Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Királyi szakácsot avattak Nagyszakácsiban
2005. augusztus 08.

Nagyszakácsi, 2005. augusztus 8. - Az elmúlt hétvégén 13. alkalommal megrendezett "Királyi Szakácsok Nyomdokán" szakácsverseny zsűrije Semofcsán Róbert, nagyatádi szakácsnak ítélte oda a megtisztelő Királyi Szakács címet. A reneszánsz királyi szakácsok ételeit felvonultató versenyen a szakma legjobbjai mutatták be tudásukat. A látványos, hagyományőrző programokkal színesített háromnapos rendezvény idén is - a tavalyihoz hasonlóan - közel 20.000 látogatót vonzott.

Az 1993 óta minden évben megrendezésre kerülő verseny keretében az "ősi" királyi szakácsok szokásait, titkait elevenítik fel korunk legjobb szakácscsapatai, akik szigorú feltételek és szabályok mellett küzdenek meg a "Királyi Szakács" címért. Az idén - mint eddig is minden évben - a királyi asztalra csak a XIV-XV. században használatos alapanyagokból, fűszerekből és korhű technikai eljárással készített ételek és italok kerülhetnek. További feltétel, hogy korunk minőségi követelményeinek és a higiéniai előírásoknak megfeleljenek az ételek.

A magas szintű szakmai verseny zsűrije a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség- amely egyben a rendezvény védnöke is volt - Semofcsán Róbert, nagyatádi szakácsot választotta a 2005-ös év Királyi Szakácsává. A fiatal versenyző nem az első alkalommal indult a megmérettetésen, a zsűri évről évre végigkísérte szakmai fejlődését, igazi "királyi szakáccsá" válásának folyamatát. A nyertes ételsorában tíz étel szerepelt, köztük olyan ételkülönlegességek is, mint például a Kamillás-mézes szopós malac almával és körtével töltve vagy a Cipó tyúkfival áfonyás-boros lében, ezek az étkek akár Mátyás király asztalán is szerepelhettek volna.

Nemcsak Királyi Szakácsot, hanem Királyi Borászt is avattak: a már korábban lezajlott királyi borok zsűrizésén Takler Ferenc, szekszárdi borász borai bizonyultak a legjobbnak, aki ünnepélyes keretek között a rendezvényen vehette át a Királyi Borásznak járó pecsétgyűrűt.

A nagyközönség nemcsak a királyi borokat, hanem a királyi szakások étkeit is megkóstolhatta, hiszen az előző évek királyi szakácsai is jelen voltak, és különleges ételekkel várták a vendégeket.

A háromnapos rendezvény első napján Somogy megye településeinek polgármesterei találkoztak. A rendezvény második napja, a péntek a böjt jegyében telt. Az egészséges táplálékok, korabeli gabonaételek és különlegességek bemutatója zajlott, valamint három megye biogazdászai is elhozták termékeiket.

A királyi szakácsok versenye szombaton, augusztus 6-án zajlott. A falu az elmúlt években alakított ki egy kemence-skanzent, amely méltó sütő-főző helyet biztosít a gasztronómia mestereinek. A középkor csábító ízei mellett különböző programok mutatták be, idézték fel hazánk középkori kultúráját. Életre kelt a középkori piac a kézműves vásárral, a szórakozásról pedig reneszánsz kori zene, tánc, maskarások, lovasok, bajvívók gondoskodtak.

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Magyarország