egymásra. A látogató a vér áramlásának útját járja be a kiállításon, miközben különböző témakörökkel ismerkedik:
Képzetek a szívről
Bemutatjuk a szívről alkotott teóriákat, illusztráljuk a mai fogalmakhoz vezető utakat és megmagyarázzuk a markánsan eltérő nézetek okait.
Képzetek a keringésről
Hogyan képzelték régen a vérkeringést? És mit látunk ma? A látogató megnézheti, hogy képzelték el vérkeringését a korábbi századokban.
Interpretációk és alkalmazások
Rendben van-e a saját szívünk? Egy egyszerű diagnosztikai eszközzel a látogató információt kap saját szívének állapotáról, pulzusáról, miközben megismerheti a szívbarát életmód alapjait.

A kiállításban felállított orvosi műtő előtt ki-ki eldöntheti, hogy belép-e ebbe a térbe, vállalja az esetlegesen megrázó élményt. A háttérben vetített film segítségével bepillanthatunk egy igazi szívműtétbe, úgy ahogy csak az orvosok és asszisztensek látják. A drapériával takart műtőasztalon egy monitoron közvetlen közelről is láthatjuk a műtétet.
Képalkotás
A legmodernebb képalkotási módszerekkel láthatjuk a szívet, a koszorúér-betegségeket, az egykamrás keringést. A tudományos képalkotó rendszerek által generált képi világ művészi jellegű feldolgozásban, videóklipp-szerű montázsban is megelevenedik elektronikus zenei aláfestéssel.
Szívképek
A kiállítás ezen részében az esztétikai szempontból érdekes képek láthatók, noha eredetileg tudományos céllal készítették őket. Válogatást láthatunk a Virtuális Múzeum anyagából és a magyar-brit archívumokból.
A szívvel kapcsolatos szimbolizmus
A szív szimbolizálja a szerelmet, az önfeláldozást és nagyon gyakran valamilyen tárgy díszítő alakzataként jelenik meg.

Anyaméh- installáció

Hányat ver a szív egy perc, egy óra, egy nap, egy év, egy élet alatt? Hány liter vért pumpál?

Hogyan változik mindez, ha alszunk vagy, ha küzdünk? Az anyaméhben azt a környezetet kívánjuk újrateremteni, amelyben a látogató visszatérhet a születés előtti ősállapotba, leülhet és átgondolhatja a látottakat.
A kiállítás szakmai védnökei és együttműködő partnerei:
Jövő Háza
GOKI Gyermekszív Központ
British Heart Foundation
Medence Csoport bt.
Magyar Néprajzi Múzeum
Orvostörténeti Múzeum